Raportul elaborat de Comisia pentru controlul SRI cu privire la fuga din tara a lui Omar Hayssam atrage atentia ca Directia de Investigare a Crimei Organizate si Terorismului (DIICOT), condusa la acea vreme de Daniel Ticau, nu a solicitat serviciilor
Raportul elaborat de Comisia pentru controlul SRI cu privire la fuga din tara a lui Omar Hayssam atrage atentia ca Directia de Investigare a Crimei Organizate si Terorismului (DIICOT), condusa la acea vreme de Daniel Ticau, nu a solicitat serviciilor secrete monitorizarea sirianului, dupa punerea acestuia in libertate. Surse din Comisie au catalogat drept "bizara" si "surprinzatoare" lipsa de reactie a DIICOT, structura aflata sub jurisdictia Ministerului Public. Documentul emis de parlamentari, care va fi desecretizat si discutat in urmatoarea sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului, mai contine o serie de informatii halucinante.
Invocand documente SRI, sursele noastre ne-au precizat ca, in perioada 1995-2006, Serviciul i-a informat pe toti presedintii si premierii Romaniei vizavi de pericolul Hayssam. "Cu alte cuvinte, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Basescu si toti premierii din aceasta perioada au beneficiat de informatiile Serviciului. Este surprinzator cum nu a fost anihiliat Hayssam in conditiile in care informatii despre multiplele sale ilegalitati au ajuns la urechile celor mai inalti oameni in stat", ne-au spus sursele citate. De asemenea, Parchetul General si Inspectoratul General al Politiei Romane au primit in toata aceasta perioada informari detaliate despre infractiunile omului de afaceri sirian care, departe de a avea probleme majore cu Justitia, isi vedea de cariera sa politica, in randurile PSD.
Lipsa de reactie uluitoare
Lipsa de reactie a autoritatilor este uluitoare in conditiile in care, informatiile furnizate de SRI erau de o gravitate maxima, Hayssam fiind suspectat de terorism, spionaj, trafic de armament, inginerii financiare, preluarea si devalorizarea de societati economice si fals in acte comericiale. "Surprinzator este ca, desi existau multiple dosare de urmarire penala, exact cand Hayssam a fost pus in libertate pe caz de boala din motive neelucidate inca, Directia de Investigare a Crimei Organizate si Terorismului nu a solicitat ca omul de afaceri sirian sa fie monitorizat", au sustinut sursele care au mentionat ca aceasta problema este detaliat prezentata in raportul Comisiei SRI.
Un alt aspect pe care raportul il sesizeaza este lipsa argumentelor, in documentele SRI, pentru etichetarea lui Omar Hayssam drept "terorist". ZIUA a publicat inca in urma cu o luna ca monitorizarile desfasurate de SRI nu au adus absolut nici o proba care sa justifice inculparea sirianului la capitolul terorism, Serviciul obtinand informatii despre alte tipuri de infractiuni. De altfel, parlamentarii din Comisia SRI au solicitat ca reprezentantii Parchetului General sa explice in Comisia Juridica a Camerei care au fost ratiunile ce au dus la calificarea lui Omar Hayssam drept "terorist". Raportul Comisiei mai critica si punerea in libertate pe caz de boala a omului de afaceri, fara ca acesta sa fie trimis intr-un penitenciar in care putea beneficia de ingrijire medicala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.