Procesul in care Omar Hayssam este acuzat de rapirea celor trei jurnalisti romani in Irak a continuat, ieri, la Curtea de Apel Bucuresti, cu audierea sotiei lui Mohammad Munaf, fostul ghid al celor trei, si el judecat pentru acte de terorism intr-un
Procesul in care Omar Hayssam este acuzat de rapirea celor trei jurnalisti romani in Irak a continuat, ieri, la Curtea de Apel Bucuresti, cu audierea sotiei lui Mohammad Munaf, fostul ghid al celor trei, si el judecat pentru acte de terorism intr-un dosar separat. Georgeta Mohammad a declarat ca a vorbit cu sotul ei in urma cu trei saptamani, acesta spunandu-i ca se simte bine. Munaf ar fi adaugat ca nu poate sa-i spuna unde se afla si care este situatia lui.
O alta persoana care a raspuns intrebarilor instantei a fost Ion Vasile, tatal lui Marie Jeanne Ion, una dintre victime. Acesta a spus magistratilor ca se cunostea cu Omar Hayssam de mai mult timp si a avut intalniri de serviciu cu acesta. El a declarat ca a aflat ca Hayssam a sponsorizat calatoria in Irak in seara rapirii si a continuat sa discute la telefon si sa se intalneasca cu omul de afaceri sirian chiar dupa ce acesta a fost acuzat de rapire. A mai aratat ca nu a avut niciodata impresia ca Omar Hayssam ar fi unul dintre organizatori si ca nu i-a pus prea multe intrebari legate de suspiciunea ca ar fi vinovat.
Potrivit Mediafax, avocatul lui Omar Hayssam a cerut instantei sa se abtina deoarece a fost "balacarita de presa si nu mai poate judeca impartial acest dosar". Altfel, judecatorii au stabilit, tot ieri, ca Tudor Viorel, un barbat condamnat pentru inselaciune, va depune marturie, la cererea sa, in acest dosar. El a trimis instantei doua scrisori in care cerea sa faca declaratii.
Daune de doua milioane de euro
La inceputul lunii septembrie, cei trei jurnalisti rapiti in Irak s-au constituit parti civile in dosarul de terorism, fiecare dintre ei solicitand daune de cate doua milioane de euro de la Omar Hayssam si Mohamad Munaf. Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au fost rapiti in 28 martie 2005, in Irak, fiind tinuti ostatici 55 de zile. Initial, in aceasta cauza au fost trimisi in judecata Omar Hayssam si Mohamad Munaf, insa instanta a dispus judecarea separata a celor doi. Omar Hayssam si Mohammad Munaf au fost acuzati de initiere, constituire si sprijinirea unei asocieri in scopul savarsirii de acte de terorism prevazute de articolul 35 din Legea 535/2004.
Si fratele e cercetat
Omar Hayssam a reusit sa fuga din tara dupa ce in 26 aprilie, magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis judecarea sirianului in stare de libertate, pe motive medicale. Pana in prezent, autoritatile nu au stabilit cu exactitate modul in care acesta a reusit sa paraseasca Romania. Singura informatie a oferit-o ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, care a declarat, cu ceva timp in urma, ca Omar Hayssam se afla in acest moment in Siria. "O antena a noastra a reperat locatia in care se afla si avem confirmarea ca e inca acolo", preciza Blaga.
In cazul privind fuga lui Hayssam sunt cercetate mai multe persoane, printre ele numarandu-se si fratele lui Omar Hayssam. Acesta este anchetat de procurorii Parchetului General, fiind acuzat ca ar fi inlesnit fuga din tara a omului de afaceri sirian. Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism au dispus inceperea urmaririi penale fata de Mukles Omar, pentru incalcarea legii terorismului. Anchetatorii sustin ca acesta ar fi fost cel care a planificat si organizat fuga din tara a lui Hayssam. Tot el ar fi aranjat urcarea la bordul navei IMANT a fratelui sau, cu complicitatea sirianului Mustafa Tartousi. Acesta din urma a fost, la randul sau pus sub invinuire de procurori, pentru ca l-ar fi ajutat pe Hayssam sa plece din tara in conditii ilegale. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.