Bulgaria a cerut ajutorul Romaniei pentru stoparea inaintarii petei de petrol de pe Dunare. Potrivit unui comunicat de presa, Guvernul roman va acorda Executivului de la Sofia un ajutor in regim de urgenta pentru actiuni de interventie in vederea opr
Bulgaria a cerut ajutorul Romaniei pentru stoparea inaintarii petei de petrol de pe Dunare. Potrivit unui comunicat de presa, Guvernul roman va acorda Executivului de la Sofia un ajutor in regim de urgenta pentru actiuni de interventie in vederea opririi in sectorul bulgar a petei de poluare. Decizia a fost luata ieri de premierul Tariceanu, la propunerea ministrului Mediului, Sulfina Barbu. Romania va pune la dispozitia Ministerului Mediului si Apelor din Bulgaria materiale absorbante (aproximativ 6,5 tone de material absorbant) si 270 de metri de baraje flotante in valoare de 176.500 lei (echivalent a 50.000 Euro). Produsele provin din rezervele de care dispune Administratia Nationala "Apele Romane". De asemenea, navele romanesti vor interveni pentru depoluare si pe sectorul bulgaresc al Dunarii. In prezent, o interventie eficienta pentru diminuarea semnificativa a poluarii se poate face doar pe teritoriul bulgar, deoarece unda poluanta se deplaseaza pe sectorul bulgaresc al Dunarii, precizeaza sursa citata.
Bulgaria a solicitat initial Comisiei Internationale pentru Protectia fluviului Dunarea, iar ulterior Romaniei un ajutor urgent pentru eliminarea poluarii cu produse petroliere de pe Dunare. Autoritatile de mediu romane si bulgare au trimis Comisiei pentru protectia fluviului Dunarea o scrisoare prin care solicita tarilor parte ajutor urgent pentru colectarea produselor petroliere deversate in cursul de apa.
Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a anuntat ieri ca a primit scrisoarea partenerilor bulgari prin care acestia solicita sprijinul pentru eliminarea poluarii cu produse petroliere aparuta in 2 octombrie, in urma unei defectiuni la terminalul petrolier Prahovo din Republica Serbia si Muntenegru. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.