Guvernul ar fi cerut in sedinta din 13 septembrie ca Inspectoratul de Stat pentru Constructii sa sisteze lucrarile la blocul de langa Catedrala catolica Sfantul Iosif din Bucuresti. Guvernul nu a anuntat insa oficial aceasta decizie, iar constructia
Guvernul ar fi cerut in sedinta din 13 septembrie ca Inspectoratul de Stat pentru Constructii sa sisteze lucrarile la blocul de langa Catedrala catolica Sfantul Iosif din Bucuresti. Guvernul nu a anuntat insa oficial aceasta decizie, iar constructia cladirii mamut de langa Catedrala Sfantul Iosif se ridica in ritm dracesc. Comisia pentru Abuzuri a Camerei Deputatilor l-a convocat pe ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu sa dea explicatii privind o nota transmisa Guvernului la 18 august, in care acesta cerea practic crearea unei strategii de imagine si dezinformarea Sfantului Scaun, in scopul evitarii sistarii lucrarilor. Nota a starnit protestul viguros al Bisericii Catolice care si-a exprimat intentia de a-i face o plangere penala acestui ministru. Comisia de Abuzuri a Parlamentului s-a autosesizat si l-a convocat. Insa acesta a preferat sa evite darea de seama din fata Parlamentului si l-a trimis la inaintare pe secretarul de stat in MAE Adrian Cosmin Vierita. Acesta a sustinut marti ca, intr-un document intitulat "Sarcini stabilite in sedinta Guvernului din data de 13 septembrie 2006" s-ar cere ca Inspectoratul de Stat in Constructii sa "intreprinda masurile ce se impun pentru solutionarea problemei privind sistarea lucrarilor de constructie a obiectivului Cathedral Plaza, in apropierea Catedralei Sfantul Iosif, pe perioada cat se desfasoara procesul intentat firmei constructoare de catre Arhiepiscopia Romano-Catolica urmand sa informeze Guvernul asupra masurilor dispuse". Au trecut trei saptamani de atunci. Astazi, la 11.30, Comisia de Abuzuri a Camerei Deputatilor sustine o conferinta de presa extraordinara privind acest subiect urmand ca si Comisia speciala de ancheta a Senatului sa ia atitudine.
Ungureanu a vrut sa cocoloseasca problema
O informare a MAE, adresata la 18 august Guvernului, avertiza asupra riscurilor la adresa imaginii Romaniei ce decurg din constructia unei cladiri de 75 de metri in imediata apropiere a Catedralei catolice Sfantul Iosif. Din informatiile MAE rezulta ca "urmare a ingrijorarii cu care este perceputa la Vatican aceasta problema", insusi Sfantul Parinte, Papa Benedict al XVI-lea, intentioneaza sa se pronunte public privind aceasta situatie. Biserica Catolica s-a declarat oficial persecutata in Romania ca urmare a agresiunii arhitectonice la care este supusa Catedrala Sfantul Iosif, acuzand nereguli grave in obtinerea aprobarilor pentru ridicarea imobilului Cathedral Plaza si solicitand sistarea lucrarilor pe perioada procesului aflat in derulare cu firma Millenium si autoritatile locale. Importanta exceptionala a acestui document sta in certificarea oficiala din partea statului, reprezentat de MAE, in premiera, a concluziilor si avertismentelor lansate de Asociatia Civic Media in timpul campaniei "Salvati Catedrala Sfantul Iosif si Piata Revolutiei".
Practic, Ungureanu a cerut ca autoritatile romane sa traga de timp, aratand in nota sa ca: "Este de dorit ca, prin demersuri politico-diplomatice, autoritatile romane sa evite o astfel de reactie. In plan intern, este oportun ca reprezentanti ai autoritatilor sa-si exprime in mod explicit, public, aprecierea pentru importanta estetica si arhitectonica a Catedralei Sfantul Iosif si preocuparea ca aceasta cladire sa nu fie in nici un fel afectata. Astfel de declaratii vor arata atentia cu care este urmarita chestiunea, evitandu-se, in acest fel, pronuntarea asupra solicitarii Bisericii Catolice de sistare a lucrarilor".
Protestele societatii civile
Alianta Civica, Grupul Civic pentru Bucuresti, Asociatia 21 Decembrie si Asociatia Civic Media au adresat o scrisoare primarului general Adriean Videanu prin care au solicitat acestuia sa faca publice documentele care stau la baza modificarilor urbanistice care au loc sau sunt prefigurate pentru Bucuresti.
Organizatiile civice mentionate au cerut documentele amanuntite privind proiectele urbanistice din Piata Revolutiei, privind santierul de pe fostul amplasament al Teatrului Excelsior si santierul "Cathedral Plaza" al firmei Millenium.
Neregulile de langa Catedrala
Inspectoratul de Stat pentru Constructii a redactat in luna mai un "Raport cu privire la exercitarea controlului statului in amenajarea teritoriului, urbanism si autorizarea executarii lucrarilor de constructii la obiectivul Cathedral Plaza". In acest document se concluzioneaza ca toate aspectele precizate pun in discutie caracterul de legalitate a autorizatiei de constructie nr.179/18/B/43074 din 24.02.2006 eliberata de Primaria Sectorului 1 Bucuresti. Raportul mentioneaza ca Inspectoratul de Stat in Constructii al Municipiului Bucuresti va "sanctiona contraventional pentru neprezentarea documentelor si a actelor solicitate la control si pe arhitectul-sef al Primariei Sectorului 1 pentru emiterea de certificate de urbanism cu date eronate si de autorizatii de constructie in baza unor documentatii incomplete, care nu contin avizele si acordurile necesare".
Inspectoratul de Stat in Constructii a propus inaintarea catre prefectul Municipiului Bucuresti a concluziilor Raportului, care sa stea la baza analizei oportunitatii initierii procedurii de anulare in contenciosul administrativ a hotararii de aprobare a documentatiei de urbanism modificatoare, in conditiile in care: se afecteaza grav sistemul de telecomunicatii al SRI; nu au fost mentionate in certificatul de urbanism nr. 1973/83B/5701 din 13.06.2005 toate avizele legale necesare eliberarii autorizatiei de constructie; avizele, acordurile, expertizele si studiile impuse nu au fost impuse ca obligativitate in faza de verificare a cerintelor anterior autorizarii de executie a lucrarilor; contractul de concesiune nr. 675/24.09.2002 isi pierde valabilitatea in conditiile art.36 din Legea nr.50/1991, republicata cu completarile si modificarile ulterioare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.