In ultimele cateva luni, pozitia Georgiei pe arena internationala s-a consolidat in mod semnificativ. Ea a fost ajutata de luarea in posesie a defileului Kodori, de plasarea conflictelor din Abhazia si Osetia de Sud pe agenda Adunarii Generale a Nati
In ultimele cateva luni, pozitia Georgiei pe arena internationala s-a consolidat in mod semnificativ. Ea a fost ajutata de luarea in posesie a defileului Kodori, de plasarea conflictelor din Abhazia si Osetia de Sud pe agenda Adunarii Generale a Natiunilor Unite si de implicarea ei intr-un "dialog intensiv" cu NATO. Tbilisi s-a intors la Abhazia, sau cel putin la o mica parte a ei, iar comunitatea mondiala a decis ca ceva trebuie facut pentru solutionarea conflictului in care este implicata Georgia (desi ea nu stie exact cum anume trebuie sa procedeze in acest sens). NATO a asigurat Georgia ca este un partener important si ca are mari perspective de a intra in Alianta. Insa, de la defileul Kodori, Adunarea Generala si "dialogul intensiv", mai este cale lunga pana la reunificarea cu Abhazia si Osetia de Sud si numai la sfarsitul acestui drum Georgia poate sa ceara din partea Statelor Unite si a Uniunii Europene o garantare deplina a securitatii ei. Exista pericolul ca Georgia sa nu-si atinga scopurile. Si fie ca Tbilisi este convins ca "fortele externe" incearca sa-i distruga succesul, fie ca pur si simplu incearca sa-si convinga propria populatie si sustinatorii din strainatate ca intr-adevar exista un asemenea pericol, el este decis sa fie constient de aceasta amenintare si sa actioneze in mod decisiv, indiferent de costul diplomatic al unei astfel de conduite.
O alta intrebare este daca intentiile asa zisilor conspiratori si spioni prezinta o amenintare reala la adresa securitatii georgiene, asa cum se poate deduce din actiunile celor de la Tbilisi. Totusi, in Georgia nu este 1937, asa cum s-a exprimat in mod nerealist ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov. Si nu este nici 1921, cand independenta Georgiei era cu adevarat pusa in pericol. Oricat ar irita guvernul lui Saakasvili Moscova, ea nu poate face altceva decat a facut si pana acum, sustinand separatismul abhazo-osetin si impiedicand cresterea economica a Georgiei.
In ciuda amenintarii cu folosirea fortei militare in Marea Neagra, Kremlinul nu poate sa implementeze o lovitura de stat pro-rusa in Georgia sau sa anexeze Georgia in vreun fel la Rusia, indiferent de cat de mult si-ar dori acest lucru. Georgia dispune de pozitii internationale puternice si dezvoltarea sa interna nu a fost niciodata mai spectaculoasa. Acesta este motivul pentru care pasii facuti de Georgia vor provoca mai multe probleme decat beneficii. Este important ca situatia sa fie inteleasa corect. Poate parea ca reactia Rusiei la arestarea personalului sau militar este una extrema, ca cea a unui elefant care se panicheaza la chitaitul unui soarece. Insa, data fiind imaginea pe care guvernul rus o are despre Georgia si conducerea ei, aceasta reactie a fost cat se poate de previzibila. Se naste intrebarea de ce Georgia, care a realizat atat de multe lucuri in ultima vreme, a decis sa irite Rusia chiar in acest moment. Cei care sustin Georgia din SUA si Europa inteleg ca Rusia, ca o mare forta care a detinut in mod traditional puterea in Caucazul de Sud, nu doreste sa accepte Georgia ca pe un stat stabil cu propriul sau program de actiune, daca acest program nu reflecta interesele Rusiei. Actiunile conducerii georgiene ii amintesc din nou lumii ca Rusia este in continuare capabila sa intevina si chiar sa distruga, insa directia urmata de Georgia nu adauga nimic la intelegerea Occidentului.
Indiferent de ce crede lumea, Georgia nu poate rezolva problemele care o inconjoara fara implicarea Rusiei, chiar daca aceasta implicare vine intr-o forma diferita si ca parte a unui proces multilateral. Putem doar spera ca Rusia nu va uita ca este in interesul ei sa fie mai constructiva si ca ea nu va incuraja Abhazia si Osetia de Sud sa se distanteze de Georgia, ci ca va lua in considerare integritatea teritoriala a Georgiei in propunerile ei de solutionare a conflictului. Daca Abhazia si Osetia de Sud vor cadea vreodata de acord sa se reuneasca cu Georgia, acest lucru nu se va intampla decat cu sustinerea Rusiei si in urma unor garantii oferite de ea. Scopul final este obtinerea sprijinului Rusiei pentru reconsiderarea operatiunii de mentinere a pacii din regiune si nu inlaturarea Rusiei. Georgia are o sansa serioasa sa normalizeze situatia. Ar trebui sa se concentreze pe consolidarea realizarilor sale si nu sa le foloseasca in jocuri inutile.
Comentariu de Cory Welt, vicedirector Programul Rusia si Eurasia, Centrul pentru Studii Strategice si Internationale din Washington, publicat de Kommersant, Agentia "Rusia la zi"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.