Procurorul care a instrumentat dosarul privind asasinarea liderului sindical de la Tepro Iasi Virgil Sahleanu a fost retinut de catre anchetatorii anticoruptie, fiind acuzat ca a primit o mita in valoare de zece mii de euro. Alaturi de Ioan Ciofu, pr
Procurorul care a instrumentat dosarul privind asasinarea liderului sindical de la Tepro Iasi Virgil Sahleanu a fost retinut de catre anchetatorii anticoruptie, fiind acuzat ca a primit o mita in valoare de zece mii de euro. Alaturi de Ioan Ciofu, procuror la Parchetul Curtii de Apel Iasi si fost procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parchetul National Anticoruptie, a mai fost retinuta si Maricica Iovita, om de afaceri din judetul Vaslui, pentru dare de mita.
Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, in perioada mai - august 2006, Ioan Ciofu, in calitate de procuror la Parchetul General, a pretins si primit esalonat, de la Maricica Iovita, foloase in suma totala de aproximativ 10.000 de euro reprezentand bani (5500 de euro si 4000 de lei) si bilete de avion pe numele rudelor, pentru calatorii in Europa si Asia. In schimbul mitei, procurorul Ciofu s-a angajat sa instrumenteze in mod partinitor un dosar penal, astfel incat omul de afaceri Adrian Porumboiu sa fie pus sub invinuire pentru savarsirea unor infractiuni de natura economica, iar, ulterior, cauza sa fie declinata la DNA. Procurorii au stabilit ca Maricica Iovita se afla intr-un conflict de interese cu Adrian Porumboiu, "care era concurentul sau in afaceri pe zona Vaslui, iar invinuirea ar fi avut ca rezultat stirbirea reputatiei acestuia".
Cei doi au fost prezentati, in cursul de zilei de ieri, in fata judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru emiterea unor mandate de arestare preventiva. Pana la inchiderea editiei, magistratii nu luasera nici o decizie in acest sens.
Adrian Porumboiu a declarat ca in cauza privindu-i pe procurorul Ioan Ciofu si pe omul de afaceri vasluian Maricica Iovita ar fi implicate si alte persoane cu functii inalte. "Se vorbeste de faptul ca ar exista o concurenta intre firmele mele si cele ale lui Iovita. Eu sunt in concurenta cu firme care isi desfasoara activitatea la vedere. Nu am cuvinte sa vorbesc despre acest procuror care nici macar nu poate fi numit procuror. De fapt, nu poate fi numit nici om. Ceea ce s-a intamplat este o dovada ca Justitia romana functioneaza, dar cred ca au mai fost implicate si alte persoane cu functii inalte in aceasta poveste. Am fost supus, de-a lungul anilor, la peste 300 de controale si cei care sunt din Vaslui stiu mai bine ce a incercat sa faca de ani de zile aceasta individa", a declarat Porumboiu, citat de Mediafax. El a refuzat sa dea alte detalii in legatura cu aceste persoane cu functii inalte care ar mai fi implicate in cauza respectiva.
Transferat de curand la Iasi
Procurorul Ioan Ciofu este cel care a instrumentat dosarul privind asasinarea liderului sindical de la Tepro Iasi, Virgil Sahleanu, dar si cazul senatorului Vasile Duta. Pana de curand acesta a activat in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. In urma cu cateva saptamani, Ciofu si-a cerut transferul la Iasi, intrucat are sotia grav bolnava.
Cea de-a doua persoana retinuta in acest caz, Maricica Iovita, este patroana fabricii Muntenita si a societatii Iris Company. Ea este cunoscuta pe plan local ca avand mai multe probleme financiare, cum ar fi organizarea judiciara a fabricii Muntenita. Conform Mediafax, Iovita incerca sa scape de cei doi lichidatori judiciari numiti de instanta in acest caz, Consulta 99 si Eurobusiness. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a notificat instanta in sensul de a nu inlocui cei doi lichidatori judiciari deja desemnati. AVAS a invederat instantei ca in cererea sa de inlocuire a lichidatorilor judiciari, Iris Company nu arata motivele pentru care solicita respectiva inlocuire. Totodata, AVAS a precizat ca SC Muntenita SA este atat creditor majoritar garantat, cat si ofertant pentru cumpararea activelor debitoarei SC Morarit Panificatie Muntenita SA. (G. TARATA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.