Comunitatea de romi stabilita la granita dintre judetele Brasov si Covasna constituie motiv de disputa intre prefecturi. In comuna Maierus, din judetul Brasov, romii au o singura adresa, Arini 104. Iar oamenii au trecut Oltul si si-au construit locui

Comunitatea de romi stabilita la granita dintre judetele Brasov si Covasna constituie motiv de disputa intre prefecturi. In comuna Maierus, din judetul Brasov, romii au o singura adresa, Arini 104. Iar oamenii au trecut Oltul si si-au construit locuinte pe teritoriul Covasnei.

La granita dintre judetele Brasov si Covasna, o comunitate de romi, de aproximativ 700 de suflete, locuieste la aceeasi adresa, in Arini, la numarul 104. Nu e nici bloc, nu e nici palat. E casa lui Gheorghe Boros, un batranel de 75 de ani, in care isi duce viata zi de zi alaturi de sotia lui. In realitate, romii din satul brasovean Arini au trecut un podulet din lemn peste Olt, in judetul Covasna, si s-au pus pe construit case, pe un teren agricol, care le apartine. Insa le lipseste autorizatia necesara pentru construire. Motiv pentru care autoritatile din Covasna i-au amendat pe fiecare in parte cu cate 50 de milioane de lei vechi.

CARTEA RECORDURILOR. In casuta cu doua camere a batranului Gheorghe Boros, din localitatea brasoveana Arini, la numarul 104 locuiesc oficial aproximativ 700 de persoane. Batranul nu este suparat deloc pe autoritatile care i-au trecut in acte un numar atat de mare de ""chiriasi"". A aflat intamplator, in urma cu doua luni, ca traieste in aceeasi casa cu toti vecinii de peste Olt. Nu l-a intrebat nimeni daca este de acord ca oamenii din comunitate sa ""locuiasca"" la el in casa. ""Am aflat cand a venit de la Bucuresti un domn. A zis asa: «Eu sunt de la Politia Regionala Bucuresti»."" Bine, domne, sa traiesti, i-am zis. A venit aicea, s-a uitat la casa, ca cineva l-a informat ca am un bloc ca iau bani pentru ei. Am sapte copii, fiecare cu casa lui. Eu stau aici din 1950. Noi am cumparat pamantul asta de la un om din sat. Pe mine nu m-o suparat treaba asta. Stiam eu ca oricine venea avea cartierul 104"", spune zambind batranul Boros. De la Gabriela Ungureanu, director executiv al Directiei Judetene Comunitare de Evidenta a Persoanelor, am aflat ca actele de identitate, pentru ""chiriasii"" lui Gheorghe Boros, au fost eliberate conform legii. ""Orice cetatean care locuieste in mediul rural trebuie sa vina cu o adeverinta de spatiu, pe care primaria o elibereaza. Este vorba de o adeverinta din registru agricol, cum ca persoana locuieste la un anumit domiciliu. Primaria Maierus a eliberat adeverintele, noi eram obligate sa le facem actele. Sunt acum 120 de copii sub 14 ani fara carti de identitate"", a declarat Gabriela Ungureanu, director executiv la Directia Judeteana Comunitara de Evidenta a Persoanelor.

SISTARE. Directia Judeteana Comunitara de Evidenta a Persoanelor Brasov a solicitat autoritatilor sa nu mai elibereze acte de identitate pe adresa Arini 104, pana cand Primaria Mairus nu isi rezolva problemele legate de sistematizare a localitatii. ""Noi am spus sa nu se mai elibereze carti de identitate pana nu isi rezolva situatia la nivel local. Noi am eliberat cartile de identitate conform adeverintelor pe care le-a eliberat primaria. Nu sta in atributiile noastre sa verificam domiciliul pe care il declara primaria. Ei raspund asupra adeverintelor pe care le elibereaza, din registrul agricol. In cazul de fata, Primaria Maierus este de vina"", a spus Gabriela Ungureanu. Dorel Toderas, primarul comunei Maierus, se apara si arunca vina pe fostii edili ai localitatii: ""In comuna Maierus este o problema mostenita si am perpetuat-o. Buletinele s-au facut dupa actiunile politiei. Politia a initiat o actiune prin care fiecare rom sa aiba act de identitate"".

DIALOG. Oamenii stau la mana autoritatilor


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.