Bugetul de stat pentru anul 2007 va intra spre aprobare in sedinta Executivului de saptamana viitoare, a declarat, pentru NewsIn, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu (foto). Guvernul a mai discutat pe marginea bugetului de stat pentru anul viitor in ultimele doua sedinte. Potrivit proiectului de buget, anul viitor, cheltuielile bugetului general consolidat (bugetele de stat, somaj, pensii si fondul de sanatate) vor totaliza peste 100 de miliarde de lei. Pentru prima data, schita de buget cuprinde, pe langa estimarile sumelor care vor fi cheltuite in 2007, si previziunile pentru urmatorii trei ani.
Dintre ministere, cea mai mare majorare de fonduri va fi la Educatie, care va beneficia de o finantare cu peste 40% mai mare decat in acest an. Astfel, Ministerul Educatiei va cheltui, in 2007, peste 11 miliarde de lei. Cea mai importanta reducere de cheltuieli va fi resimtita la nivelul Cancelariei primul-ministru, in timp ce Secretariatul General isi va mentine suma pe care a avut-o in 2006. Astfel, sumele alocate Cancelariei vor scadea cu 35% in 2007, ajungand la 425 de milioane de lei. Pe locurile urmatoare, din punct de vedere al diminuarii alocarilor bugetare, se situeaza Ministerul Economiei, care va avea cheltuieli mai mici cu o treime, cel al Integrarii, cu 18% mai putin si al Agriculturii, in scadere cu 13%.
Potrivit ministrului Finantelor, deficitul bugetar programat pentru 2007 va fi de 2% din PIB, iar ponderea veniturilor in Produsul Intern Brut va fi de 31-32%. Contributiile de asigurari sociale vor scadea cu 2% numai pentru angajator. (A.G.C.)