Masiva deplasare a unor portavioane americane, precum si forte expeditionare, in zona Golfului, indica - potrivit celor mai multi analisti - iminenta razboiului cu Iranul. La 8 august 2006, "Pakistan Tribune" gazduia opiniile fostului sef al servi
Masiva deplasare a unor portavioane americane, precum si forte expeditionare, in zona Golfului, indica - potrivit celor mai multi analisti - iminenta razboiului cu Iranul. La 8 august 2006, "Pakistan Tribune" gazduia opiniile fostului sef al serviciilor secrete pakistaneze - gen. (r) Hameed Gul - care pronostica faptul ca SUA va ataca prin surprindere Iranul si Siria, in mod simultan, in luna octombrie. Serviciile secrete pakistaneze - ISS (Inter-Intelligence Secret Services) sunt, de regula, printre cele mai bine informate din lume: indelungatul razboi anti-sovietic din Afganistan, precum si rolul jucat de "ISS" la 11 septembrie 2001 sunt doua exemple elocvente. Gul a mai declarat ca, dupa Iran si Siria, tarile vizate vor fi Arabia Saudita si Pakistan, unde neoconservatorii americani ("Project for a New Century", PNAC) doresc o "schimbare de regim".
Teroarea celor 13 portavioane
Constituirea unei mari forte de asalt cere timp, si indica faptul ca actuala desfasurare de nave din Golf nu urmareste doar simpla "intimidare" a Iranului, ci atacarea acestei tari. Istoric, se stie cat timp ia formarea unei asemenea "Armade". Operatiunea "Overlord" (D-Day), debarcarea aliatilor in Normandia din cel de-al doilea razboi mondial, a avut loc la 6 iunie 1944. Dar pregatirile pentru operatiune au debutat cu 18 luni mai devreme. In ianuarie 1943, la "Conferinta de la Casablanca" (Maroc), presedintele american F.D. Roosevelt si prim-ministrul britanic Winston Churchill au decis invadarea Normandiei.
Razboiul din Irak din 2003, a fost pregatit inca din anul 2002. Un "Downing Street Memo" - publicat de "The Times" in mai 2005 - arata ca pregartirile pentru invazia anglo-americana din Irak au durat peste un an de zile, existand in acest rastimp, numeroase deplasari de trupe la bazele americane din jurul Irakului, precum si deplasari de portavioane. Care au - cum se stie - propria lor flotila. In sens mai larg, razboiul cu Irakul a durat din 1991 (sfarsitul primului razboi din Golf) si pana in 2003. Astfel ca se poate spune ca Pentagonul a pregatit invazia din Irak mai bine de 12 ani. In acest timp avand grija ca Irakul sa slabeasca prin "blocada economica" instituita. Balcanii - zona geopolitica adiacenta Orientului Mijlociu - au facut obiectul catorva ani de pregatiri pentru SUA si NATO in vederea dezmembrarii Iugoslaviei, care juca rolul de putere regionala in sud-estul Europei.
Acum toti ochii sunt pe Iran si Siria. Statele Unite - a caror "superputere" militara se bazeaza pe "teroarea" celor 13 portavioane, adevarate "orase plutitoare", dotate cu rachete balistice la bord, flote de elicoptere ofensive si avioane de vanatoare de ultimul tip - au hotarat constituirea in zona Golfului a unei mari flote "U.S. Navy", in perioada 1-21 octombrie a.c.
"Blitzkrieg" aerian contra Iranului
Philip Sherwell scria in "Telegraph", din 12 februarie 2006, ca SUA au in vedere un "blitzkrieg" aerian contra Iranului. (vezi P. Sherwel: "US prepars for military blitz against Iran's nuclear sites"). "Expeditionary Strike Group 5" a primit ordinul de a parasi baza marina din San Diego (California) si a se deplasa in zona Golfului. Astfel, peste 6.000 de puscasi marini si personal din "Navy" vor ajunge in preajma Iranului. "15-th Marine Expeditionary Unit" a parasit la randul sau, Camp Pendleton in aceeasi directie. Forta lui "15 Marine Unit": 4000 de puscasi americani, plus 2200 de marinari militari. Trebuie sa precizam ca "15 Marine Unit" reprezinta o unitate de "desfasurare rapida" ideala pentru actiunile de invazie si blocarea porturilor iraniene, pe unde Iranul exporta petrol. Alt grup, care se va alatura primelor doua in Golf, este "Expeditionary Strike Group 5" (ESG5), in frunte cu portavionul "USS Boxer". "ESG 5" mai are in componenta si portavionul "USS Dubuque", nava de transport "USS Comstock", - crucisatorul "USS Bunker Hill", distrugatorul lansator de rachete "US Benfold", precum si distrugatorul lansator de rachete "USS Howard". Aceste trei mari unitati, cuprinzand zeci de vase, se vor reuni si desfasura in zona Golfului, in imediata apropiere a Coastei Iranului, pana la data de 21 octombrie. Flota are o experienta indelungata in actiuni submarine, unul din scopurile sale fiind tocmai contra-atacarea flotei submarine iraniene in Golful Persic si Marea Arabiei.
Canada a trimis in Golf "HMCS Ottawa"
In septembrie a.c. guvernul canadian a trimis in Golf portavionul "HCMS Ottawa", cu flota de insotire. Portavionul canadian se gasea in Columbia britanica. Este pentru prima data cand Canada se afla prezenta in apele Golfului. (vezi Mellisa Atkinson: "HCMS Ottawa leaves for the Golf", in "Lookout", 11 septembrie 2006). Guvernul canadian al prim-ministrului liberal Paul Martin a implementat asa numita "politica a celor trei dimensiuni" - 3-Ds (Diplomacy, Development, Defense) - adaugand o componenta militara ofensiva. Politica "3Ds" a permis Canadei sa joace un rol activ in sustinerea SUA si NATO din Afganistan. In ciuda protestelor publice, Canada a devenit practic un membru activ al aliantei anglo-americane.
"HCMS Ottawa" urmeaza sa se integreze in cadrul lui "ESG5", in zona Golfului Persic si a Golfului Oman. Este a 20-a nava canadiana, care ii sustine pe americani si britanici in asa-numitul "razboi contra terorismului", devenit tot mai mult un "razboi contra islamismului". Sa subliniem doar ca flota aliata a luat parte la aplicatii anti-submarin desfasurate in Hawai si ca Iranul este singura tara din Orientul Apropiat care dispune de o flota submarina bine echipata.
Implicarea "US Coast Guard"
Ca dimensiune, "US Coast Guard" (Paza navala de Coasta a SUA) este cea de-a cincea si cea mai mica flota din cadrul lui US Army. Celelalte patru "arme" sunt: "US Marines", "Navy", "Air Force" si "Army". "Coast Guard" este formata din 1/3 militari, 1/3 politie si 1/3 echipaje de cautare si salvare. In vreme de pace, "Coast Guard" este subordonata lui "Department of Homeland Security" (Ministerul de Interne american, recent infiintat), dar in situatii de razboi poate trece in subordonarea directa a Pentagonului, ca forta militara.
Acum, "Coast Guard" va participa la alcatuirea flotei de asalt din Golful Persic si Marea Arabiei. Ea poate, in caz de razboi cu Iranul, sa creeze "mici porturi ad-hoc" si sa securizeze "capetele de pod" ale SUA. Tot "Coast Guard" poate interveni, cu mult profesionalism, in operatiunile de cautare si salvare marina, operatiune in care celelalte nave nu au specialisti. Specialistii militari atrag atentia insa ca flota din Golf va primi o replica dura din partea lui "Iranian Armed Forces", si ca s-ar putea sa se inregistreze pierderi grele. "Coast Guard" ar putea fi de un mare ajutor, cu echipele de experti, in operatiuni de cautare si salvare. Comandantul lui "USS Midgett", Lee Alexander, sublinia: "Ceea ce "Coast Guard" poate aduce flotei de asalt este abilitatea in interceptii si operatiuni de securitate maritima. Uneltele utilizate, in mod curent, contra crimei organizate salvand vieti, sunt valabile si aici, in Golf, in operatiunile militare."(vezi Mike Barber: "Midgett crew ready to shipout: cutter to leave for Persian Golf today", in "Seattle Post-Intelligence", 6 septembrie 2006)
Mass-media comenteaza iminenta atacului
Mai multe analize din mass-media internationala dau drept cert un bombardament masiv american contra Iranului - cu toate consecintele sale globale - incepand din luna octombrie a.c. (Despre "Implicatiile globale ale razboiului cu Iranul", vezi si "Dosare ultrasecrete din 23 septembrie a.c., pag. 2-3). Unele surse media au publicat articole privind o posibila implicare NATO, Turcia si Israel in bombardamentele asupra Iranului nuclear. Inclusiv asupra buncarelor subterane, cu bombe tip "GBU 28-Bunker Buster", ori cu mini-bombe nucleare de tip B61-11, conform planului, strategic american "CONPLAN 8022".
"Times", din martie 2006, scria ca gen. maj. Axel Tuttelmann - seful NATO "Airborne Early Warning and Control Force" - a vorbit despre posibila implicare a NATO in bombardamentele din Iran. "Noi vom fi primii chemati, daca NATO se hotaraste sa intervina in Iran, in orice viitor conflict militar de acolo", a spus generalul Tuttelmann. "NATO poate juca un rol, sustinand SUA contra obiectivelor nucleare iraniene", a precizat el.
Iar "United Press International" (UPI) sublinia, in decembrie 2005: "Administratia Bush ii pregateste pe aliatii din NATO pentru un posibil atac contra presupuselor facilitati nucleare din Iran, pentru ajunul Anului Nou 2006, relateaza mass-media germana, dupa ce presa din Turcia a afirmat acelasi lucru". In continuare, "UPI" relata: "Conform DDP, care citeaza "surse de securitate occidentale", directorul CIA Porter Goss i-a cerut premierului turc Recep Tayyip Erdogan sa ofere suport politic si logistic pentru loviturile aeriene americane contra Iranului nuclear si contra unor obiective militare iraniene. Goss, care vizita Ankara, si l-a intalnit pe Erdogan pe 12 decembrie 2005, ar mai fi cerut cooperarea speciala a serviciilor secrete ale Turciei, in pregatirea si monitorizarea operatiei anti-iraniene".
Potrivit aceleasi agentii (UPI), Turcia a primit asigurari ferme din partea SUA ca va fi avertizata din timp asupra atacului american contra Iranului. In plus, SUA au dat "lumina verde" Turciei in vederea efectuarii, in paralel, a unor bombardamente asupra gruparilor PKK, pe care Turcia le considera drept "grup terorist", implicat in numeroase atentate pe teritoriul turc. Aceste bombardamente, pentru care Turcia are "lumina verde" de la SUA, includ asa-numitul Kurdistan. Adica teritoriile kurzilor din Irak si ale kurzilor din Siria.
Specialistii in lupta submarina
Ultimele stiri confidentiale din SUA ofera detalii ale razboiului care se pregateste contra Iranului si Siria. Revista "Time" afirma ca s-au dat ordine amanuntite privind constituirea "armadei" americane din Golful Persic, Golful Oman si Marea Arabiei.
Intre altele, aici vor sosi in cursul lunii octombrie a.c. doua plantatoare de mine si doua cautatoare de mine. Putine locuri din lume necesita prezenta acestor tipuri de nave, asa cum este regiunea Golfului Persic. In aceasta zona, dupa inceperea bombardamentelor aeriene, se va da o crancena batalie la suprafata marii, ca si in adancuri contra submarinelor.
Pentru a combate submarinele performante ale iranienilor, SUA au trimis in Golf "Expeditionary Strike Group 5" (ESG5), specializat in lupta submarina, a carui zona de responsabilitate era Oceanul Pacific. "ESG5" va sosi in Golf in a doua parte a lunii octombrie, unde se va reuni - cum am vazut - cu "HCMS Ottawa" si unitati ale "US Coast Guard", dizlocate in Golf.
Expertii militari ai revistei "Time" considera ca infruntarea cu forta navala moderna a Iranului poate aduce pierderi serioase de partea SUA.
"Time" relateaza: "Primul mesaj catre ESG5 a fost unul de rutina: un "Ordin de Pregatire a Desfasurarii" (Prepare to Deplay Order, PTDO), expediat prin canalele de comunicatii ale lui US Navy. Ordinul nu cerea navelor sa iasa din port. Ele trebuia doar sa se pregateasca in vederea desfasurarii din Golf, incepand cu data de 1 octombrie a.c."
21 octombrie
David Lindorff transcrie in "The Nation", din 28 septembrie a.c., opiniile colonelului (r) Gardiner - fost profesor de strategie militara, la "National War College" din Statele Unite - privind data exacta a unui razboi in Golf. Colonelul Gardiner constata ca toate planurile de desfasurare a navelor americane din Golf se intind pe perioada 1 oct.-21 oct. a.c. Potrivit lui Gardiner, 21 octombrie devine astfel o "data foarte importanta" in planificarea razboiului din Golf. "Stiu ca unele grupuri navale expeditionare au primit PTDO (Prepare to Deplay Order), care avea data de plecare 1 octombrie 2006. Pentru a ajunge in Golf, inseamna din 2 octombrie pana pe 21 octombrie a.c. Rezulta ca din 21 octombrie, in orice moment, actiunea anti-iraniana poate sa inceapa", a spus col. Gardiner. Un PTDO (Prepare to Deplay Order) inseamna, in limbajul U.S. Navy, ca toate vasele cu avioanele de la bord trebuie sa fie gata de lupta la o anumita data. Col. Gardiner explica: "Nu poti primi un PTDO si sa stationezi prea mult. Este un ordin militar de razboi. Nu are nimic de-a face cu ordinele pentru aplicatii". "Bombardarea facilitatilor nucleare din Iran este o idee teribila! Este impotriva Constitutiei americane, impotriva legilor internationale, dar Pentagonul a decis sa procedeze astfel", spune Gardiner. El reaminteste ca forta navala iraniana dispune de rachete chinezesti de tip "Silkworm", care sunt performate in interceptarile de rachete inamice. Precum si de rachete rusesti sofisticate, despre care se crede ca ar putea constitui o mare problema pentru U.S. Navy.
Colonelul Gardiner, raspunzand unei intrebari privind optiunile de razboi ale SUA, crede ca armata americana poate lovi eficace instalatiile nucleare ale Iranului. In privinta optiunilor, insa, col. Gardiner este sceptic: "Inamicii au mai multe optiuni ca noi". Pentagonul a raspuns articolului din "Time", precizand ca navele americane din Golf vor executa "blocada" a doua porturi prin care iranienii exporta petrol. Numai ca aglomeratia de grupuri navale expeditionare americane din Golful Persic, Golful Oman si Marea Arabiei, precum si tipurile de nave trimise in misiune acolo, indica cu totul altceva. Ultimele grupuri navale expeditionare trimise in Golf includ "The Eisenhower Strike Group", cu baza la Norfolk (Virginia), in frunte cu portavionul "US Eisenhower", care poseda rachete nucleare la bord. Grupul "ESG" mai include un crucisator, un distrugator, o fregata de razboi, un submarin de escorta, plus alte nave ale lui "U.S. Navy". Deplasarea unei asemenea flotile navale nu se face doar pentru "blocada" a doua porturi petroliere irakiene. Alt grup expeditionar trimis in Golf este "Enterprise Strike Group". Inlcude, pe langa portavionul "Enterprise", distrugatorul "USS McFaul", fregata de razboi "Nicholas", crucisatorul "Leyte Gulf" si submarinul de atac "Alexandria". "Enterprise Strike Group" este specializat in infiltrari, atacuri aeriene si include unitati cu desfasurare rapida.
Tot in Golf se mai afla si "Marine Strike Fighter Squadron 251", "electronic Attack Squadron 137", "Airborne Early Warning Squadron 123". Escadronul 123 este vital pentru detectarea la timp a rachetelor iraniene si transmiterea coordonatelor acestora. In Golf va mai sosi si "Helicopter Anti-Submarine Squadron 11", care va fi gazduit la bordul portavionului "USS Enterprise".
Toata aglomeratia de grupuri navale expeditionare americane indica, cu claritate, iminenta razboiului anti-iranian. Sa nu uitam predictia col. (r) Gardiner, profesor de strategie la "National War College": "Din 21 octombrie a.c., in orice moment actiunea anti-iraniana poate sa inceapa."


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.