Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aprobat preturile locale de referinta ale energiei termice valabile in 22 de localitati, tarifele propuse variind intre 107,5 lei pe gigacalorie si 213,62 lei pe gigacalorie, sume ca
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aprobat preturile locale de referinta ale energiei termice valabile in 22 de localitati, tarifele propuse variind intre 107,5 lei pe gigacalorie si 213,62 lei pe gigacalorie, sume care includ TVA. Reamintim, Guvernul a decis inlocuirea pretului national de referinta (ultimul, in valoare de 107,5 lei/Gcal) cu preturi locale de referinta. Cel mai ridicat nivel al preturilor propus de ANRE este inregistrat in orasul Suceava, de 213,6 lei/Gcal, adica cu 99% mai mare decat ultimul pret national de referinta. La polul opus se afla orasele Bucuresti, Ploiesti si Drobeta Turnu Severin, unde gigacaloria ar putea costa 107,5 lei.
Din totalul de 77 de localitati in care exista operatori aflati in zona de reglementare a ANRSC, au fost calculate preturi locale de referinta pentru 68 de localitati, cresterea medie fiind cu 11,24% fata de preturile actuale de facturare, transmite Mediafax. Pretul mediu de facturare al energiei termice pentru cele 68 de localitati este in prezent de 121,79 lei/Gcal. Pretul local de referinta mediu ponderat este de 135,48 lei/Gcal. Potrivit ANRSC, pretul local maxim de referinta a fost stabilit pentru localitatea Sebis (Arad), la nivelul de 258,84 lei/Gcal, inclusiv TVA. "In aceasta localitate, energia termica este furnizata pentru un umar de zece garsoniere, cu un consum total de 48 gigacalorii. Din discutiile purtate, urmeaza ca autoritatea locala sa aprobe un pret de facturare apropiat de nivelul de 107,5 lei/gigacalorie, intrucat valoarea subventiei este nesemnificativa", a declarat Constantin Predoi, director al directiei Preturi si Tarife din cadrul ANRSC. Printre alte preturi locale de referinta, cel stabilit la Cluj Napoca este de 114,18 lei, la Vaslui - 198,97 lei, Roman - 211,11 lei, Mangalia -198,78 lei, Oltenita - 169,57 lei. Pretul local de referinta minim, de 107,5 lei/Gcal a fost stabilit, printre altele, pentru Turceni, Reghin, Targu Neamt. In noua localitati, pretul real al energiei termice se situeaza sub nivelul fostului pret national de referinta, de 107,5 lei/Gcal: Nadlac, Beius, Huedin, Cernavoda, Intorsura Buzaului, Vlahita, Tasca, Vatra Dornei, Calimanesti. In aceste orase energia termica este produsa din surse neconventionale, de tipul apa geotermala, rumegus etc.
Preturile finale anuntate pana la 15 octombrie
Metodologia de calcul al preturilor locale de referinta a fost elaborata de ANRE si de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala (ANRSC) si a fost publicata marti in Monitorul Oficial. Guvernul a aprobat, in luna august, inlocuirea pretului national de referinta pentru energia termica, de 107,5 lei pe gigacalorie, cu preturi locale de referinta, stabilite de ANRE si ANRSC in colaborare cu administratiile locale. Decizia Executivului vizeaza acoperirea costurilor reale de productie a energiei. Statul va suporta, pentru o perioada de 3-4 ani, maximum 45% din costurile de achizitie a combustibilului pentru producerea energiei termice in termocentrale, iar autoritatile locale vor fi obligate sa acorde o subventie de minimum 10% din pretul gigacaloriei. Preturile locale de referinta sunt stabilite in functie de specificul zonei, respectiv conditiile de iarna, capacitatea de plata a populatiei, combustibilii folositi la producerea caldurii. Un alt element este posibilitatea bugetelor locale de a aloca ajutoare populatiei pentru plata energiei termice. Sumele propuse de ANRE si ANRSC pentru toate localitatile vor fi analizate de catre administratiile locale, care vor decide, pana la 15 octombrie, preturile finale, avand posibilitatea sa stabileasca un nivel mai mic, egal sau mai mare decat cele calculate de Autoritati. Daca nivelul pe care autoritatile locale il vor hotari va fi mai mic decat cele calculate de ANRE si ANRSC pe baza costurilor de productie, autoritatile locale vor suporta diferenta, prin subventie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.