Arhiepiscopia Romano Catolica Bucuresti a acuzat ieri Justitia romana ca nu isi face datoria in cazul constructiei de langa Catedrala Sfantul Iosif, protejand astfel interesele investitorilor. Reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti a
Arhiepiscopia Romano Catolica Bucuresti a acuzat ieri Justitia romana ca nu isi face datoria in cazul constructiei de langa Catedrala Sfantul Iosif, protejand astfel interesele investitorilor. Reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti au protestat ieri intr-o conferinta de presa fata de modul in care actioneaza Justitia in problema blocului ridicat de firma Millenium in imediata apropiere a Catedralei Sfantul Iosif."Cererea de a se constata nulitatea autorizatiei de constructie pentru proiectul Cathedral Plaza zace in Arhiva Tribunalului Bucuresti, desi cazul a fost mutat, pe 12 august, la Tribunalul Constanta", a declarat ieri avocatul Arhiepiscopiei, Daniel Fenechiu. "La aproape sase luni de la declansarea actiunii noastre, nici astazi nu exista un termen de judecata", a explicat avocatul. Reprezentantul Arhiepiscopiei a acuzat faptul ca Tribunalul Bucuresti nu a transmis dosarul de indata, asa cum spune legea, ci "l-a mai tinut pe rol pentru un termen inutil (13 septembrie), cand a constatat ce trebuia sa constate cu o luna in urma, anume ca trebuia trimis la Constanta". "Dupa trei saptamani, judecatorul nu a avut inca timp sa redacteze incheierea de sedinta, iar dosarul zace in Arhiva Tribunalului Bucuresti", a precizat Fenechiu.
Arhiepiscopul Romano-Catolic de Bucuresti, mitropolitul Ioan Robu, a apreciat ca intarzierile din Justitie se datoreaza pasivitatii si complicitatii institutiilor statului, care "protejeaza interesele firmei constructoare", Millenium Building. Conform lui Ioan Robu, care si-a exprimat "indoielile serioase in legatura cu independenta Justitiei", ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, le-a solicitat autoritatilor sa evite sa se pronunte asupra cererii Bisericii Catolice de sistare a lucrarilor.
Parlamentul cere Guvernului sa raspunda
Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Camera Deputatilor a ajuns la concluzia ca autoritatile isi paseaza unele altora responsabilitatile in scandalul legat de proiectul construirii Cathedral Plaza in apropierea Catedralei Sf Iosif, a anuntat ieri presedintele Comisiei, Tudor Mohora. "Dorim ca pana pe 10 octombrie sa ni se comunice cum a fost dusa la indeplinire hotararea de Guvern" privind sistarea lucrarilor, a precizat Mohora. Pe de alta parte, deputatul Aurelian Pavelescu, membru al Comisiei de abuzuri, a aratat ca nota MAE trimisa Executivului nu face decat sa acopere faptul ca "acea cladire continua sa se ridice" si ca ministerul incearca sa propuna Guvernului musamalizarea acestei afaceri prin declaratii care "nu ajuta la nimic". El l-a acuzat pe ministrul de Externe, Razvan Ungureanu, de interese care nu sunt compatibile cu functia pe care o detine, criticand "ipocrizia si viclenia" ministrului. "Pe Ungureanu il preocupa ca solicitarea de sistare a lucrarilor de constructie a Cathedral Plaza sa nu fie urmate de sistarea propriu-zisa", a explicat Pavelescu.
Situatia Catedralei Sfantul Iosif din Bucuresti este si pe agenda prelatilor catolici din Romania, care au abordat aceasta controversata problema si in cadrul recentei Adunari plenare a conferintei episcopale desfasurate la Baia Mare. Toti inaltii prelati catolici din Romania au semnat un protest comun la adresa autoritatilor (vezi facsimil).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.