Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a deschis marti seara cea de-a 58-a editie a Targului International de Carte de la Frankfurt pe Main (4-8 octombrie). Anul acesta, invitata de onoare a celui mai mare targ de carte din lume este I
Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a deschis marti seara cea de-a 58-a editie a Targului International de Carte de la Frankfurt pe Main (4-8 octombrie). Anul acesta, invitata de onoare a celui mai mare targ de carte din lume este India, tara in care exista 24 de limbi oficiale si se vorbesc peste 120 de limbi regionale si dialecte. India este reprezentata la Frankfurt de numerosi scriitori si politicieni. Totodata, editurile isi vor prezenta cartile cele mai reprezentative. In aceasta tara apar anual aproximativ 80.000 de titluri noi. Peste 7000 de expozanti din peste 100 de tari - intre care se afla si Romania - expun circa 350.000 de volume. Organizatorii acestui mega-eveniment, care se va incheia duminica, asteapta in jur de 300.000 de vizitatori.
Pe langa nenumarate lecturi publice, lansari si spectacole, ca in fiecare an, Asociatia librarilor germani va decerna cel mai important premiu german, Premiul Pacii (Friedenspreis des Deutschen Buchhandels). Premiul va fi inmanat duminica eseistului si sociologului Wolf Lepenies, fostul rector al Wissenschaftskolleg din Berlin, in cadrul unei ceremonii care va avea loc in biserica Sf. Pavel (Paulskirche) din Frankfurt. Fostul ministru al Culturii din Romania, eseistul Andrei Plesu, va sustine cuvantarea de omagiere (laudatio) a laureatului.
Dupa modelul berlinez al lui Wissenschaftskolleg au fost infiintate institutii similare la Sofia, Bucuresti, Varsovia, St. Petersburg si Budapesta.
Pe de alta parte, sectia bavareza a Asociatiei librarilor germani impreuna cu orasul Munchen au anuntat ca Premiul "Fratii Scholl" va fi decernat postum scriitorului roman Mihail Sebastian. Editia germana a "Jurnalului" lui Sebastian a aparut in traducerea lui Edward Kanterian (vezi ZIUA din 30 iunie 2005). Potrivit juriului, scrierea lui Sebastian este o pledoarie impotriva "ultranationalismului, antisemitismului si terorismului". Jurnalul sau a impulsionat constiinta contemporana si a demonstrat "cat de usor poate fi transformat omul intr-o bestie". Sebastian, a concluzionat juriul, "a aparat disperat ideea libertatii ca o conditie a umanitatii", iar notele sale zilnice constituie o "cronica a fricii cotidiene" in care sunt prezentate aspectele prigoanei national-socialiste si ale colaborationismului romanesc.
Premiul "Fratii Scholl" se acorda in amintirea lui Hans si Sophie Scholl, condamnati la moarte si executati in anul 1943 pentru ca au distribuit manifeste antinaziste in cadrul Universitatii din Munchen. Ceremonia decernarii premiului va avea loc pe data de 20 noiembrie in incinta Universitatii "Ludwig Maximilian" din Munchen. La ceremonie vor fi prezente rudele lui Sebastian, care vor lua in primire acest premiu in valoare de 10.000 de euro. Printre laureatii Premiului "Fratii Scholl", care se decerneaza incepand cu anul 1980, se afla personalitati cunoscute ca, de pilda, poetul dizident est-german Rainer Kunze, prozatoarea Christa Wolf, istorici ai Holocaustului precum Raul Hilberg si Saul Friedlander, dar si Viktor Klemperer, autorul unui jurnal asemanator cu cel al lui Sebastian. Lui Klemperer premiul i-a fost acordat tot postum.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.