Fanii Beatles au primit cea mai buna veste din ultimii 25 de ani si anume ca pe piata va aparea un nou album al formatiei lor preferate, realizat de ultimii membri ai Beatles ramasi in viata. Astfel, Sir Paul McCartney si Ringo Starr, impreuna cu Yoko Ono si Olivia Harrison (care ii reprezinta pe John Lennon si George Harrison) au cazut de acord sa realizeze acest album la casa de discuri EMI, sub licenta Beatles.
Mai mult decat atat, discul a fost realizat de octogenarul producator sir George Martin, care a utilizat inregistrarile originale ale formatiei. Albumul contine reorchestrari ale catorva dintre cele mai cunoscute cantece ale trupei Beatles. Aceste melodii au fost utilizate pe coloana sonora a spectacolului de circ "Love", care a debutat in luna iunie la Los Angeles. Artistii de la celebrul Cirque du Soleil au realizat acrobatii aeriene spectaculoase avand ca fundal aceste melodii. Ultimul album original al trupei Beatles a fost "Let it Be", lansat in 1970. "Love" a fost realizat in doi ani, a fost produs de Sir George Martin si fiul acestuia, Giles, iar inregistrarile au avut loc la Abbey Road Studios. Albumul incepe cu acordurile de chitara ale melodiei "A Hard Day's Night", facand trecerea la "Get Back", "Within You, Without You", dupa care urmeaza tobele din "Tomorrow Never Knows". "Una din provocarile acestui proiect a fost realizarea unui echilibru intre cantece", a explicat Sir George.
"Am vrut sa fim siguri ca sunt destule hituri bune si solide in acest spectacol, dar nu am vrut sa fie un album <<best of>>. Am vrut, de asemenea, sa punem muzica interesanta, dar mai putin cunoscuta a trupei Beatles si sa utilizam fragmente de cantece", a adaugat Martin. Albumul, lansat de EMI, va fi in competitie in topurile muzicale cu "Ecce Cor Meum" ("Behold My Heart"), o piesa corala compusa de Sir Paul dupa moartea primei sale sotii, Linda, lansata in urma cu o saptamana.
Au scris istoria muzicii
The Beatles a fost unul dintre grupurile a carui muzica a fost cea mai influenta pentru era rock care a urmat. Grupul a fost alcatuit din John Lennon (vocal, chitara ritm), Paul McCartney (vocal, chitara bas), George Harrison (chitara solo) si Ringo Starr (baterie). "The Beatles" a vandut peste 1,1 miliarde de discuri in lumea intreaga. McCartney l-a cunoscut pe Lennon pe 6 iulie 1957, si a intrat in formatia acestuia, numita The Quarrymen, pentru care McCartney l-a recrutat pe Harrison, amicul sau de scoala in varsta de numai 15 ani. Trupa s-a despartit pentru scurt timp dupa care s-a reunit. Grupul sufera mai multe schimbari atat ca nume cat si ca membri, si devine in cele din urma in 1960, The Beatles. In 1962 au semnat un contract cu Parlophone, membra a EMI, iar primul album al formatiei, "Please please me", a fost inregistrat in doar 12 ore consecutive. Mania pentru Beatles a inceput in Anglia pe 13 octombrie 1963 cu o aparitie televizata la London Palladium, si a explodat apoi in SUA, in urma a 3 aparitii a trupei in "The Ed Sullivan Show", pe 9 februarie, 16 februarie si 23 februarie 1964. Aceasta trupa, ce canta muzica pop pe atunci, a devenit in scurt timp un fenomen mondial cu fani care-i adorau pe membrii trupei, cu adulatii isterice din partea fanilor.
Cu toate acestea, cand managerul lor, Brian Epstein, a murit pe 27 august 1967, trupa a inceput sa cunoasca lipsurile financiare, iar membrii trupei si-au urmat interesele individuale si s-au intalnit tot mai rar. Ultimul lor concert este considerat a fi aparitia live pe acoperisul studio-urilor Apple, din Londra, in ianuarie 1969, si a aparut compilat in albumul "Let it be". Oficial, Beatles s-a destramat in 1970, si orice speranta a unei reuniuni a fost zdrobita cand Lennon a fost asasinat de catre Mark David Chapman in 1980. Totusi, o reuniune virtuala a avut loc in 1995, odata cu lansarea a doua inregistrari ale lui Lennon, la care si-au adus contributia si ceilalti trei membri Beatles. Au rezultat piesele "Free as a bird" si Real love".
Au mai fost lansate, de asemenea, trei albume ce contineau material nelansat anterior, precum si un documentar, proiect cunoscut sub numele The Beatles Anthology. (D.M.)