Doi tineri, sot si sotie, din Craiova, au fost retinuti de politisti, fiind acuzati de rapirea bebelusului din Maternitatea Spitalului Judetean de Urgenta Craiova.Oamenii legii sustin ca Laura Iulia Sandu, de 24 de ani, si Radu Dorel, in varsta de 34
Doi tineri, sot si sotie, din Craiova, au fost retinuti de politisti, fiind acuzati de rapirea bebelusului din Maternitatea Spitalului Judetean de Urgenta Craiova.Oamenii legii sustin ca Laura Iulia Sandu, de 24 de ani, si Radu Dorel, in varsta de 34 de ani, au fost identificati intrucat s-au afisat in diferite locuri cu copilul. Cei doi tineri au povestit pe larg modul in care a fost furat copilul, povestea fiind demna de un scenariu de film. Politistii au precizat ca Laura Iulia Sandu a declarat ca a furat copilul din spital pentru a-si salva casnicia. Mai exact, femeia, care se casatorise in luna august dupa o relatie de concubinaj de doi ani, dar care inca nu isi schimbase actele de identitate, banuia ca sotul ei o insala, iar pentru a-l tine langa ea i-a spus ca este insarcinata. Cei doi, desi erau casatoriti, traiau separat, fiecare in propria locuinta. "Ea ne-a spus ca a incercat sa ramana insarcinata, dar nu a putut. Asa ca, in ziua de 27 septembrie a.c., a mers la un centru de plasament din Craiova si s-a interesat cum ar putea sa adopte un copil. Insa, a plecat dezamagita de acolo, pentru ca, spune ea, nu i-a placut nici un copil. Asa ca a mers la Spitalul de Urgenta, pentru ca aflase ca acolo sunt copii abandonati", a declarat comisarul Georgel Enescu, seful Inspectoratului Judetean de Politie Dolj. Acesta a adaugat ca tanara a vazut copilul familiei Urata, pe care a vrut sa-l ia imediat, numai ca din cauza aglomeratiei de pe culoarele spitalului nu a putut face acest lucru. Astfel, ea a ramas peste noapte in spital si, a doua zi de dimineata, pe 28 septembrie, in jurul orei 06.30, a intrat in sectia de nou-nascuti, situata la etajul opt, a luat bebelusul, inclusiv placuta pe care era scris numele de familie al mamei, si a fugit acasa la sotul ei, Radu Dorel.
"Nu am banuit nimic"
Foto: Mediafax La randul sau, sotul tinerei a declarat, in fata politistilor ca, in dimineata zilei de 28 septembrie, in jurul orei 07.00, a primit un telefon de la Laura, care i-a spus sa nu plece la munca pentru ca are sa-i spuna ceva important. "A venit acasa cu un copil in brate si mi-a zis ca a nascut. Ea imi spunea de vreo opt-noua luni ca este insarcinata si ca asteapta un copil. Mi-a spus ca il nascuse cu o zi inainte. Mi-a spus ca a nascut bine si ca baiatul este sanatos", a povestit tanarul care sustine ca nu a sesizat ca sotia sa nu ar fi gravida, pentru ca "avea un pic de burtica". "Pe moment, eu nu am banuit nimic. Bineinteles ca am fost foarte fericit. I-am pus chiar si nume la copil, Radu!", a mai spus barbatul. Radu Dorel, considerat complice, pentru ca nu a anuntat Politia, a adaugat ca primul moment in care si-a dat seama ca ceva este in neregula a fost in ziua cand trebuia sa ridice actele copilului. "Ea nu a vrut sa mergem impreuna. A zis ca se duce doar ea. Ne-am certat si eu am plecat la serviciu. Cand am venit, ea nu mai era acasa", a sustinut sotul Laurei, care a precizat ca si-a dat seama ca nu este copilul sau dupa ce a citit in presa si a vazut la televizor ca un nou-nascut cu o problema la ochi a disparut de la Maternitatea Spitalului Judetean de Urgenta Craiova. "A lasat doar un bilet in care mi-a spus pe larg toata povestea. Am cautat-o si am reusit sa o gasesc. Am convins-o sa ducem copilul inapoi pentru ca nu a fost bine ce a facut. Asa ca miercuri noaptea l-am dus la Spitalul CFR si l-am lasat acolo, dupa care am sunat la 112", a mai spus Radu Dorel.
De altfel, seful IPJ Dolj a confirmat faptul ca cea care a sunat la 112 pentru a anunta abandonul copilului este chiar Laura Iulia Sandu. Potrivit comisarului Georgel Enescu, prima data tanara a sunat din apropierea Spitalului CFR, iar a doua oara a apelat, din cartierul Brazda lui Novac, la 931, pentru a anunta si ambulanta. Ultimul apel la 112 a fost facut din apropierea locuintei tinerei, din cartierul Brestei, toate apelurile fiind date de la un telefon public.
Cadre medicale iresponsabile
Politistii nu au stabilit pana in momentul de fata daca in acest caz este implicat si vreun cadru medical de la Spitalul Judetean de Urgenta Craiova. Totusi, personalul medical este responsabil pentru ceea ce s-a intamplat, in opinia sefului IPJ Dolj fiind vorba despre neglijenta in serviciu. Comisarul Georgel Enescu a precizat ca asistentele de la maternitate au anuntat Politia despre disparitia bebelusului cu o intarziere de aproximativ 11 ore. "Dupa cum ne-a declarat tanara, copilul a fost luat la sase dimineata. Cadrele medicale ne-au anuntat ca ultima data copilul a fost vazut la 16.20 si ca in jurul orelor 17.30 a disparut. Nu s-a stiut ca nou-nascutul a disparut dimineata si nu dupa-amiaza. Acest lucru inseamna neglijenta in serviciu, pentru ca nu poti sa preiei o sectie fara sa stii ca nu este un copil acolo. Copiii trebuie hraniti si schimbati la o anumita ora. Sunt mai multe aspecte care trebuie acum luate in considerare", a spus seful Inspectoratului Judetean de Politie Dolj. "In toata activitatea mea de politist, nu am intalnit asa ceva: orice pas pe care il facea politia in spital se stia imediat. Vom face demersuri la Parchet impotriva cadrelor medicale care se fac vinovate. Ancheta este inca in derulare", a adaugat Enescu. Potrivit comisarului, in acest caz a fost suspect faptul ca toate declaratiile cadrelor medicale din spital referitoare la diverse momente coincideau nu numai ca ore, dar si ca minute, "or nu se poate ca totul in cadrul unei activitati sa fie cronometrat la minut".
Politia acuzata de abuz
In replica, directoarea Spitalului Judetean de Urgenta din Craiova, dr. Cristina Calangiu, acuza Inspectoratul Judetean de Politie Dolj ca a denigrat imaginea unitatii medicale prin prezentarea unor informatii neverificate presei inainte de finalizarea cercetarilor. "Consideram abuzive incriminarile asupra personalului spitalului inainte de finalizarea anchetei. Aceste afirmatii aduc prejudicii grave atat imaginii personalului, cat si imaginii institutiei si dovedesc scurgerea de informatii in cursul unei anchete care nu a fost finalizata. Nu pot sa cred ca o intreaga sectie minte si toate fisele de observatie sunt false. Este vorba de doamna profesoara Florica Popescu care nu minte. Atat timp cat in curs este o ancheta, consider ca politia nu ar fi trebuit sa se pronunte pe baza unor informatii venite de la un infractor. Se poate ca la sfarsitul anchetei informatiile prezentate sa nu se sustina si atunci se va crea un adevarat prejudiciu de imagine pentru institutia noastra", a spus dr Cristina Calangiu.
De asemenea, mai multe asistente medicale sustin ca Laura Iulia Sandu minte atunci cand spune ca a luat micutul din maternitate in data de 28 septembrie precizand ca ele l-au ingrijit pe copil pe parcursul acelei zile. "Personal, impreuna cu doamna profesoara Florica Popescu, l-am ingrijit pe copil la ora 9.00 dimineata cand l-am si cantarit. Toate acestea sunt consemnate in fisa copilului", a declarat una dintre asistente. La randul ei, directoarea spitalului a precizat ca in documentele medico-legale este consemnat ca bebelusul a fost ingrijit pe parcursul zilei ce 28 septembrie, astfel ca nu se poate vorbi despre o culpa medicala. "Conducerea Spitalului Judetean de Urgenta Craiova a terminat ancheta interna luand declaratii de la toate cadrele medicale. Din ancheta noastra nu rezulta nici o culpa medicala. Tanarul sau tanara retinuta vorbeste ca a plecat cu copilul la ora 6.00, iar doctorul, profesor universitar, care a facut vizita medicala la ora 9.00 si care a semnat o foaie, arata ca baietelul era acolo", a precizat dr Cristina Calangiu. Totusi, daca la finalul anchetei Politiei se va stabili ca personalul medical a fost vinovat in acest caz, le vor fi desfacute contractele de munca persoanelor implicate. "Asteptam finalul anchetei si in cazul in care se va dovedi ca personalul este vinovat, atunci nici o persoana vinovata nu va mai ramane in spital. Este o fapta de-o gravitate pe care nu o pot concepe la un cadru medical", a conchis directoarea spitalului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.