Un scandal sexual iscat in anturajul administratiei americane risca sa arunce in aer tabara republicanilor si sa schimbe macazul in Congresul SUA. Aflati la mijloc de mandat, liderii republicani din Camera Reprezentantilor se confrunta astazi cu

Un scandal sexual iscat in anturajul administratiei americane risca sa arunce in aer tabara republicanilor si sa schimbe macazul in Congresul SUA.

Aflati la mijloc de mandat, liderii republicani din Camera Reprezentantilor se confrunta astazi cu presiuni tot mai mari in urma scandalului sexual declansat de fostul senator Mark Foley.

Republicanul a ajuns in mijlocul atentiei saptamana trecuta, fiind acuzat de postul de televiziune ABC News ca a trimis o serie de mesaje electronice cu continut explicit sexual catre mai multi adolescenti care isi efectuau stagiul in Congresul Statelor Unite.

MESAJE INCRIMINATOARE. Mark Foley, in varsta de 53 de ani, a demisionat vineri din functia de presedinte al comitetului privind copiii disparuti sau exploatati din Camera Reprezentantilor. Acelasi Foley a fost autorul unor importante fragmente din proiectul de lege pe 2006 privind protectia copiilor.
La inceputul saptamanii, Biroul Federal de Investigatii (FBI) a inceput sa analizeze in ce masura fostul senator Mark Foley a incalcat legea federala trimitand mesajele vulgare tinerilor din mai multe state americane. Povestea nu este de ieri, de azi, ci de mai bine de trei ani, dupa cum a precizat republicanul Dennis Hastert, presedintele Camerei Reprezentantilor.

Si liderul american, George W. Bush, a avut o interventie dura de la Casa Alba. El s-a declarat ""dezgustat"" si ""socat"" de ""comportamentul inaccetabil al lui Foley"".

DEMISIE CU CANTEC. Pe acest fundal, Washingtonul a fost zguduit ieri de o noua demisie - cea a lui Kirk Fordham, directorul de cabinet al unui crongresman mandatat sa coordoneze campania republicanilor pentru legislativele de luna viitoare. Personajul este considerat implicat in scandal prin calitatea sa de prieten si fost director de cabinet al lui Mark Foley.

Cu o luna inaintea alegerilor pentru Congres, care se anunta dificile pentru majoritatea republicana, Fordham a acuzat ieri mana democratilor in scandalul de la Washington. Democratii ar putea miza pe faptul ca ""momentul 1994"" indeplineste toate conditiile sa se repete astazi. In urma cu 12 ani, democratii au fost rasturnati de la puterea pe care o detineau in Congres, printr-un vot de neincredere, scrie cotidianul britanic The Times in editia sa de ieri.

PREFERATII


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.