Anul viitor, Agentia pentru IMM va avea un buget dublu pentru programele sale. Cu cateva luni inaintea momentului in care Romania va deveni membra a UE, aproape un sfert dintre micii patroni considera aderarea o amenintare. Anul viitor, Agentia

Anul viitor, Agentia pentru IMM va avea un buget dublu pentru programele sale. Cu cateva luni inaintea momentului in care Romania va deveni membra a UE, aproape un sfert dintre micii patroni considera aderarea
o amenintare.

Anul viitor, Agentia Nationala pentru IMM si Cooperatie (ANIMMC) va avea resurse bugetare cel putin duble pentru programele de sustinere a sectorului. Vor fi mai multi lei, inclusiv pentru programele de alocatii financiare nerambursabile, potrivit reprezentantilor institutiei, prezenti ieri la lansarea ""Cartei albe"" IMM - 2006 in patru dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene.
BUGETUL. Dublarea resurselor pentru programe se va face chiar daca, prin absurd, bugetul va ramane acelasi, ""pentru ca anul acesta am incheiat completarea capitalului social al Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM. Partea din buget respectiva va fi dedicata programelor, anul viitor"", explica Bogdan Dumitrache, secretar general al Agentiei. Anul acesta, dintr-un buget de circa 250 de milioane de lei noi, ANIMMC a varsat aproximativ 160 de milioane la capitalul Fondului, al carui unic actionar este.
""Nu ne asteptam sa avem un buget mai mic anul viitor, ci sa-l avem pe cel prevazut de lege, de 4% din PIB"", a completat Dumitrache.
SITE-ul ""ANTISPAGA"". Numarul avizelor si al autorizatiilor acordate automat IMM-urilor, prin procedura aprobarii tacite, ar putea creste de la 21,3%, in prezent, la 50%-60% din total, potrivit ministrului de stat pentru coordonarea mediului de afaceri, Bogdan Pascu. ""Diferenta (de circa 200 de autorizatii cerute de autoritati - n.r.) o constituie acele avize absolut decorative, care nu folosesc, eventual, decat intereselor personale ale unor functionari"", a adaugat Pascu.
Proiectul de modificare a Legii aprobarii tacite va fi prezentat Guvernului in maximum o luna, a precizat vicepremierul. Pe de alta parte, Bogdan Pascu spera ca site-ul www.antispaga.ro, finantat din salariul sau, va fi luat in seama de organele de specialitate. Site-ul va fi redeschis saptamana viitoare dupa ce la lansarea sa serverul a fost blocat de abundenta mesajelor.
STATISTICI. Potrivit estimarilor oficiale, sectorul IMM a evoluat in bine, dar nu ""exagerat de bine"" fata de datele cuprinse in ""Carta alba"", ale carei analize au fost realizate in aprilie-mai, pe un esantion de firme mici si mijlocii. ""Speram sa indreptam mai mult lucrurile rele mentionate in Carta"", a spus Bogdan Pascu, vicepremierul finantator al site-ului anti-spaga.
Datele din Carta arata ca, desi dintre cele mai mari griji ale patronilor, coruptia este abia a sasea, totusi 38% dintre intreprinzatori spun ca aceasta este o mare problema.

SUPRAVIETUIREA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.