Pe 13 iulie, Asociatia Civic Media a lansat campania "Voci curate" prin depunerea la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a unei liste cu numele unor ziaristi si membri ai unor organizatii neguvernamentale, formatori de o
Pe 13 iulie, Asociatia Civic Media a lansat campania "Voci curate" prin depunerea la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a unei liste cu numele unor ziaristi si membri ai unor organizatii neguvernamentale, formatori de opinie considerati cercetabili. Pe 20 iulie, urmare a cererilor venite din comunitatea jurnalistica din provincie, prima lista a fost intregita cu numele unor ziaristi din intreaga tara. Civic Media a solicitat si verificarea membrilor comisiilor prezidentiale si guvernamentale pentru cercetarea comunismului, inclusiv a potentialelor lor legaturi cu servicii secrete din fostul spatiu comunist, in masura regasirii acestor date in arhivele SRI-CNSAS. "In total, numarul celor propusi pentru cercetare se poate circumscrie unui 'Top 1000'", anunta asociatia tinerilor jurnalisti. "Intr-o democratie in tranzitie, aflata in curs de consolidare, este foarte important ca personalitatile publice care devin formatori de opinie ai societatii sa fie curate din punct de vedere moral. Odata ce va fi facuta publica lista celor care au mintit timp de 16 ani si continua sa ascunda adevarul privind relatiile lor cu Securitatea sau cu alte servicii secrete, presa isi va intari credibilitatea", afirma Civic Media. Uniunea Sindicala MediaSind a solicitat apoi Asociatiei Civic Media sa trimita spre verificare la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor fostei Securitati si numele patronilor si actionarilor din mass-media. Cristi Godinac, presedintele US MediaSind considera ca se impune si verificarea patronilor si a actionarilor din mass-media, deoarece, chiar daca unii dintre ei nu sunt jurnalisti, ei pot manipula "din umbra" opinia publica, informa Rompres. Civic Media asteapta rezultatele CNSAS pentru listele "Voci curate I si II" pentru a depune lista "Voci curate III".
Valuri de reactii si comentarii
Actiunea Civic Media a provocat un val de comentarii si reactii. Pe parcursul campaniei realizata in parteneriat cu organizatiile de media din Bulgaria "Jurnalisti impotriva coruptiei" si "Coalitia Bulgara de Media" si sprijinita apoi de ziarele ZIUA si Uj Maghiar Szo, de Uniunea MediaSind, Federatia Internationala a Jurnalistilor si Reporters sans Frontieres, s-au concretizat idei valabile pentru reformarea CNSAS. Printre acestea, plasarea dosarelor colaboratorilor Securitatii pe Internet si cercetarea membrilor CNSAS.
Intr-un sondaj de la mijlocul lunii august, realizat de Biroul de Cercetari Sociale (BCS se arata ca cei mai multi romani (63%) considera indreptatita actiunea Asociatiei Civic Media de a solicita CNSAS sa faca publice dosarele jurnalistilor. Asociatia Civic Media a solicitat apoi, printr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Traian Basescu si premierului Calin Popescu-Tariceanu, desecretizarea tuturor dosarelor formatorilor de opinie. Potrivit documentului, din informatiile pe care le detin membrii Asociatiei Civic Media, "rezultatele unei expuneri oneste vor soca societatea romaneasca si multe foruri europene care sunt, de asemenea, in asteptarea revelarii adevarului crud". In scrisoarea deschisa, Civic Media a solicitat auto-cercetarea membrilor colegiului CNSAS si prezentarea publica a propriilor lor dosare. Acest lucru nu s-a intamplat insa, nici pana astazi.
Plangere penala contra fostului CNSAS
Pe 15 septembrie, Asociatia Civic Media a depus la Parchetul General o plangere penala privind fostul Colegiu al CNSAS, pe care il acuza de "tainuire a unei deconspirari si abuz in serviciu in dauna interesului public".
Plangerea se refera la Gheorghe Onisoru, Horia Roman Patapievici, Andrei Plesu, Mircea Dinescu, Constantin Buchet, Aurel Pricu, Claudiu Secasiu, Florin Chiritescu, Ladislau Csendes si Mihai Gheorghe. Sorin Antohi, membru fondator al Grupului pentru Dialog Social, profesor la Universitatea Central Europeana de la Budapesta, ex-membru al Comisiei prezidentiale pentru analizarea comunismului, propus de ministrul de Externe sa conduca Fundatia Ungaro-Romana "Gojdu", a recunoscut public, pe 5 septembrie ac, ca a colaborat cu Securitatea ca politie politica dar ca a ascuns acest fapt timp de zeci de ani. Sorin Antohi a afirmat ca a intrat in posesia dosarului sau de la Securitate in 2002, la sediul CNSAS. De asemenea, membrul fostului Colegiu al CNSAS, Horia Roman Patapievici, intr-o declaratie transmisa pe 12 septembrie ac de un post de radio, a recunoscut ca a stiut de cazul lui Antohi inca din 2002, dar nu l-a deconspirat pentru ca "nu ocupa nici o functie publica in Romania cand Legea 187 din 1999 era in vigoare". Andrei Plesu a recunoscut si el cu nonsalanta aceasta obstructionare a justitiei. "In fapt, prin declaratia lui Horia Roman Patapievici se dovedeste nu numai necunoasterea de catre acesta a legii in baza careia a incasat timp de cinci ani salariu de demnitar public cu rang de secretar de stat ci se constituie si in proba privind incalcarea flagranta a legii privind deconspirarea Securitatii", se afirma in plangerea penala. Conform legii, prezentarea denaturata a datelor din dosarul de securitate, in scopul discreditarii sau al nedeconspirarii, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la cinci ani si interzicerea dreptului de a mai lucra in domeniul arhivelor. "Nedeconspirarea activitatii lui Sorin Antohi de colaborator al Securitatii i-a permis acestuia sa se bucure de beneficii nemeritate si sa acceada in functii publice si de stat dupa 2002. Nu in ultimul rand se pune intrebarea: cati alti Sorin Antohi a ascuns fostul Colegiu al CNSAS?", incheie Civic Media.
Ulterior, asociatia a cerut reprezentantilor CNSAS sa informeze opinia publica despre continutul dosarelor de securitate ale acestora, in cazul in care ele se regasesc in arhivele CNSAS, SRI, SIE, Ministerului Apararii Nationale si Ministerului Justitiei. O cerere similara a fost formulata si referitor la membrii Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania si ai Consiliulului de conducere al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania. Civic Media afirma ca prezenta unor colaboratori ai Securitatii in aceste comisii risca sa compromita atat institutia prezidentiala, cat si cel si mai important demers al Romaniei in ce priveste fostul spatiu european dominat de Uniunea Sovietica - condamnarea comunismului.
La sfarsitul lunii septembrie, Asociatia Civic Media a solicitat factorilor responsabili constituirea unei comisii parlamentare speciale pentru controlul Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, dupa modelul comisiilor speciale pentru controlul activitatii Serviciului Roman de Informatii si a Serviciului de Informatii Externe. Totodata, Civic Media mai solicita CNSAS sa aiba in vedere cercetarea cu prioritate a dosarelor viitorilor membri ai Comisiei de control a CNSAS ca si actualilor membri ai comisiilor SRI si SIE. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.