Presedintele rus Vladimir Putin a declarat, ieri, ca "nu sfatuieste pe nimeni" sa recurga "la provocare si santaj" impotriva Rusiei. "Nu sfatuiesc pe nimeni sa vorbeasca despre Rusia recurgand la provocare si santaj", a afirmat liderul de la Kremlin in fata liderilor grupurilor parlamentare din Rusia, tinand sa precizeze ca se refera la Georgia. Declaratiile presedintelui Putin intervin in contextul crizei recent izbucnite intre Moscova si Tbilisi pe marginea arestarii, saptamana trecuta, de catre autoritatile georgiene, a patru ofiteri rusi, sub acuzatia de spionaj. Desi cei patru au fost repatriati luni, Moscova nu pare sa dea semne de reconciliere in disputa cu autoritatile georgiene. Liderul de la Tbilisi a atras atentia responsabililor moscoviti ca nu pot continua politica de "intimidare a vecinilor" lor, declarandu-se, pe de alta parte, dispus sa "deschida dialogul" cu Moscova, cu conditia respectarii independentei tarii sale, potrivit Mediafax. "Nu puteti pretinde ca aveti acces la civilizatia moderna, la democratie, la piata economica, si in acelasi timp sa va intimidati vecinii. Avem propriul domeniu de vanatoare", a precizat Mihail Saakasvili. "Suntem o natiune independenta iar aceasta este prea mult", a explicat presedintele georgian, referindu-se la criza dintre cele doua state. "Vrem sa deschidem dialogul, dar bazat pe conditii care sa ne permita sa fim liberi, independenti si sa ne dezvoltam", a adaugat Saakasvili, precizand ca "noi nu ducem o politica antirusa", ci "o politica indreptata spre propria dezvoltare, spre propria tara".
Diaspora georgiana, luata la intrebari
Intre timp, criza ruso-georgiana pare sa capete noi dimensiuni, de vreme ce Politia din Moscova a inceput, zilele acestea, o serie de descinderi si controale in randurile diasporei georgiene din Rusia, transmite Rompres. "Am primit recent o circulara care prevede masuri severe impotriva georgienilor care locuiesc la Moscova si care cere ca nici delictele mici sa nu fie lasate nepedepsite", a declarat un inalt responsabil din cadrul Politiei moscovite, sub acoperirea anonimatului. Autoritatile "lucreaza" cu o lista cu circa 470 de nume de cetateni georgieni - oameni de afaceri sau reprezentanti ai sectorului comercial sau alimentar, a mai spus oficialul rus. Presa rusa a relatat ca fortele speciale ale Politiei au efectuat deja, marti seara, o descindere la cazinoul Kristall, situat in estul Moscovei, solicitand inchiderea acestuia si afirmand ca "era controlat de structuri criminale" georgiene. Un alt control a avut loc la hotelul Tbilisi, folosit de diplomatii georgieni acreditati la Moscova, scopul operatiunii fiind "redarea cladirii catre proprietarii de drept", a precizat departamentul de lupta impotriva criminalitatii organizate, citat de cotidianul Kommersant. Politia a efectuat descinderi si in pietele din Moscova, pentru a verifica documentele comerciantilor georgieni. Conform Centrului cultural ruso-georgian din Moscova, comunitatea georgiana din Rusia este formata din circa 800.000 de persoane, mai mult de 500.000 dintre acestea fiind muncitori imigranti, potrivit Mediafax.
Duma promite noi sanctiuni
In pofida apelurilor UE si ale SUA de reluare a legaturilor Rusiei cu Georgia, Duma de Stat a avertizat ca, in cazul in care responsabilii de la Tbilisi vor continua sa aplice politici antirusesti, Moscova ar putea completa sanctiunile financiare deja impune cu noi masuri, mult mai ferme, transmite Rompres. Astfel, deputatii rusi urmau sa analizeze, ieri, un proiect de rezolutie, potrivit caruia, "in situatia actuala, Rusia are dreptul de a lua masuri pentru garantarea securitatii sale si pentru a proteja viata si sanatatea cetatenilor rusi". Rusia a suspendat inca de marti toate legaturile aeriene, rutiere, maritime si feroviare cu Georgia, dupa ce saptamana trecuta, Moscova si-a rechemat ambasadorul de la Tbilisi si a retras, practic, intregul personal al Ambasadei din Georgia, suspendand pe termen nelimitat acordarea de vize pentru cetatenii georgieni. (A.M.L.)