Viitorul comisar european va proveni din PNL sau PD, a anuntat ieri presedintele Traian Basescu, la plecarea intr-o vizita oficiala in Armenia. "As vrea sa aveti in vedere ca la Comisia Europeana incarcatura politica a activitatii sale este extrem
Viitorul comisar european va proveni din PNL sau PD, a anuntat ieri presedintele Traian Basescu, la plecarea intr-o vizita oficiala in Armenia. "As vrea sa aveti in vedere ca la Comisia Europeana incarcatura politica a activitatii sale este extrem de ridicata. Comisia insasi este sustinuta de o majoritate in Parlamentul European. Romania va avea o abordare asezata strict pe criteriul politic. Nimeni din afara partidelor de la guvernare nu poate spera la o nominalizare din partea Guvernului. Parerea mea este ca va fi o nominalizare a unui om politic de la PNL sau PD sau din ambele partide, dandu-se posibilitatea presedintelui Comisiei sa opteze pentru una din variantele propuse", a explicat Basescu. Liberalii au vehiculat ca potentiali candidati pe secretarul de stat Leonard Orban si pe ministrul Cristian David, in timp ce ministrii Monica Macovei si Anca Boagiu, dar si Sorin Frunzaverde figurau pe lista democratilor. Udemeristii au avansat numele lui Gyorgy Frunda. Presa centrala a sustinut ieri, citand surse prezidentiale, ca seful statului ar intentiona sa il sustina la CE fie pe pesedistul Vasile Puscas, fost negociator sef pentru relatia cu UE, fie pe Petre Roman. Basescu a dezmintit ieri aceste informatii, confirmand ca nominalizatul va proveni din Alianta PNL-PD.
Cert este faptul ca nominalizarea la postul de comisar european este trimisa la Bruxelles de catre premierul Calin Popescu Tariceanu. De altfel, seful Executivului a precizat, saptamana trecuta, ca alegerea persoanei care va fi desemnata in aceasta functie intra in atributiile primului-ministru, lasand, insa, sa se inteleaga ca va avea consultari in Coalitie pe aceasta tema.
Liberalii vor o singura nominalizare
Vicepresedintele PNL Teodor Melescanu a sustinut ieri ca Romania trebuie sa desemneze un singur candidat pentru postul de comisar european, iar decizia ar trebui luata de catre premier, dupa consultari in interiorul Aliantei PNL-PD, informeaza NewsIn. Comentand propunerea lansata de seful statului ca Romania sa desemneze doi candidati de la PNL si PD si sa lase Comisia Europeana sa aleaga, Melescanu a mai spus ca decizia trebuie luata exclusiv de partea romana. "Decizia de numire a comisarului european trebuie sa se bazeze pe propunerilor partidelor care si-au asumat raspunderea pentru integrarea Romaniei in UE. Chiar daca va fi membru de partid, propunerea nu trebuie scutita de necesitatea de a fi dublata de competenta si profesionalism", a aratat liderul liberal.
PD ar lasa la alegerea Comisiei
Liderul deputatilor PD Cristian Radulescu a declarat ieri pentru Mediafax ca "nu e de mirare" ca presedintele Basescu spune ca persoana ce va ocupa postul de comisar european va fi de la PNL-PD, pentru ca eforturile de integrare in UE au fost finalizate de Alianta D.A., care conduce guvernarea. "Faptul ca presedintele Traian Basescu sustine ca trebuie sa fie un comisar european de la PNL-PD nu este de mirare, in actuala conjunctura, in care eforturile de integrare au fost finalizate de Alianta care conduce guvernarea", a precizat Radulescu. El a aratat ca nici PD, nici PNL nu si-au desemnat inca un candidat pentru functia de comisar european. "E un subiect care inca nu s-a discutat in Alianta si, daca se va conveni intre cele doua partide componente un candidat comun, cu atat mai bine. Daca nu, fiecare partid isi va nominaliza un candidat si Comisia Europeana va alege", a aratat Radulescu.
PSD doreste si acest post
Presedintele PSD Mircea Geoana a sustinut cu tarie ca un reprezentant al PSD nominalizat drept candidat la functia de comisar ar asigura un echilibru politic in Comisia Europeana. Geoana a replicat anuntului facut de presedintele Basescu - potrivit caruia opozitia nu poate spera sa obtina functia de comisar european - afirmand ca seful statului nu are nici un drept sa faca nominalizari in aceasta privinta. "Decizia este a Guvernului, propunerea este a prim-ministrului, dar decizia finala este a Parlamentului European si a presedintelui Comisiei Europene, unde familia europeana din care face parte PSD are un cuvant de spus", a afirmat Geoana. El a insistat ca premierul Calin Popescu Tariceanu ar trebui sa faca "un gest de minima decenta" si sa consulte si celelalte formatiuni parlamentare la desemnarea candidatilor la functia de comisar european. Geoana a mentionat ca PSD nu are obiectii fata de eventualitatea ca in functia de comisar european sa fie propus cineva din arcul majoritar, insa a precizat ca acesta ar trebui sa satisfaca nu doar un criteriu al competentei, ci si unul legat de "algoritmul politic".
"Mentalitatea clasei politice este undeva in Evul Mediu"
Presedintele Consiliului de Coordonare al UDMR, Kelemen Hunor, a admis ieri ca Uniunea nu isi face iluzii ca va fi acceptat un reprezentant al sau drept candidat pentru functia de comisar, din cauza "mentalitatii de Ev Mediu" a clasei politice. "Ca va fi numit din partea PNL sau PD, noi oricum vom avea un candidat. Nu ne facem iluzii. Deocamdata, in Romania, mentalitatea clasei politice este undeva in Evul Mediu si un om politic maghiar nu va fi acceptat. Stim acest lucru, dar vrem sa aratam ca avem si noi oameni capabili sa faca fata unei astfel de provocari", a precizat Kelemen Hunor, citat de Mediafax. "Daca Romania ar fi o tara normala si, intr-adevar, europeana, atunci nu ar fi o problema sa il accepte pe Frunda sau pe oricine. Eu nu cred ca aici algoritmul trebuie sa fie baza de plecare. Pana la urma, eu as fi de acord si cu un Adrian Severin sau cu un politician care nu face neaparat parte din actuala Coalitie, daca sunt convins ca el este capabil, dar Romania nu este nici o tara normala si nici o tara europeana", a mai spus Kelemen Hunor. In plus, el a aratat ca seful statului nu are atributii in numirea comisarului european, ci prim- ministrul.
Examinati la sange
Procedura de validare a candidatilor la postul de comisar european este dura, ea implicand audieri de aproape trei ore, in care candidatii trebuie sa dea numai raspunsurile potrivite, a declarat ieri seful Biroului de informare al Parlamentului European (PE) la Bucuresti, Enrico D'Ambrogio, citat de Mediafax. Spre sfarsitul lunii octombrie, Guvernul Romaniei (ca si cel al Bulgariei) ar trebui sa nominalizeze candidatul pentru postul de comisar european. Enrico D'Ambrogio a precizat, in cadrul unei dezbateri pe marginea integrarii europene a Romaniei, ca, intre 27 si 29 noiembrie, vor avea loc audierile comisarilor desemnati, la PE, in Bruxelles, acestea fiind facute de o comisie parlamentara care se ocupa de problemele cu care urmeaza sa fie insarcinat candidatul. Comisarul desemnat va primi doua chestionare, unul din ele cu intrebari generale, privind personalitatea, experienta, viziunea asupra viitorului Uniunii Europene, atitudinea fata de PE, iar celalalt, "mai specific", va include chestiuni referitoare la tematicile de care se ocupa comisarul. Enrico D'Ambrogio a mai spus ca aceste chestionare si raspunsurile la chestionare vor fi publicate pe site-ul Parlamentului European. Seful biroului de Informare al PE a mentionat ca audierile dureaza intre doua si trei ore.
Vot definitiv pe 4 ianuarie
"Incep cu o foarte scurta introducere a comisiei parlamentare, apoi un discurs al comisarului desemnat, apoi o sesiune lunga de intrebari si raspunsuri intre deputati - numai cei care sunt membri in aceasta comisie - si comisarul desemnat. La sfarsit este un mic discurs de inchidere al comisarului desemnat", a explicat Seful biroului de Informare al PE. Dupa audieri are loc o sedinta a reprezentantilor grupurilor politice din aceasta comisie parlamentara, care vor elabora o scrisoare ce urmeaza sa fie trimisa la presedintele conferintei comisiei parlamentare, care o va transmite la conferinta presedintelui. Votul definitiv de aprobare de catre PE va avea loc pe 4 ianuarie 2007, intr-o sedinta speciala, prima la care participa ca membri si deputati romani.
D'Ambrogio a mai spus ca aceasta este procedura generala folosita in anii trecuti, dar a precizat ca pot exista "mici modificari, de la caz la caz".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.