Laura Codruta Kovesi a fost instalata, ieri, oficial in functia de procuror general al Romaniei. "Este o zi mare pentru mine - pentru Ministerul Public, un inceput", a spus tanarul magistrat, dupa ce ministrul Justitiei l-a prezentat presei. Deloc em
Laura Codruta Kovesi a fost instalata, ieri, oficial in functia de procuror general al Romaniei. "Este o zi mare pentru mine - pentru Ministerul Public, un inceput", a spus tanarul magistrat, dupa ce ministrul Justitiei l-a prezentat presei. Deloc emotionata, Kovesi si-a dezvaluit public "tintele" urmarite: "eficientizarea activitatii Ministerului Public (MP), cresterea operativitatii in munca procurorilor si a calitatii urmaririi penale". Ca o directiva generala de actiune in perspectiva integrarii apropiate, Kovesi a anuntat eforturi rapide pentru "compatibilizarea activitatii MP cu standardele UE".
Figurile procurorilor din conducerea Parchetului General (PG), invitati la evenimentul de ieri, s-au incretit putin atunci cand Kovesi a afirmat ca "MP este criticat ca o institutie pasiva", lipsita de informatizare. Primul pas al noului procuror general va fi "evaluarea activitatii MP", actiune ce va avea, potrivit Laurei Kovesi, doua directii: evaluarea personalului existent si eficienta muncii procurorilor din sistem. "Aceasta evaluare va dura cateva saptamani", a zis Kovesi, precizand ca presa va fi informata imediat asupra celor constatate si a masurilor necesare pentru reformarea mult asteptata a institutiei.
Cu un zambet nu tocmai dulce, Kovesi s-a referit si la activitatea jurnalistilor acreditati la Parchetul General si la parchetele din tara, rugandu-i sa manifeste obiectivitatea in articolele lor despre MP. "Doresc niste critici obiective de la presa", a spus Kovesi, oferind garantia ca va raspunde cu aceeasi moneda a corectitudinii profesionale prin masurile ce le va dispune atunci cand dezvaluirile jurnalistilor ating probleme reale, ce trebuie rezolvate prin atributiile sale de procuror general.
"Rezistenta la schimbare"
Ministrul Justitiei a considerat evenimentul de ieri drept "un moment al sperantei si schimbarii pentru toti procurorii din tara, dar si pentru cei care au contact cu sistemul judiciar". Monica Macovei l-a avertizat pe noul sef al MP ca "este nevoie de o restructurare umana a institutiei" si "sa nu mai existe situatii cu procurori multi care rezolva dosare putine si situatii cu procurori putini incarcati cu multe dosare". Ministrul Justitiei a lansat un avertisment special pentru procurorii care vor fi implicati de Kovesi in actiunile europene de reformare institutionala: "Va exista o rezistenta la schimbare".
Macovei s-a referit elegant la gerontocratii sistemului, la acei procurori intrati in sistem cu pile, cunostinte si relatii si la acei magistrati cu spate politic dar fara stiinta de carte care au transformat Parchetul General, in special, intr-un azil al imposturii si intereselor mafiote. Ministrul si-a exprimat speranta ca tanara Laura Kovesi va rezista pe pozitia asumata ieri, afirmand ca vrea sa vada "in scurt timp, un alt fel de Parchet General". Macovei a insistat ca Laura Kovesi sa elaboreze si sa aplice rapid "o noua politica a resurselor umane", bazata pe criterii clare de selectie a magistratilor, deoarece "In Parchetul General se intra la intamplare".
Situatii uluitoare
Kovesi a dat piept cu "resursele umane" din PG chiar de marti, dupa ce luni presedintele Basescu i-a semnat decretul de numire in functie. "Buna ziua! Am venit la serviciu chiar de astazi", i-a spus pe un ton prietenos Kovesi procurorului general adjunct din PG, Gabriela Ghita (careia ii expira, mandatul in aceasta functie vineri, fiind singurul magistrat cu post de conducere in PG care si-a dus mandatul pana la capat in ultimii zece ani). Ghita i-a propus Laurei Kovesi sa viziteze fiecare birou din cele sase etaje ale PG. Noul procuror general a descoperit situatii uluitoare, adica "imprejurari" profesionale cunoscute de ani buni in PG in cazul anumitor procurori din anumite birouri sau servicii. Unele birouri erau goale. In altele, procurorii nu aveau nimic pe masa de lucru. Altii absentau de la serviciu cu eternele motivari medicale sau probleme familiale. In foarte putine birouri adevaratii procurori trudeau ca sclavii intr-un regim de lucru infernal, mostenit de la ministeriatele Criste, Joita si Botos. A fost un dus rece pentru Kovesi. A dat piept cu "jungla", cu "rinocerii" si cu "pilosii transpartinici" din Parchetul General.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.