"6 noiembrie (1949)
O duminica trista (ca toate celelalte). Visele sunt aceleasi: intrerupte si monotone, ele ma poarta mereu in tara. Am inceput sa le iubesc si sa le astept ca un prizonier. E singurul mijloc de a ramane cateva clipe langa cei in
"6 noiembrie (1949)
O duminica trista (ca toate celelalte). Visele sunt aceleasi: intrerupte si monotone, ele ma poarta mereu in tara. Am inceput sa le iubesc si sa le astept ca un prizonier. E singurul mijloc de a ramane cateva clipe langa cei indepartati de mine poate pentru totdeauna."
...Acestea erau insemnarile lui Virgil Ierunca (vezi "Trecut-au anii...", Humanitas, 2000, p. 97) la trei ani dupa parasirea tarii. Erau primii si cei mai negri ani ai instaurarii comunismului romanesc. Ne-am intrebat care puteau fi notatiile sale ultime, acum, dupa ce Romania a primit confirmarea intrarii in Uniunea Europeana? Multi dintre cei care au luptat cu toata fiinta impotriva sistemului comunist au murit inainte ca acesta sa fi cazut. Romania a dat mii de martiri in inchisori, in munti, in apartamentele neincalzite ori pe "santierele patriei". Altii au parasit aceasta viata dupa '89, dar fara sa fi apucat o reala democratie. Exemplul elocvent este cel al lui Corneliu Coposu. si unii, si altii au crezut fara rest in sansa noastra la o viata normala. Destinul a fost marinimos cu Ierunca, fiindca a apucat sa vada Romania apropiindu-se de normalitate ceea ce a visat inca din primii ani ai exilului.
"27 aprilie (1960)
Primesc Enciclopedia Herder, cu participarea mea despre cativa scriitori romani. Cat a trebuit sa lupt sa introduc pe Ion Barbu si pe Mateiu Caragiale, care lipseau de pe lista conceputa de directia enciclopediei! Daca textele mai aveau vreo valoare in frantuzeste, in traducerea germana pe care au facut-o ei dupa ce au redus cu nemiluita si din prezentari au disparut si nuantele si ponderea ce se impun cand esti silit sa situezi un scriitor in numai cateva randuri. In fine, asta e soarta mea de
enciclopedist
improvizat! Daca am acceptat sa ma inham la aceasta munca, am facut-o numai din panica de a vedea editorul facand apel la cine stie ce vestala oficiala." (Ibidem, p.322).
Contributia sa la salvarea culturii si constiintei romanesti este greu de evaluat.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.