Presedintele PIN, Cozmin Gusa, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa la Arad, ca are informatii ca grupul austriac OMV isi va vinde actiunile detinute la Petrom companiei ungare MOL, la un pret de patru ori mai mare decat cel pe care l-a plati
Presedintele PIN, Cozmin Gusa, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa la Arad, ca are informatii ca grupul austriac OMV isi va vinde actiunile detinute la Petrom companiei ungare MOL, la un pret de patru ori mai mare decat cel pe care l-a platit statului roman, la momentul privatizarii. Gusa a facut afirmatia cu ocazia lansarii primei sale carti - "10 pacate ale Romaniei", care este "un raport al vietii romanilor de dupa 1989". Liderul PIN a declarat ca vanzarea Petrom a insemnat "ingenuncherea Romaniei", pentru ca Guvernul nu mai are acum nici un control asupra preturilor la carburanti, transmite Mediafax. "Suportam acum cresterile de pret dictate de OMV, in loc sa platim de doua ori si jumatate mai putin pe carburanti", a spus Gusa.
El a sustinut ca are informatii potrivit carora OMV va vinde Petrom companiei ungare MOL. "Din cate am aflat, OMV va incasa un pret de patru ori mai mare decat a platit pentru Petrom. Asa, compania MOL, care este una ungureasca, va controla resursele nationale ale Romaniei", a spus Gusa.
In replica, purtatorul de cuvant al OMV a declarat ca Grupul austriac nu intentioneaza sa vanda Petrom nici firmei ungare MOL, nici altei societati. "OMV nu are intentia sa vanda Petrom sau parti din companie, nici catre MOL, nici catre alta firma. Dimpotriva, OMV este un actionar implicat pe deplin al Petrom si nu planuieste sa schimbe aceasta situatie", a spus purtatorul de cuvant al companiei, Armin Teichert.
MOL: "Declaratiile sunt nefondate"
Compania MOL nu a discutat cu reprezentantii OMV pe tema preluarii Petrom, a declarat un reprezentant al firmei ungare, ca reactie la afirmatiile presedintelui PIN Cozmin Gusa, transmite Mediafax. "Declaratiile prin care se afirma ca MOL este implicat in discutii referitoare la viitorul Petrom sunt nefondate. Pentru MOL, Romania este una dintre tarile prioritare si, in calitate de jucator important pe piata petroliera din Romania, MOL se afla intr-o continua crestere. Nu au avut insa loc nici un fel de discutii referitoare la viitorul Petrom, nici cu OMV, nici cu alte parti", a declarat seful Departamentului Comunicare Internationala al MOL, Denis Mohorovic.
Petrom a fost preluata de OMV la finele anului 2004, valoarea tranzactiei fiind de circa 1,5 miliarde de euro. Grupul austriac a achitat statului 669 milioane euro pentru achizitia directa a 33,34% din actiunile Petrom si a participat cu 830 de milioane euro la majorarea capitalului social prin care a dobandit participatia majoritara. Petrom a obtinut anul trecut un profit net de circa 391 milioane de euro, iar in prima jumatate a acestui an profitul net a depasit 400 milioane de euro.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.