Acad. prof. dr. Constantin Popa, coordonatorul Institutului de Boli Cerebro-Vasculare, spune ca oamenii care au neplaceri pe vasele carotide ce duc suvoiul principal de sange spre creier sunt cei peste 40-50 de ani. Ei prezinta un risc, pentru ca
Acad. prof. dr. Constantin Popa, coordonatorul Institutului de Boli Cerebro-Vasculare, spune ca oamenii care au neplaceri pe vasele carotide ce duc suvoiul principal de sange spre creier sunt cei peste 40-50 de ani.

Ei prezinta un risc, pentru ca au o caro-tida sau ambele infundate. Acesti oameni au stenoza carotidiana asimptomatica, adica ei nu resimt nici un semn, ci stenoza, stramtarea carotidei, este descoperita de medic prin auzirea unui suflu carotidian sau prin faptul ca pulsul este mai slab pe carotida infundata. Ei nu sunt supusi operatiei pe carotide, ci doar sunt tinuti sub observatie prin examen ultrasonografic Doppler la sase-opt luni. Daca dupa aceasta perioada medicii constata ca ingustarea carotidelor a crescut si stenoza ajunge la 70%, ei sunt operati pe vasele de la gat. Evolutia infundarii carotidelor deschide calea unui posibil eveniment periculos al unui accident cerebro-vascular. Cheagul de pe carotida fie se scoate chirurgical, fie carotida se dilata prin interventie chirurgicala, astfel incat sa se reia curgerea corespunzatoare a sangelui spre creier.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.