Ministrul suspendat al Apararii, Teodor Atanasiu, a declarat, ieri, la iesirea din Parchetul General, ca procurorii i-au comunicat faptul ca s-a incheiat ancheta si ca in cazul sau nu au fost gasite elemente care sa conduca la concluzia savarsirii vr
Ministrul suspendat al Apararii, Teodor Atanasiu, a declarat, ieri, la iesirea din Parchetul General, ca procurorii i-au comunicat faptul ca s-a incheiat ancheta si ca in cazul sau nu au fost gasite elemente care sa conduca la concluzia savarsirii vreunei infractiuni. Potrivit lui Atanasiu, generalul Dan Voinea a pus o solutie, urmand ca astazi sa o trimita noului procuror general, pentru ca acesta sa confirme sau sa infirme rezolutia. Avocatul lui Atanasiu, Cristian Iordanescu, a declarat ca generalul Dan Voinea, cel care se ocupa de caz, va da solutia de neincepere a urmaririi penale. Intrebat ce va face daca astazi va fi anuntat oficial ca dosarul s-a inchis, Atanasiu a spus ca de luni se va duce la serviciu.
Plangerile lui Saftoiu si Bejinariu
La jumatatea lunii iulie, Teodor Atanasiu declara ca stie de la Directia de Informatii Militare ca Adriana Saftoiu da presei, "pe surse", informatii care sa-l discrediteze. Adriana Saftoiu a facut o plangere impotriva lui Atanasiu pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanei. Tot impotriva lui Atanasiu a mai depus o plangere la Parchet deputatul PSD Eugen Bejinariu, care l-a acuzat de abuz in serviciu in chestiunea lobby-ului pe care serviciul secret al Armatei trebuia sa-l desfasoare pe langa parlamentari. In 12 septembrie, presedintele Traian Basescu l-a suspendat din functie pe Teodor Atanasiu. Ulterior, Atanasiu a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa suspende decretul prezidential prin care a fost suspendat. La sfarsitul lunii septembrie, Teodor Atanasiu aprecia, la iesirea de la Parchetul instantei supreme, ca au fost intrunite conditiile necesare pentru ca procurorii sa se poata pronunta si ca, data fiind situatia, chiar le-a solicitat sa se pronunte cat mai repede. El a adaugat ca a vazut toate probele din dosar si a depus actele pe care le considera necesare. Curtea de Apel Bucuresti a respins, in 27 septembrie, cererea lui Teodor Atanasiu de suspendare a decretului prezidential prin care a fost suspendat din functia de ministru al Apararii. (Bogdan GALCA)
Traian Basescu, presedintele Romaniei: Decretul de suspendare este in vigoare
"Nu stiu, deci trebuie sa vad despre ce este vorba. Sigur, legea, in momentul in care Parchetul nu incepe urmarirea penala, daca in interiorul a 45 de zile nu incepe urmarirea penala, considera ca nu-i cazul s-o inceapa, ma obliga sa revoc decretul de suspendare, dar nu va pot spune nimic legat de asta. Relatia Parchetului cu presedintele este una care se duce in scris, asa cum mi s-au facut informarile in scris legat de puneri sub urmarire penala a unor demnitari asupra carora aveam obligatia sa emit decrete, cu certitudine voi primi informatia in scris. Pana una-alta, decretul de suspendare este in vigoare". (A.H.)
Ioan Oltean, vicepresedinte PD: "Basescu trebuie sa ia act de solutia finala"
"Afirmatii de acest fel sau comentarii se pot face numai in baza unei solutii finale a procurorului care instrumenteaza cazul. In ce priveste reintoarcerea in fotoliul de ministru, aceasta se va intampla numai atunci cand presedintele Traian Basescu va lua act de solutia de neincepere a urmaririi penale, solutie care va duce in mod inevitabil la reintoarcerea lui Teodor Atanasiu in functia de ministru". (C.E.)
Varujan Vosganian, purtator de cuvant al PNL: "Anularea decretului prezidential"
Purtatorul de cuvant al PNL, senatorul Varujan Vosganian, a declarat ieri ca liberalii considera "iminenta" anularea decretului de suspendare din functie a ministrului Aparari Teodor Atanasiu. "Din momentul in care a fost constituita comisia speciala de la Cotroceni, PNL si-a manifestat increderea in Justitie. De aceea, ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, s-a pus la dispozitie, pentru a-si dovedi nevinovatia", a declarat Vosganian, mentionand ca decizia confirma "justetea" pozitiei PNL de a-l sustine, in continuare, pe Atanasiu. "Tinand cont de aceste lucruri, consideram ca anularea decretului prezidential de suspendare a lui Atanasiu din functie este iminenta", a conchis senatorul liberal, citat de Mediafax. (R.G.)
Bogdan Ciuca, purtator de cuvant al PC: "Este o victorie a PNL si a lui Atanasiu"
"Procedura in cazul Teodor Atanasiu nu este finalizata, astfel incat nu putem comenta decat ca perceptie. Atunci cand ministrul Atanasiu a fost suspendat din functie, perceptia publica a fost ca Basescu a repurtat o victorie, in contextul rafuielii sefului statului cu Tariceanu si cu fostul ministru liberal al Apararii, mai ales dupa cererea de retragere a trupelor din Irak. De data aceasta insa este vorba despre o victorie a PNL si a lui Atanasiu, ca persoana. Dar aceasta nu va ramane remiza, este doar o victorie de etapa. Fiecare se asteapta acum sa dea golul de aur. Asadar, replicile continua. Oricum, Parchetul s-a dovedit detasat de influenta pe care ar fi putut s-o aiba comisia speciala de la Cotroceni, care a analizat cazul Atanasiu."(V.D.)
Cristian Diaconescu, purtator de cuvant al PSD: Intreg scandalul e politic
"Declaratia unui avocat nu tine loc de solutie. Nu stiu ce se va intampla, pana una-alta intreg scandalul e politic. Faptele puteau oricum fi rezolvate altfel decat prin Parchet, dar acesta este nivelul relatiei Presedintie-Guvern. In momentul in care se da aceasta solutie, cel care a depus sesizarea impotriva lui Atanasiu poate contesta solutia de NUP. Daca se da NUP si nu e contestata solutia, ministrul poate reveni in functie pentru ca a incetat cauza care a determinat suspendarea". (R.A.)
Eckstein Kovacs Peter, senator UDMR: "Nu e victoria nimanui"
"Am auzit mai multe lucruri despre a cui victorie este aceasta decizie a Parchetului, potrivit careia Teodor Atanasiu nu poate fi acuzat de savarsirea unei infractiuni. Eu cred ca nu este victoria niciunei persoane. Ce este absolut pozitiv este ca Parchetul s-a pronuntat repede, operativ. Consider ca a fost un proces corect, Parchetul a fost sesizat si s-a pronuntat. Potrivit legii privind raspunderea ministeriala, presedintele a avut obligatia sa se pronunte daca il suspenda sau nu pe Atanasiu din functia de ministru, iar Comisia a propus suspendarea, si Basescu a emis decretul".
Lucian Bolcas, liderul deputatilor PRM: "S-a facut dreptate"
"Decizia imi aminteste de superbul poem al lui Gheorghios Seferis al carui ultim vers era: "Si s-a facut dreptate!". Este inadmisibil ca sesizarea organelor de urmarire penala sa se faca de aceeasi instanta din care face parte si persoana reclamata. Este un viciu clar care demonstreaza o maniera partinitoare. De altfel, sesizarile nu sunt sprijinite de probe care sa demonstreze savarsirea vreunei infractiuni." (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.