Coruptia continua sa reprezinte o problema in sistemul vamal din Romania, anul trecut fiind platite sume neoficiale catre functionari vamali de aproximativ 11.500 de euro de catre firmele economice. Potrivit unei anchete sociologice elaborata de CURS si derulata pe parcursul lunilor august si septembrie, care a inclus 80 de functionari vamali si 121 de firme care au legaturi cu Vama, reprezentantii celor din urma au recunoscut ca, anul trecut, au dat 139 de spagi, cu o medie de 83 de euro fiecare. Seful Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV), Gelu Diaconu, a declarat, ieri, ca va propune o serie de masuri pentru diminuarea coruptiei din sistemul vamal in contextul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana. Acesta a aratat ca, bazandu-se pe datele stiintifice din ancheta sociologica, coruptia din vama are ca principale motive salariile mici ale functionarilor vamali si necunoasterea legislatiei si a procedurilor de catre vamesi. El a adaugat, citat de Mediafax, ca salariile vamesilor sunt cuprinse intre 400 si 1200 de lei, fara sporuri.
Altfel, 77 la suta dintre vamesi considera ca au dificultati in implementarea uniforma a reglementarilor deoarece acestea sunt impovarate de instructiuni aditionale si sunt imprecise. Totodata, 66 de procente sustin ca ofiterii vamali au o autoritate destul de extinsa in interpretarea procedurilor vamale.
Tentati sa-si rotunjeasca veniturile
Din ancheta sociologica rezulta ca un procent destul de mare dintre vamesi, aproximativ 22 la suta, ar primi plati neoficiale pentru scurtarea timpului de efectuare a operatiunilor, 20 de procente ar primi pentru a compensa lipsa unui document necesar vamuirii, iar 16 la suta ar accepta mita pentru acordarea unei incadrari tarifare avantajoase, dar ilegale. Din partea reprezentantilor firmelor cu activitate legata de vama, cifrele arata ca 22 la suta dintre acestia sunt nemultumiti, iar 69 de procente sustin ca activitatea vamilor este mai buna in ultimii doi ani. Una dintre masurile propuse pentru scaderea coruptiei, propusa de seful ANV, este eliminarea contactului direct intre vamesi si reprezentantii firmelor economice si efectuarea unor verificari interne stricte. "Sute de vamesi au fost sanctionati administrativ, in timp ce pentru unii am sesizat procurorii", a adaugat Diaconu. Acesta a mai spus ca in urmatorul an se va asigura un serviciu de permanenta, pe timp de sase luni, la frontierele de sud si est.
Pe de alta parte, sociologul Marin Burcea a precizat ca marirea salariilor nu este o solutie imediata pentru diminuarea coruptiei, aceasta fiind o masura cu efect in timp, si ca vamesii vor fi tentati sa-si rotunjeasca veniturile in continuare. (B.C.G.)