Gata, s-a tras linia: noua Cortina de Plastic a cazut la Prut! Am lansat acest termen in urma cu un an - in Uniunea Europeana se dezvolta o neo-limba de plastic, iar romanii au fost cadorisiti cu o Cortina de Plastic. Semnalele erau cat se poate de c
Gata, s-a tras linia: noua Cortina de Plastic a cazut la Prut! Am lansat acest termen in urma cu un an - in Uniunea Europeana se dezvolta o neo-limba de plastic, iar romanii au fost cadorisiti cu o Cortina de Plastic. Semnalele erau cat se poate de clare cu multa vreme, foarte multa vreme in urma, doar ca acum chiar se intampla.
Guliile, leustenii, ciupercile, lichenii si restul plantelor din Aleea Alexandru dorm in ghivece in continuare. Diplomatia romana e o vegetala de lux de pe strada Plantelor, un fel de bonsai delicat, rozaliu, care cerseste mangaieri si incurajari permanente pentru o activitate nula. Nu vreau sa fiu inteles gresit, sunt sigur ca exista si oameni intregi la minte printre angajatii Ministerului de Externe, poate chiar in majoritate, doar ca prea se lasa dominati de flora amintita. Imi pare rau pentru acesti oameni sa enumar (a cata oara?) greselile umilitoare de pana acum: afacerea Gojdu, inghetarea Departamentului pentru Relatii cu Romanii de Pretutindeni, declararea Romaniei ca land austriac, toate culminand cu o nota neverosimila, parca scapata dintr-un dosar al CC al UTC (sau PCR?) in care se recomanda masuri de propaganda stupida pentru ducerea de nas a Vaticanului.
Situatia Romania - actuala Republica Moldova are termeni de comparatie: Germania Federala - Germania Democrata; Grecia - Cipru, Coreea de sud - Coreea de nord. Germanii din vest n-au uitat de cei din est aproape jumatate de secol. Axel Springer, cel care imediat dupa cel de-al doilea razboi mondial a infiintat cel mai mare trust media din Germania, le cerea ziaristilor care lucrau pentru el sa semneze pe langa contract un angajament prin care acestia se obligau sa militeze prin activitatea lor jurnalistica pentru unificarea celor doua Germanii. Grecii au amenintat ca vor bloca intreaga extindere a Uniunii Europene din 2004 daca nu va fi inclusa si insula Cipru, divizata sau nu. La Seul functioneaza un Minister al reintregirii care dezvolta planuri si proiecte pentru reunificarea cu nordul comunist, iar Parlamentul sud-coreean are deja o sala perfect utilata in asteptarea fratilor comunizati la nord. Doar la Bucuresti se sta cu capul intre urechi sau, mai rau, se fac combinatii cotidiane de rahat.
Se tot plimba printre dinti bomboana cu Transnistria - o problema atat de complicataaaaa! Avem nevoie de turme de analisti pe pajistea televizorului care sa ne rumege doct non-idei si non-sensuri. Ba chiar o sa incepem (daca nu o facem deja!) sa platim din bani publici expertize care sa ne spuna cu ajutorul unei multimi de cuvinte englezesti ca avem de ales: ar fi rau sa nu fie bine, insa in aceeasi masura ar fi bine sa nu mai fie rau. E simplu - se pot da peste cap de ttreizeci si cinci de miliarde de ori toate organismele internationale si toate saloanele diplomatice: rusii nu vor pleca din Transnistria. In primul rand ca atingerea Nistrului a fost pentru Moscova o investitie majora in ultimii trei sute de ani - si nu-ti arunci banii si interesele strategice pe fereastra doar pentru ca ti se vorbeste cu accent de Oxford, cel putin nu cand esti rus. Iar in al doilea rand care ar mai fi farmecul pentru militarii rusi sa se duca acasa tocmai acum, cand au un asa bun prilej sa se distreze scuipandu-se peste Republica Moldova cu militarii americani?
Mai ramane o chestiune (mai bine zis o victima) colaterala: populatia dintre Prut si Nistru. Daca romanii, de bine de rau, pana acum au avut doua proiecte mari (NATO si UE) cei dintre Prut si Nistru au privit nedumeriti cand spre vest cand spre est. Un adevarat sindrom Stockholm la o scara de milioane a fost dezvoltat intre Prut si Nistru. Ostatici ai unui sistem blestemat, oamenii de acolo au inceput sa-si indrageasca calaii, parca uitand ca te faci frate cu dracu' doar ca sa treci puntea, nu sa-l iei in spate si sa-l cari pana ti se tocesc picioarele.
Degeaba se bulucesc acum basarabenii cu sutele de mii sa ceara cetatenie romana, ii anunt ca Ministerul Justitiei de la Bucuresti pregateste un proiect dat naibii de blocare totala. Nu stiau ca de vreo trei ani nu se mai acorda cetatenia romana pentru basarabeni? (Bine, doar daca nu esti vreo ruda cu vreun mare politician de la Chisinau si prieten cu vreun mare politician de la Bucuresti). Oamenii simpli din Romania gandesc simplu: astia navalesc pe noi ca intram in UE, daca ne iubeau veneau ei de mai demult. Putini stiu insa ca si administratia Nastase-Stanoiu si Tariceanu-Macovei au facut tot posibilul pentru incetinirea procedurilor de redobandire a unor drepturi naturale. Se aude oare si la Comisia Europeana? Rusia nu mai da nici un tub de cartus gol pentru Republica Moldova, iar Uniunea Europeana o are cuprinsa in plan pe rolul de stat tampon. Voronin va mai castiga inca trei runde de alegeri promitand realipirea Transnistriei, iar moldovenii n-au decat sa se spele pe cap cu el si sa incerce sa-si vanda vinurile in Cuba, tara vecina si prietena. Prin neputinta unui mal al Prutului si imobilitatea celuilalt romanii vor mai ramane despartiti in doua state pentru multa vreme. Domnilor, cartile sunt facute - cine da mai mult?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.