Prin programul "Concordia" aproape 1000 de copii si adolescenti si-au gasit un camin si pot visa la un viitor. Multi dintre acestia merg acum la scoala, urmeaza cursuri potrivit aptitudinilor lor, unii lucreaza, iar altii au deja o familie proprie. Pentru a marca implinirea celor 15 ani de la infiintarea "Concordia", program initiat in 1991 de parintele Georg Sporschill in scopul ajutorarii copiilor strazii din Romania, la Muzeul National Cotroceni are loc vernisajul expozitiei-eveniment "Copiii Sperantei", in aceasta dupa-amiaza, la orele 18.30.
Unul dintre finantatorii principali ai "Copiilor Sperantei" este Abatia Klosterneuburg (Austria), iar parintele Georg Sporschill este o personalitate a vietii publice austriece. Notorietatea si credibilitatea sa au fost rasplatite anul acesta (la implinirea varstei de 60 de ani) prin Ordinul de Merit al Republicii Austria; in comunicatul de presa emis in data de 6.09.2006 de catre Ministerul Afacerilor Externe al Austriei, semnat de Ursula Plassnik, se spune, printre altele: "(...) Parintele Georg Sporschill este un partener in lupta impotriva saraciei si a lipsei de perspective in lume".
Expozitia de la Cotroceni este patronata de Presedintie. La evenimentul organizat de Institutul Cultural Roman (ICR) din Viena, Ambasada Romaniei la Viena, Abatia Klosterneuburg, Asociatia Concordia (Bucuresti), cu sprijinul Administratiei Prezidentiale si al ICR va participa o delegatie oficiala a Abatiei, condusa de inaltul prelat Bernhard Backovsky, parintele Georg Sporschill, asistenti si voluntari, copii si tineri asistati in asezamintele Concordia.
Acord cultural
In baza unui acord cultural oficial, Abatia Klosterneuburg a devenit, in februarie trecut, partener in proiectele derulate de ICR Viena. Spatiile culturale consacrate ale Abatiei au gazduit mai multe evenimente: * expozitia de martisoare si ceramica miniaturala a plasticienilor Iulius Ioan si Mihaela Apostol, ateliere de modelaj si "duminici pentru intreaga familie" (manifestari foarte populare in Austria) * doua concerte ale trupei Eiuniea (in spatiile medievale ale fostei dogarii a manastirii) * expozitia Mirunei Budisteanu (in vinoteca manastirii) * expozitia de sculptura monumentala Marius Lacatus (in Orangerie) * concert extraordinar Sherban Lupu - Ian Hobson, cu repertoriu de George Enescu si Bela Bartok (in Sala de Concerte "Augustinus").
In februarie 2006, in spatiile ICR Viena a fost deschisa expozitia "Copiii Sperantei", care vine acum la Bucuresti. Expozitia cuprinde cateva zeci de fotografii care surprind evolutia copiilor strazii in ultimii 15 ani si, mai ales, nenumarate destine salvate, precum si o serie de desene realizate de copiii asistati in asezamintele Concordia. Autorii fotografiilor sunt Harry Weber, fotograf renumit si distins cu numeroase premii, si prof. dr. Peter Schubert, purtator de cuvant al Abatiei Klosterneuburg.
Pe 19 octombrie, la Abatie urmeaza sa aiba loc evenimentul anual dedicat strangerii de fonduri pentru ajutorarea copiilor defavorizati din Romania la care participa, in mod traditional, personalitati dintre cele mai marcante ale vietii publice austriece si la care, anul acesta va contribui - in premiera - si ICR Viena prin organizarea unui concert sustinut de Laura Tatulescu (solista a Operei de Stat din Viena), Ana Craciun (pianista formata la Academia de Muzica din capitala Austriei) si Cristian Ruscior (un tanar violinist care studiaza la Viena).
Pe 13 noiembrie, la ICR Viena, ca eveniment de marcare a Zilei Nationale si a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana va avea loc vernisajul expozitiei "Jugendstil in Romania" - o serie de cateva zeci de fotografii realizate in tara noastra de catre prof. dr. Peter Schubert. Publicul austriac va avea posibilitatea sa cumpere si calendare serie limitata care vor purta logo-ul "Rumanien 2007", incasarile urmand a fi donate programului Concordia, Romania.
In afara de programele sociale si culturale in care este implicata - in ultimii ani proiectul "Concordia" s-a extins si in Republica Moldova si Ucraina -, Abatia dezvolta si un program turistic ale carui aspecte cuprind arta, botanica, gastronomia s.a. (L.D.)