Protestul extrem al avocatilor clasici (traditionali), reprezentati de maestrii Calin Andrei Zamfirescu si Cristian Iordanescu, se va concretiza in perioada luni 9 octombrie - duminica 15 octombrie 2006, cu pichetarea intrarilor in instante.
Practic, grupuri organizate de avocati protestatari vor forma cordoane de filtru, care vor bloca accesul oricarui avocat in cladirile instantelor din tara si nu vor permite accesul altor persoane decat daca acestea vor face dovada cu legitimatia de serviciu ca detin alte functii juridice decat cea de avocat. Avocatii clasici sunt suparati ca de mai multi ani a proliferat fenomenul avocatilor paraleli, care descind din fostul Barou Constitutional infiintat de avocatul Pompiliu Bota, cel care a obtinut in Justitie, printr-o hotarare irevocabila, dreptul de a infiinta barouri pe una din asociatiile sale. In prezent, barourile lui Bota, care au aceeasi denumire cu barourile clasice din fiecare judet, inclusiv Municipiul Bucuresti, numara peste 2000 de avocati.
Filtre de control la intrarea in tribunale
Reprezentantii avocatilor clasici au avut o intalnire, ieri, cu procurorul general al Romaniei, Codruta Laura Kovesi, si cu ministrul Justitiei, Monica Macovei, pe marginea protestului anuntat. Cristian Iordanescu, decanul Baroului Bucuresti - aripa clasica, ne-a declarat telefonic: "Doamna Kovesi mi-a facut o impresie exceptionala, a inteles imediat problema si s-a angajat sa se ocupe personal de rezolvarea cazului. Pana la venirea ei nimeni n-a facut nimic si de trei ani se tergiverseaza niste plangeri. Vom continua protestul asa cum s-a stabilit. Noi am notificat in repetate randuri, ultima data la intalnirea din 8 septembrie, atat Ministerul Justitiei, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii, precum si Parchetele din toata tara asupra acestei situatii, dar nimeni nu a facut nimic. Vom picheta intrarile la toate instantele din tara si nici un avocat nu va avea acces de luni, orele 07.00 si pana duminica la orele 24.00. Este o chestiune de solidaritate profesionala si am convingerea ca nimeni nu va cuteza sa intre intr-o sala de judecata sau Parchet. Cei care nu se vor supune acestei decizii vor fi supusi sanctiunilor, fapta va fi considerata abatere disciplinara, iar respectivii vor risca excluderea din barou". Avocatul Cristian Iordanescu ne-a mai precizat ca, daca din cauza lipsei de reprezentare, vor exista cazuri de infractori pusi in libertate "nu va fi din vina noastra, ci din vina celor care trebuiau sa ia masuri si nu au facut-o de atata timp".
"Vom intra in instante cu Politia!"
La polul opus, avocatul Pompiliu Bota, decanul celor 2000 de avocati paraleli, a calificat drept un "santaj" si o forma abuziva de presiune, intentia de a-i impiedica pe avocatii care trebuie sa-si apere clientii, sa-si exercite prerogativele contractuale. Bota a precizat: "Cum sa ne impiedice sa intram in instante? Cu ce drept, cine se cred ei? Vor sa se ajunga la batai, la razboi civil? Vom intra in instante cu toata impotrivirea lor, aducem Politia daca e nevoie si tot intram!". Pompiliu Bota a adaugat ca protestul de forta al avocatilor clasici constituie o forma de santaj asupra autoritatilor, pentru ca acestea sa fie constranse in a le face pe plac, mai precis sa determine trimiteri in judecata ale avocatilor paraleli, pe motiv ca ar profesa ilegal avocatura: "Avocatii lui Zamfirescu si Iordanescu nu vor sa tina cont de hotararile date de sute de magistrati. Ne-au facut zeci de plangeri penale la toate parchetele din tara si n-au reusit nimic, pentru ca suntem perfect legali. Avem o hotarare judecatoreasca irevocabila, avem act constitutiv, statut, tablou al avocatilor si diplome de absolventi de Drept. Ca raspuns la aceste plangeri, in 96 de cazuri procurorii au dat NUP avocatilor paraleli. Iar alte 53 de instante din toata tara, au confirmat definitiv solutiile de NUP. Inclusiv plangerea contra persoanei mele a fost solutionata cu NUP in data de 4 octombrie, prin hotarare judecatoreasca definitiva data chiar de Tribunalul Bucuresti. Noi suntem cei legali, nu ei, care nu au nici un fel de acte de infiintare, aspecte confirmate de unii procurori, si impun fara niciun drept examene si taxe exorbitante tinerilor care vor sa intre in avocatura".
CSM nu se amesteca in conflict
Dupa cum a stabilit in plenul sau, in urma cu mai multe saptamani, Consiliul Superior al Magistraturii nu se va pronunta asupra legalitatii functionarii barourilor paralele, intrucat aceasta excede competentelor sale. La randul sau, ministrul Justitiei, Monica Macovei, si-a exprimat, ieri, speranta ca in cele din urma protestul avocatilor clasici nu va avea loc. In pofida zecilor de solutii de NUP, confirmate definitiv de numeroase instante, zilele trecute s-a inregistrat, in mod surpinzator, primul caz de trimitere in judecata a unor avocati paraleli, de catre Parchetul Tribunalului Cluj. Este vorba de avocatii Marcel Holunga, decanul Baroului Cluj - aripa paralela si avocatul Tiberiu Covak, acuzati de practicarea ilegala a avocaturii. Decanul Pompiliu Bota ne-a declarat ieri ca acest caz este o "razbunare" din partea unor procurori locali, intrucat decanul sau de la Cluj mai are patru solutii de NUP, definitive, date in urma unor plangeri similare formulate de avocatii clasici si ca, in opinia sa, este posibil ca acest rechizitoriu sa fi fost instrumentat pentru a da satisfactie avocatilor clasici si a-i determina sa renunte la greva.