Misterul poluarii de pe Dunare a fost dezlegat oficial, dar numai dupa ce, in cele din urma, autoritatile sarbe au recunoscut ca titeiul scurs in apele fluviului provin de la instalatiile petroliere de la Prahovo. In varianta vecinilor sarbi, pata
Misterul poluarii de pe Dunare a fost dezlegat oficial, dar numai dupa ce, in cele din urma, autoritatile sarbe au recunoscut ca titeiul scurs in apele fluviului provin de la instalatiile petroliere de la Prahovo. In varianta vecinilor sarbi, pata de petrol este lunga de 300 de metri si lata de 50 de metri, dar masuratorile facute si de romani si de bulgari arata ca unda de poluare se intinde pe mai mult de 50 km. De altfel, sarbii au recunoscut aceasta poluare numai dupa ce autoritatile romane si bulgare au facut presiuni internationale si au cerut interventia unei comisii mixte. Ministrul roman al Mediului "a aratat pisica" partii sarbe si a declarat ca analizeaza posibilitatea de a cere despagubiri pentru cheltuielile facute de Romania in vederea stoparii efectelor poluarii.
Poluarea oficiala
Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor anunta, ieri dimineata, ca unda de poluare cu produs petrolier a atins lungimea de 50 km, avand o latime ce variaza intre 60 si 200 de metri, potrivit ultimelor informatii date publicitatii de specialistii Directiei de Ape Jiu. Ambasada Bulgariei la Bucuresti a anuntat MMGA ca pe malul bulgaresc al Dunarii pata de petrol are o lungime de 54 km si o latime de 300 de metri.
Poluarea de pe Dunare, produsa in zilele de luni si marti intre kilometrii fluviali 819-833 si 846-855, a fost cauzata de scurgerile de lichide petroliere dintr-un terminal aflat in localitatea sarbeasca Prahovo, au stabilit, ieri dimineata, expertii mehedinteni si sarbi, informeaza Rompres. Comandatul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Mehedinti Ion Plesu a declarat ca pe teritoriul localitatii Prahovo, in perimetrul unui terminal de produse petroliere, s-au depistat scurgeri necontrolate de lichide petroliere. "In urma cercetarilor comune efectuate s-a ajuns la concluzia ca acestea au fost antrenate de pe platforma industriala a terminalului sarbesc pe un canal de evacuare spre canalul navigabil si malul romanesc al Dunarii, prins de apele meteorice deversate", a precizat Plesu. Specialistii in gospodarirea apelor Mehedinti au recoltat probe de pe sectorul dunarean Gruia-Pistol, pentru a analiza in ce masura poluarile respective au afectat flora si fauna din bazinul hidrografic al regiunii.
Varianta sarbeasca
Autoritatile sarbe au recunoscut, in cele din urma, ca s-a produs o scurgere a unei cantitati "nedeterminate" de petrol in Dunare, de la un depozit al Companiei petroliere sarbe (NIS) din Prahovo (sud-est), se arata un comunicat al Ministerului sarb al Agriculturii, Padurilor si Gospodaririi Apelor, informeaza Mediafax. "S-a constatat ca o cantitate nedeterminata de petrol s-a scurs in Dunare de la depozitele NIS din Prahovo", se afirma in comunicat. Pata de petrol care s-a scurs din instalatie "este lunga de 300 de metri si lata de 50 de metri", precizeaza textul. Comunicatul adauga ca au fost efectuate "analize detaliate ale apelor Dunarii" in amonte si in aval de locul incidentului, "in colaborare cu expertii comisiei hidrotehnice romane". "Doua tipuri de poluare distincte au fost observate pe Dunare, una cu petrol si cealalta de pacura, aceste doua pete cu poluare provenind din doua surse diferite. Analize suplimentare sunt in curs de desfasurare", precizeaza textul.
Poluarea a ajuns la Guvern
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a dispus, in sedinta de ieri a Guvernului, luarea de masuri care sa duca la blocarea inaintarii petei de petrol spre Delta Dunarii, se arata intr-un comunicat de presa al Executivului. Situatia creata de poluarea Dunarii cu petrol de la Terminalul petrolier de la Prahovo a fost analizata ieri de Executiv.
Ieri la pranz, autoritatile actionau in amonte de Turnu Magurele, Corabia - Islaz si Zimnicea - Giurgiu pentru a se limita efectele poluarii, urmand sa fie amplasate baraje gonflabile cu materiale absorbante in zonele Turnu Magurele, Oltenita si Calarasi, pentru a proteja captarile de apa ale acestor localitati, a precizat Lucia Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA).
Autoritatile romane au cerut deja sprijin Comisiei pentru protectia fluviului Dunarea si au luat legatura cu Ministerul Mediului din Bulgaria, pentru a se actiona in comun, astfel incat efectele poluarii sa fie limitate la maximum. "Este greu de facut estimari pentru ca nu avem nici o reactie din partea Bulgariei privind cantitatea de produs pe care ei o recupereaza. Daca vor accepta oferta noastra de a actiona in comun cred ca putem diminua efectele poluarii", a precizat Varga. Potrivit oficialului MMGA, pata de petrol se deplasa, ieri, cu 3 km/h si se estimeaza ca va ajunge la Oltenita in 2-3 zile.
Livia Varga a spus ca, deocamdata, pe sectorul romanesc al Dunarii s-au constatat urme de poluare in zona Corabia - Cetate, unde s-au deplasat echipe de interventie. Administratia portuara maritima Galati a trimis in zona doua nave tip depol, pentru recuperarea produsului petrolier ajuns in Dunare.
Bulgarii "nu prea actioneaza"
Ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu, a survolat, ieri dimineata, malul Dunarii, intre localitatiile Corabia si Bechet, constatand ca pe malul bulgaresc al Dunarii "nu prea s-a actionat", informeaza Mediafax. "Am vazut ca pe malul din dreptul partii bulgaresti nu prea s-a actionat. Din cate am inteles, pe partea lor este mai rau decat pe a noastra. Suntem gata sa actionam impreuna pentru a indeparta efectele poluarii. Pentru acest lucru trebuie instalate baraje care vor stopa extinderea peliculei de petrol. Acest lucru inseamna ca circulatia fluviala va fi oprita", a spus ministrul Mediului, care nu a precizat pe ce sector ar putea fi inchisa circulatia fluviala.
Barbu a precizat ca partea sarba nu a raspuns inca la adresele oficiale inaintate de Ministerul roman al Mediului, iar Serbia ar putea fi sanctionata din cauza ca nu a actionat in timp real pentru stoparea si indepartarea efectelor poluarii. "In conditiile in care acordurile internationale ne permit, vom solicita despagubiri. Nu este normal sa nu recunosti ca ai probleme decat atunci cand o comisie mixta vine la tine. Exista o comisie pentru protectia Dunarii care ar putea, la nivelul ei, sa sanctioneze Serbia. Se demonstreaza ca o tara fara standarde de mediu actioneaza in acest fel", a declarat Sulfina Barbu.
Potrivit acesteia, scurgerile cu produse petroliere sunt cauzate de un "accident" la terminalul petrolier de la Prahovo (Serbia), cantitatea deversata fiind de sute de tone. Ministrul Mediului a mai spus ca la acest moment nu pot fi estimate efectele pe care poluarea le are asupra faunei si florei din Dunare.
Lupte pe fluviu
Conform directorului general al Administratiei Nationale Apele Romane, Madalin Mihailovici, de la Timisoara au fost aduse peste 150 de metri de baraje care vor fi amplasate pe malul romanesc al Dunarii, pentru oprirea extinderii peliculei petroliere. Directorul Directiei Apelor "Jiu", Stefan Stoica, a declarat ca in prezent mai multe echipe mixte formate din specialisti ai Directiei si ai Politiei de Frontiera actioneaza la Calafat, Cetate, Bechet si Gruia pentru indepartarea efectelor produse de poluare. "Sunt in jur de 50 de oameni care actioneaza in aceste localitati. Din salupe ale Administratiei Nationale Apele Romane sunt imprastiate substante biodegradabile, cantitatea folosita pana in acest moment fiind de aproximativ doua tone", a spus Stefan Stoica.
Localitatile dunarene pregatite de atac
Conducerea Sistemului de Gospodarire a Apelor Teleorman a stabilit deja masuri operative de prevenire a efectelor negative generate de poluarea Dunarii. Masurile vizeaza zona portului Turnu Magurele, singurul loc din sectorul teleormanean al fluviului unde exista in prezent o priza de captare a apei, folosita in procesul tehnologic al combinatului de ingrasaminte chimice si in alimentarea populatiei municipiului. Responsabili din domeniu au precizat ca pelicula petroliera va ajunge, probabil, in aceasta dimineata in zona Turnu Magurele.
Pe de alta parte, comisarul sef al Garzii de Mediu a Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) Costel Ifrim a anuntat ca s-au luat masurile ce se impun in cazul in care unda de poluare ar ajunge in Delta. "Este foarte putin probabil ca unda de poluare sa ajunga la Tulcea, avand in vedere ca deja se actioneaza pe fluviu cu material absorbant biodegradabil", a declarat Costel Ifrim.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.