Politicienii importanti au toate sansele sa fie spalati de CNSAS. Potrivit unor surse apropiate Colegiului, "pestii mari" vor primi cel mai probabil verdicte de necolaborare cu Securitatea, in ciuda evidentelor. "Vor fi spalati si prin vointa unor me
Politicienii importanti au toate sansele sa fie spalati de CNSAS. Potrivit unor surse apropiate Colegiului, "pestii mari" vor primi cel mai probabil verdicte de necolaborare cu Securitatea, in ciuda evidentelor. "Vor fi spalati si prin vointa unor membri CNSAS, dar si din cauza pieselor din dosare care au fost scoase si pe baza carora poti intocmi un probatoriu", ne-au spus sursele citate. In acest fel, politicieni precum pesedistii Rodica Stanoiu si Serban Mihailescu sau peremistii Gheorghe Funar si Marcu Tudor vor iesi cel mai probabil nepatati din dosariada. Aceasta desi in cazul Rodicai Stanoiu presa a vehiculat deja numele de cod "Sanda", Serban Mihailescu apare intr-o fisa de evidenta a Securitatii ca ofiter acoperit, iar despre Marcu Tudor Mircea Dinescu a spus ca si-a turnat un coleg din armata. Potrivit surselor CNSAS dosarele "sunt simple caricaturi", iar in cazul unor politicieni Colegiul a primit "o scoarta de dosar". Sursele citate au dat ca exemplu cazul senatorului pesedist Serban Mihailescu, unde exista "o coperta de dosar". Cat despre Gheorghe Funar, sursele ne-au spus ca nu exista elemente in dosarul sau declasificat recent care sa-l incrimineze. "Pestii mari, asa cum au fost ei denumiti, vor fi spalati", au conchis sursele citate.
Funar cere verificarea lui Saftoiu
De altfel, senatorul peremist Gheorghe Funar a trecut ieri pe la CNSAS, acolo unde a stat fata in fata cu proaspatul sau dosar de retea. Senatorul nu s-a concentrat insa asupra a ceea ce el a numit "un dosarel cu doua coperti si trei file", ci a profitat de ocazie pentru a cere Colegiului CNSAS verificarea noului sef investit al SIE, Claudiu Saftoiu, despre care a sustinut ca ar fi avut "o oarecare colaborare" cu Securitatea. Referindu-se printre randuri la propriile probleme cu colaborarea, Funar a sustinut ca nu a avut niciodata un angajament semnat cu Securitatea si nici un nume conspirativ. In plus, senatorul PRM a spus ca in dosarul sau "atipic" apar marturiile unora dintre ofiterii Securitatii care au incercat sa discute cu el si sa il convinga sa colaboreze in momentul in care era student in anul doi de facultate. "Am inteles ca este un dosar atipic, in sensul ca in cazul in care au existat persoane care au colaborat cu Securitatea trebuie sa aiba angajament scris, sa dea note informative. Eu nu am asa ceva. E un dosar subtire de tot", a explicat Funar, adaugand ca dosarul contine informatii referitoare la persoana sa si la membri ai familiei sale, dar ca este presarat cu inexactitati. Senatorul PRM a mai spus ca secretizarea dosarului sau este un lucru hazliu, avand in vedere ca acesta nu contine decat o "autobiografie" a sa.
PRM vrea sa fie racolat de SRI
Pe de alta parte, Funar a anuntat ca vrea sa devina membru al Serviciului Roman de Informatii in vederea demascarii "mafiotilor care au jefuit tara in ultimii 16 ani". In ceea ce-l priveste pe Claudiu Saftoiu, Funar a spus ca are informatii legate de o posibila colaborare a acestuia cu fosta Securitate. Senatorul a refuzat sa dea vreun detaliu, sustinand insa ca, in cazul in care CNSAS ii va cere, va oferi informatiile pe care le are in legatura cu noul sef al SIE. Fostul sef al Cancelariei premierului, Aleodor Francu, audiat si el ieri de CNSAS, a sustinut ca cele doua informari "tehnice" care apar in dosarul sau si care ar fi ajuns la Securitate fara stirea sa "nu au facut nimanui nici un rau". "Au fost niste note tehnice care nu au facut rau nimanui. Din contra, as spune", a spus Francu, adaugand ca informarile au fost scrise in anii '70, atunci cand, imediat dupa terminarea facultatii, el si sotia sa, stagiari, au fost repartizati sa se ocupe de ridicarea unui baraj de la Maneciu. Desi eliberat din functie inca de saptamana trecuta de premierul Calin Popescu Tariceanu, Aleodor Francu a venit ieri la CNSAS cu masina de la Guvern.
(R. ANDRONIC/ C. EPURAN)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.