Ungerea consilierului prezidential Claudiu Saftoiu la carma SIE reprezinta un succes al negocierilor pe care Cotrocenii le-au purtat in mod direct cu Uniunea lui Marko Bela. Surse parlamentare din randurile UDMR au precizat pentru ZIUA ca, in schi
Ungerea consilierului prezidential Claudiu Saftoiu la carma SIE reprezinta un succes al negocierilor pe care Cotrocenii le-au purtat in mod direct cu Uniunea lui Marko Bela. Surse parlamentare din randurile UDMR au precizat pentru ZIUA ca, in schimbul voturilor pro-Saftoiu, Uniunea a primit garantia ca rivalii de la Uniunea Civica Maghiara (UCM) nu vor reusi sa se inscrie ca partid politic in Romania. Urmarea, ne-au explicat sursele citate, UDMR va ramane singura formatiune politica care va reprezenta interesele etnicilor maghiari, Marko Bela beneficiind astfel de intregul bazin electoral pe care il poate oferi Transilvania. De asemenea, spun sursele, si pesedistul George Maior a ajuns sef la SRI tot in urma unor jocuri de culise marca Cotroceni. Presedintele Basescu si-a asigurat astfel sprijinul PSD pentru ciopartirea pachetului legilor securitatii nationale, sprijinit de PNL, in eventualitatea impunerii variantei elaborate la Cotroceni. In urma negocierilor tainice purtate la varf intre Administratia Prezidentiala si liderii UDMR si PSD, atat pesedistul Maior cat si consilierul Saftoiu au trecut cu brio de votul Parlamentului. (R.G.)
Emisarul Saftoiu
Sursele noastre ne-au declarat ca, in urma cu doua saptamani, un emisar al Cotrocenilor a purces la Sfantu Gheorghe pentru a purta o serie de negocieri cu liderii UCM. "Cel care a fost mandatat sa discute cu liderii UCM a fost chiar consilerul prezidential Claudiu Saftoiu, fapt care l-a ingrijorat pe Marko Bela, nemultumit de perspectiva legiferarii UCM ca partid, care ar presupune ruperea in doua a electoratului UDMR", au sustinut sursele citate. Pe de alta parte, au continuat acestea, Administratia Prezidentiala i-a transmis confirmarea, in cursul zilei de luni, lui Marko Bela ca inscrierea UCM ca partid politic nu se va realiza daca Uniunea il va sustine in plen pe omul Cotrocenilor. "Este fara precedent faptul ca Administratia Prezidentiala se implica in mod direct in astfel de negocieri. Prezenta lui Saftoiu la Sfantu Gheorghe l-a facut pe Marko Bela sa iasa la rampa impreuna cu liderii UCM si sa ceara in mod oficial autonomia asa-zisului Tinut Secuiesc. Ingrijorati, liderii UDMR au preluat repede mesajul specific al UCM si au trambitat necesitatea autonomiei teritoriale, tocmai pentru a nu pierde capital politic. Negocierile dintre Cotroceni si UCM au impins Uniunea spre aceasta strategie politica", ne-au explicat sursele noastre. Acestea au mai afirmat ca Marko a primit si garantia unei atitudini mai maleabile a PD vizavi de Statutul Minoritatilor Nationale.
Dinamita pe pachetul legilor securitatii
Pe de alta parte, prin investirea senatorului PSD George Maior la sefia SRI, presedintele Traian Basescu ii lasa cu ochii in soare, odata-n plus, pe amicii liberali. Cotrocenii nu s-au sfiit deloc sa negocieze cu reprezentantii "sistemului ticalosit", sintagma uzitata obsesiv de Basescu in campania electorala. "Prin aducerea lui Maior la carma SRI, presedintele Basescu a negociat cu succes obtinerea sprijinului PSD pentru pachetul legilor securitatii nationale. Astfel, seful statului va putea dinamita impreuna cu pesedistii pachetul legislativ sustinut de Executiv in incercarea de a impune forma emisa de Cotroceni", ne-au mai declarat sursele. Desi numirea lui Maior la SRI si a lui Saftoiu la SIE reprezinta efectul direct al unor negocieri abile, presedintele-jucator Basescu pozeaza in postura de garant absolut al exercitiilor democratice de numire a sefilor serviciilor secrete. Mai mult chiar, la aterizarea pe aeroportul din Erevan, unde se afla intr-o vizita oficiala de doua zile, Basescu a salutat faptul ca parlamentarii au inteles ca numirile celor doi sefi de servicii "nu sunt chestiuni care trebuie negociate".
Tatucul Basescu si maica Geoana
George Maior si Claudiu Saftoiu au primit mult mai multe voturi decat aveau nevoie pentru a fi validati in functie. Astfel, Maior a primit 285 de voturi favorabile din partea PD, PSD, PC si UDMR, iar pentru Saftoiu au votat 294 de parlamentari ai PD, PSD, PNL si UDMR. Declaratiile politice care au precedat votul au dat ocazia liderului liberal Crin Antonescu sa lanseze ironii in stilul caracteristic la adresa presedintelui Traian Basescu si sa stigmatizeze ambii candidati, cu toate ca liberalii au decis sa il sustina totusi pe Saftoiu. Antonescu a declarat, vehement, ca PNL nu-l va vota pe Maior, care simbolizeaza "baietii buni si de succes" ce "achizitioneaza fregate cu Nastase si modernizeaza servicii cu Basescu". Cu o ironie care a facut deliciul parlamentarilor PNL si PRM, Antonescu a descris, plastic, "trocul" intre Basescu si PSD privind sefia SRI, care arata ca "tabloul unei sfinte familii cu tatucul Basescu, atotputernic, cu maica Geoana delicata, cu pruncul Maior in brate". Liderul deputatilor liberali si-a continuat atacul la adresa presedintelui, afirmand de la tribuna Parlamentului ca Basescu, "in singuratatea sa de la Cotroceni, s-a gandit sa desemneze un om pe care il vazuse de doua ori in viata: o data la reuniunea de vara a PSD si o data pe la Parlament", concluzionand ca jocurile politice ale sefului statului vor dauna si SRI, si evolutiei Romaniei.
"Despartirea" definitiva de Basescu
In ceea ce priveste conditiile pe care PNL le pune SRI, Antonescu a mentionat ca Serviciul ar trebui sa fie principalul agent al despartirii de structurile fostei Securitati. "Daca Maior va obtine votul de incredere, noi ii uram succes si as dori sa fie primul director SRI care vine si isi asuma raspunderea ca nu vor mai fi ascultate telefoane, ca nu se vor mai manipula dosarele fostei Securitati, ca nu se vor mai gira afaceri de mare coruptie", a conchis Antonescu, in aplauzele colegilor PNL, dar si PRM. De asemenea, el a reamintit ca Basescu promitea la un moment dat ca o prioritate fundamentala a mandatului sau este scoaterea institutiilor statutului de sub control politic. El a anuntat, inca o data, "despartirea" de Basescu. "Noi, liberalii, ne despartim inca o data si de modul in care Basescu intelege jocurile mari si jocurile mici, si de modul in care Basescu intelege destinatia SRI, si de modul in care Mircea Geoana intelege sa faca opozitie", a aratat Antonescu.
"Omul de casa" din fruntea Serviciilor
In privinta candidaturii lui Claudiu Saftoiu in fruntea SIE, Antonescu a argumentat atitudinea favorabila a liberalilor fata de omul Cotrocenilor prin aceea ca "totusi", acesta nu este un membru al PD. Insa deputatul nu a renuntat la ironii, mentionand o afirmatie mai veche a sefului statului, care afirma ca nu va pune in fruntea serviciilor de informatii "un om de casa" si s-a declarat convins ca, in cazul lui Saftoiu, nu poate fi vorba de asa ceva. Deputatii Mihai Stanisoara si Romeo Raicu au dat glas sustinerii PD fata de cei doi candidati, si nu au uitat sa-i intepe pe liberali. Stanisoara a afirmat ca, daca nu ar fi fost Traian Basescu, unii dintre penelisti "puneau globulete in pomul de Craciun acum doi ani". Conservatorii au aratat ca il sustin pe George Maior si si-au manifestat speranta ca sub directoratul acestuia, SRI va iesi de sub influenta politicului.
Reprezentantii PRM au fost singurii care au jucat pana la capat rolul opozitiei, anuntand ca nu vor vota nici pentru Maior, nici pentru Saftoiu. Mai mult, senatorul Gheorghe Funar a solicitat amanarea votului in cazul lui Saftoiu pe motiv ca are informatii potrivit carora acesta ar fi fost colaborator al Securitatii. Propunerea sa a fost respinsa de plen, dupa ce a starnit rasul parlamentarilor. Locul lui George Maior din conducerea departamentului de aparare al partidului va fi ocupat de deputatul Gabriel Oprea.
Seful statului se face "frate cu dracul"
Deputatul liberal George Scutaru a apreciat, ieri, ca PD si PSD vor sustine pachetul de legi in domeniul securitatii in forma dorita de Palatul Cotroceni, opinand ca seful statului se va face "frate cu dracul (n.r. PSD)" pentru a obtine legi ale Serviciilor Secrete "favorabile". "Votul din Parlament, in ceea ce priveste sefia SRI si SIE, al PD si PSD reprezinta nu numai un pas urias catre refacerea FSN, ci si deschiderea spre sustinerea pachetului de legi in domeniul securitatii in forma dorita de Palatul Cotroceni", a declarat Scutaru, citat de Mediafax. Potrivit deputatului liberal, indiferent de "intelegerile care au stat in spatele numirii sefilor Serviciilor Secrete", PNL nu va renunta la patru elemente de baza care reprezinta "fundamentul noilor legi in domeniul securitatii". "In primul rand, este vorba de realizarea unui control parlamentar real, nu formal ca pana acum, asupra serviciilor secrete", a spus Scutaru. El a aratat ca liberalii mai doresc interzicerea activitatilor economice la nivelul serviciilor secrete, "care pot reprezenta o sursa pentru coruptie", interzicerea folosirii ofiterilor acoperiti in presa, in mediul politic si la nivelul sindicatelor si eliminarea unor prevederi cu grad mare de ambiguitate, care permit abuzuri din partea serviciilor in ceea ce priveste drepturile omului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.