Oamenii de stiinta din Danemarca au reusit sa teleporteze doua obiecte diferite pe o distanta de o jumatate de metru, folosind lumina si materie, informeaza CNN.
Pana in prezent, oamenii de stiinta au reusit sa teleporteze obiecte precum lumina
Oamenii de stiinta din Danemarca au reusit sa teleporteze doua obiecte diferite pe o distanta de o jumatate de metru, folosind lumina si materie, informeaza CNN.
Pana in prezent, oamenii de stiinta au reusit sa teleporteze obiecte precum lumina sau atomi pe distante scurte, dintr-un punct in altul, intr-o fractiune de secunda.
Profesorul Eugene Polzik si echipa sa de la Institutul Niels Bohr din cadrul Universitatii Copenhaga din Danemarca au reusit sa teleporteze obiecte pe distanta mai mare, folosind atat lumina, cat si materia. "Este un pas imens pentru stiinta pentru ca, pentru prima data, operatiunea implica teleportarea dintre lumina si materie, doua obiecte diferite. Una poarta informatia, iar cealalta reprezinta canalul care o depoziteaza", a explicat Polzik. Experimentul a folosit, pentru prima data, un obiect care continea mai multe miliarde de atomi. Cercetatorii au reusit sa realizeze teleportarea pe o distanta de jumatate de metru, insa sunt de parere ca distanta poate fi extinsa si mai mult. "Teleportarea dintre doi atomi singulari a fost realizata in urma cu doi ani de doua echipe, dar aceasta s-a intamplat pe o distanta de o fractiune de milimetru", a spus Polzik, membru al Centrului Fundatiei Daneze de Cercetari Nationale pentru Optica Cuantica. "Metoda noastra permite realizarea teleportarii pe distante mai mari, pentru ca implica lumina ca purtator al incarcaturii", a adaugat el. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.