Realitatea bate filmul. Asa e. Dar nu mi-am inchipuit ca ea, crunta si nemiloasa realitate, poate sa bata si un film cu si despre Traian Basescu.
Luni, la cateva minute interval, pe aceeasi agentie de presa, Amos News, au intrat doua depese. Fi
Realitatea bate filmul. Asa e. Dar nu mi-am inchipuit ca ea, crunta si nemiloasa realitate, poate sa bata si un film cu si despre Traian Basescu.
Luni, la cateva minute interval, pe aceeasi agentie de presa, Amos News, au intrat doua depese. Fiecare buna si corecta. Numai ca, alaturate, arata cat de departe, cat de foarte departe se afla diriguitorii natiunii noastre, alesii neamului, de treburile care va sa zica curente ale aceleiasi natiuni. Care, cu calmul mioritic ce o caracterizeaza, da de secole din cap cum ca ar fi inteles ce i-a zis stapanirea, dar facand tot ce stie mai bine. Luni se deschisera facultatile, in caz ca v-a scapat cumva momentul asezonat de participarea inaltelor oficialitati de partid si de stat, de data asta la Brasov, la Universitatea Transilvania.
Dur ca piatra si taios ca o sabie ninja din dotarea clanului Camatarilor fost-a Presedintele nostru cand s-a dat din nou la pricajitul sistem de invatamant romanesc. Nemiloasa analiza: "De 16 ani de zile neglijam Educatia, ceea ce explica de ce in momentul de fata suntem asa de departe de primele universitati ale lumii. Niciuna dintre universitati nu intruneste jumatatea punctajului care ne trebuie pentru a fi printre primele 500 de univeristati ale lumii... Faptul ca nici o universitate romaneasca nu se afla in topul mondial trebuie sa ne ingrijoreze... Putem aprecia foarte bine calitatea privind procentajul din invatamantul romanesc, al tinerilor care se angajeaza dupa terminarea unei facultati. Doar 10% din absolventi isi gasesc un loc de munca ca urmare a calitatii... De multe ori orele optionale devin obligatorii, fiind date <<la pachet>> de catre facultati. Optiunea studentilor este pentru dascalii mai putin exigenti, care scad exigenta pentru a atrage cat mai multi studenti la cursuri. Foarte multi profesori cumuleaza cursuri in conditiile in care sunt procurori, angajati ai Curtii de Conturi... Unii dascali acumuleaza de la 4 la 13 cumuli. Alocarea resurselor pentru cercetare se face apoximativ in aceeasi demagogie a trecutului. Ministerul aloca fonduri de cercetare nu pe performanta universitatilor, ci avand grija ca toata lumea sa fie multumita, desi unii produc de ani de zile maculatura", a explicat Traian Basescu.
Asa e, stimate si iubite carmaci! Numai ca, tot atunci cand spuneati dumneavoastra toate acestea, din orasul bihorean Marghita ne venea stirea ca se infiinteaza acolo "un nou Centru Academic. Filiala a Universitatii de Vest <<Vasile Goldis>> din Arad, Centrul are un sediu nou si modern. De asemenea, aici va fi implementat si un incubator de afaceri... Pe langa salile noi de curs, noul sediu are patru cabinete utilate modern: informatica, psihologie si stiinte ale educatiei, stiinte juridice, drept si administratie publica, inginerie. Incepand cu acest an universitar, la Marghita se vor tine cursuri in domenii ca: marketing si contabilitate, drept, administratie publica, istorie, pedagogia invatamantului primar si prescolar, inginerie si management in alimentatie publica si agroturism, informatica... Pentru a da o dovada in plus a sincronizarii noastre cu dimensiunea europeana a procesului de la Bologna si Berlin, precum si pentru a sprijini si accelera procesul dezvoltarii economice a municipiului Marghita, vom implementa aici si un incubator de afaceri", a declarat pentru AMOS News lectorul universitar Gheorghita Lupau, director general al Centrului Academic Marghita.
Marghita... asezare care a devenit oras in 1967 si municipiu in decembrie 2003, in componenta sa administrativa intrand si satele Chet si Ghenetea. Are 17.500 locuitori. Cat o comuna mai cuprinsa. Dar, cum se vede, cu Centru Academic. Toata stima pentru marghiteni si aspiratiile lor de mai bine, dar mi se pare ca ceva miroase din nou a smen. Smenul clasic de acum in Romania post-comunista si acum membra UE. Smenul universitatilor private, chiar particulare in sensul ca uneori apartin membrilor unei aceleasi familii descurcarete. Care au deschis asemenea oficine de produs diplome pe banda. Smen extraordinar de profitabil pentru ca vine sa dea certitudinea unei hartii parafate tuturor copiilor care, altfel, in lumea normala, ar fi stat bine mersi la casele lor, invatand o meserie reala, alta, daca se poate, decat taiatul artistic de frunza la caini. Sunt tentat insa sa-i dau dreptate intreprinzatorului si vizionarului lect.univ. Gheorghita Lupau si nu Presedintelui Traian Basescu. Caci ce zice dansul, ca presedinte, aude dansul si tine cat tin si aplauzele in cadru festiv. Gheorghita vizionarul stie insa ca alea-s doar fasoane si politichie, ca viata-i altceva si, ca sa traiesti, trebuie sa fii activ in economia de piata. Prin orice mijloc, pe principiul stravechi cu lacul si broastele. De unde vor veni profesorii pentru Centrul Academic din Marghita? Ce relevanta vor avea diplomele in raport cu noul cadru european? De unde vor veni studentii, dupa ce se va fi istovit apetitul de diplome din Marghita, din satele si catunele invecinate? Cand vor incepe sa organizeze masterate si doctorate ca sa mai iasa un ban la greu? Sigur, raspunsul nu trebuie sa-l dea Traian Basescu. Dar cine? Aici vine corul celor care populeaza politica romaneasca si le curg lacrimile de grija copilasilor natiunii si eductia de care au parte. Gargara demagogica, atata tip cat sistemul pe care-l ocrotesc lasa se se nasca, an de an, noi surse de incompetenta cu diploma, incetosand si mai mult destinul copiilor care s-au zbatut sa invete si sa intre pe baza de examen cinstit. Observatia lui Traian Basescu cum ca o natiune needucata nu are viitor este corecta. Dar ce ne facem cad politichia se transforma in smen si acesta, la randul sau, evolueaza in politichie de stat?
O sugestie pentru Presedintele nostru: sa initieze, conform Constitutiei, un referendum asupra stabilirii unui barem minimal pentru asezarile cu drept de organizare de Centre Academice. Sa luam Marghita drept baza de calcul, cu cei 17.500 de locuitori. Macar asa, stim o treaba, dam liber legal la smen si nu-i mai lasam pe cei din Tupilatii din Deal, spre exemplu, sa spere degeaba. N-au macar 17.500 de locuitori, n-au nici Centru Academic!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.