Alcool si muzica clasica. Numarul cazurilor de turisti cu capul limpede si cu o harta in mana, forfotind pe strazile Venetiei, s-a redus vertiginos o data cu aparitia primelor semne de lasarea serii. Acum se bea la greu. Dar diferit. Intr-un fel o fa

Alcool si muzica clasica. Numarul cazurilor de turisti cu capul limpede si cu o harta in mana, forfotind pe strazile Venetiei, s-a redus vertiginos o data cu aparitia primelor semne de lasarea serii. Acum se bea la greu. Dar diferit. Intr-un fel o fac italienii, intr-altul americanii. Si-ntr-un cu totul alt fel romanii...

E noapte, e racoare si de prisos sa cutreieri aleile in cautarea mirosului descris si des amintit de Thomas Mann in ""Moarte la Venetia"". Nu pute. In San Marco, grupurile de muzicanti din fata cafenelelor inca mai canta valsuri vieneze, imbiind turistii sa se invarteasca cu miscari dansante prin mijlocul pietei. Un cuplu de italieni, incurajat de privirile unui auditoriu format ad-hoc in jurul lui, incearca prin eforturi sustinute un dirty-dancing amestecat cu intorsaturi bruste, tipice tangoului. Ea-i blonda, inalta, obraznica in miscari, grasa in regiunea taliei si imbracata cu o rochie neagra, asemanatoare in stil cu ale Elenei Udrea. El e la fel de inalt, are ciocate voluminoase, colorate si camasa inflorata ai carei nasturi descheiati lasa sa se intrevada mult din parul de pe piept. O priveste cu ochi sticlosi, o priveste foarte, foarte erotic, ea se unduieste mai abitir in bratele lui. Isi arunca un picior in aer, coapsa-i ramane dezgolita. El i-l prinde numaidecat si, in pozitia asta, stau incremeniti timp de cateva secunde. Apoi, nasul ei atinge usor nasul lui, Dumnezeule!, mai au putin si... ""Hm-mmm!"",o mirare in crescendo ajunge pana la ei. Rad strident. Ea intra intr-o pasa de proasta inspiratie in sincronizarea miscarilor, el reimpune imediat ritmul initial. Si initiatic. Se aud viorile si sunetele pe cat de asurzitoare, pe atat de solemn-hieratice ale clopotnitelor, uau!, ei isi continua si mai cu foc jocul. Lumea-i in extaz.

MAI INCOLO. La cativa metri de ei, zece italieni dubleaza cu versuri linia melodica raspandita de orchestra. Sunt galagiosi si la al nu stiu catelea pahar. Un baiat si un alt baiat, aflati la o masa alaturata, trag cu spor de cele trei guri de cafea existente in ceasca in timp ce se uita jinduitor la petrecareti. Mormaie la venirea notei de plata, scot repede-repejor zece euro de caciula si dusi sunt. In mijlocul pietei, doi proaspat insuratei, veniti taman din New Jersey ca sa-si puna verighetele, ""sa simta intr-o atmosfera mult mai romantica evenimentul"", gangavesc ceva inaudibil, sorbind cand din sticle de bere, cand din cupe de sampanie. Stau tepeni, ca statuile din jurul lor, doar mina fetelor li se transforma intr-un mare si surd zambet in momentul impactului cu altii care au un comportament geaman cu al lor. La intrebarea cum se simt, rad. La intrebarea daca sunt singuri aici sau daca si-au adus si familiile cu ei, reusesc performanta de a raspunde intr-o engleza usor mai buna decat cea a politicienilor nostri. Ceea ce e bine. E foarte bine.

O STRADA. Cu tineri italieni chefuind la adapostul semiobscuritatii


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.