Un seminar de pregatire a procurorilor DIICOT, intitulat "Practici pentru combaterea crimei organizate", desfasurat sub patronajul si cu finantarea Fundatiei pentru Cooperare Juridica Internationala (IRZ) din Germania, are loc in mare taina, la Bucur
Un seminar de pregatire a procurorilor DIICOT, intitulat "Practici pentru combaterea crimei organizate", desfasurat sub patronajul si cu finantarea Fundatiei pentru Cooperare Juridica Internationala (IRZ) din Germania, are loc in mare taina, la Bucuresti, intr-o sala de la Parchetul General. La acest seminar, care este condus de reputatul procuror german Annette von Schmiedeberg, participa sefii DIICOT din cele 15 parchete ale curtilor de apel din tara, majoritatea tineri procurori care se confrunta pentru prima data cu tehnicile occidentale de investigare si cercetare ale infractiunilor de criminalitate organizata. Un subiect aparte al instruirii de ieri l-a constituit instrumentarea dosarelor in care se utilizeaza ca probatoriu inregistrarile convorbirilor telefonice si ambientale, operate asupra persoanelor ce compun cercul infractional si grupul constituit pentru comiterea infractiunilor de crima organizata sau de terorism. Procurorul Annette von Schmiedeberg (foto) le-a explicat magistratilor romani ce trebuie sa contina un dosar trimis la instanta, bazat pe probatoriul rezultat din inregistrarile convorbirilor telefonice.
Evitarea abuzurilor
Expertul german a mai explicat ca instantele de judecata si aparatorii celor acuzati in astfel de dosare trebuie sa aiba la dispozitie, in faza de judecata si la emiterea mandatului de arestare, continutul intreg al convorbirilor inregistrate legal, si nu doar pasajele pe care anchetatorii de caz le considera relevante pentru dovedirea comiterii infractiunilor. Ceea ce nu a precizat expertul german este faptul ca prin astfel de proceduri corecte se evita abuzurile si inscenarile judiciare pe care un anchetator le-ar putea comite atunci cand selecteaza, interesat, anumite pasaje din convorbirile inregistrate legal, pentru a realiza o inculpare abuziva sau o retinere nejustificata. Utile au fost pentru procurorii romani si procedurile de actiune ale anchetatorilor atunci cand prin inregistrarile convorbirilor pentru anumite infractiuni cercetate se obtin, intamplator, si alte informatii, care nu vizeaza cercul infractional monitorizat. Procedura europeana cere instrumentari separate, pentru categoriile de fapte rezultate din acele informatiile secundare. (S. ALUPEI)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.