Cand, unde, in ce fel? Acestea sunt intrebarile care tulbura linistea comunitatii internationale de cand Coreea de Nord a anuntat ca va efectua un test nuclear. Ca tot ce tine de programul nuclear al regimului de la Phenian, data si felul i

Cand, unde, in ce fel? Acestea sunt intrebarile care tulbura linistea comunitatii internationale de cand Coreea de Nord a anuntat ca va efectua un test nuclear.

Ca tot ce tine de programul nuclear al regimului de la Phenian, data si felul in care se va desfasura temutul test sunt invaluite in mister. Tocmai de aceea, speculatiile expertilor si presei au luat avant, mai ales ca satelitii americani au detectat miscari suspecte la o locatie nord-coreeana. ""Am vazut activitate in zona: personal, vehicule, materiale"", a declarat un oficial american, citat de cotidianul britanic The Times, care aminteste si declaratia adjunctului secretarului de stat american, Cristopher Hill, care a spus ca Washingtonul a avertizat Phenianul sa nu efectueze testul, pentru ca ""nu vom tolera o Coree de Nord nucleara"".

CATEVA TUNELURI. Sud-coreenii sustin ca Phenianul are la dispozitie vreo opt tuneluri subterane in care ar putea sa-si duca la indeplinire testul nuclear. Este vorba despre unul situat in Gilju, in provincia nordica Hamgyeong, pe care americanii si sud-coreenii stau cu ochii inca din anul 1990. Spionii sud-coreeni au raportat luna trecuta ca, pe langa muntele Mantap, din provincia Gilju, s-a forat un tunel de 700 de metri adancime si se inregistreaza o activitate febrila. O alta locatie pe care stau cu ochii toti este Hagap, aflata in centrul tarii, unde regimul comunist de la Phenian are la dispozitie zeci de cladiri la poala unui munte si mai multe intrari gen tunel.

PERICOL DE CONTAMINARE. Desi activitatea febrila a nord-coreenilor in aceste locatii ar putea sugera efectuarea unui test subteran, specialistii de la Centrul londonez de Verificare, Cercetare, Educare si Informare (Vertic) sustin ca panza freatica din Coreea de Nord se afla relativ la mica adancime, ceea ce ar conduce la contaminarea cu substante radioactive a apei.

Nici un test la suprafata nu este imposibil, sustin expertii, insa zonele muntoase nepotrivite din Coreea de Nord nu dau prea multe sanse de reusita unui astfel de test, mai ales ca se elibereaza in atmosfera reziduuri periculoase.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.