Consiliul de Securitate al ONU va organiza lunea viitoare (9 octombrie) un vot formal asupra candidatilor la postul de secretar general al Natiunilor Unite, cu scopul de a face o recomandare Adunarii Generale, a anuntat ambasadorul Japoniei la ONU, K
Consiliul de Securitate al ONU va organiza lunea viitoare (9 octombrie) un vot formal asupra candidatilor la postul de secretar general al Natiunilor Unite, cu scopul de a face o recomandare Adunarii Generale, a anuntat ambasadorul Japoniei la ONU, Kenzo Oshima, presedintele Consiliului pe luna octombrie. In opinia analistilor, este aproape o certitudine ca votul Consiliului de Securitate va fi in favoarea actualului sef al diplomatiei sud-coreene, Ban Ki-moon. Acesta a primit, deja, luni, un vot "in alb" din partea Consiliului de Securitate, obtinand sustinerea indispensabila din partea celor cinci membri permanenti, cu drept de veto - China, SUA, Rusia, Marea Britanie si Franta.
Ban Ki-moon, in varsta de 62 de ani, diplomat si om politic, detine portofoliul Externelor din ianuarie 2004. Intre 1978 si 1980 a fost prim-secretar al Misiunii tarii sale pe langa ONU, devenind, apoi, director al Biroului Natiunilor Unite in Ministerul Afacerilor Externe, post pe care l-a ocupat pana in 1983. Intre 2001 si 2003, a fost inalt reprezentant al Coreei de Sud pe langa ONU. Numit la conducerea ministerului de Externe la inceputul lui 2004, Ban Ki-moon este unul dintre diplomatii cu cea mai mare longevitate in aceasta functie.
Coreea de Nord in dificultate
Votul asupra numirii lui Ban Ki-moon in functia de secretar general al ONU se desfasoara pe fondul unor noi tensiuni inter-coreene, generate de anuntul Phenianului privind decizia de a proceda, in curand, la un test nuclear. Coreea de Sud a anuntat, ieri, ca nu va tolera experimentul si a cerut vecinului sau sa reia cat mai repede si fara conditii negocierile cu marile puteri mondiale, in privinta programului nuclear nord-coreean. Presedintele sud-coreean, Roh Moo-hyun, a cerut adoptarea de masuri pentru a determina Coreea de Nord sa constientizeze consecintele efectuarii unui test nuclear. Autoritatile de la Seul au anuntat ridicarea "nivelului de securitate" si au convocat, ieri, o reuniune de urgenta a cabinetului. Numirea unui sud-coreean in fotoliul pe care Kofi Annan il elibereaza la finele anului plaseaza regimul comunist dictatorial de la Phenian intr-o pozitie extrem de dificila in contextul neintelegerilor cu Seulul si al nemultumirilor internationale fata de programul nuclear nord-coreean.
Pe de alta parte, printul iordanian Zeid Al-Hussein si-a anuntat, in urma cu doua zile, retragerea din cursa, intr-o scrisoare adresata lui Oshima. In varsta de 42 de ani, printul Zeid, ambasadorul Iordaniei la ONU, era cel mai tanar dintre cei sapte care s-au prezentat pentru succesiunea lui Kofi Annan, care paraseste functia de secretar general al organizatiei internationale la sfarsitul lui decembrie, dupa doua mandate consecutive de cate cinci ani. Printul Zeid nu a reusit sa ajunga mai sus de locul patru la voturile in alb organizate de Consiliul de Securitate, ceea ce a provocat un inceput de criza diplomatica intre Iordania si Qatar, Ammanul rechemandu-si pentru consultari ambasadorul la Doha. Mai mult, Iordania a acuzat Qatarul ca a "complotat" impotriva lui Zeid in cursa pentru succesiunea lui Kofi Annan, desi Liga Araba si-a manifestat sprijinul pentru candidatura acestuia. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.