Ministrul sud-coreean de Externe, Ban Ki-Moon, are toate sansele sa devina succesorul lui Kofi Annan, in functia de secretar general al ONU. La reuniunea informala de luni, nici unul dintre cei cinci membri, cu drept de veto ai Consiliului de Securit
Ministrul sud-coreean de Externe, Ban Ki-Moon, are toate sansele sa devina succesorul lui Kofi Annan, in functia de secretar general al ONU. La reuniunea informala de luni, nici unul dintre cei cinci membri, cu drept de veto ai Consiliului de Securitate, nu s-a opus alegerii sefului diplomatiei de la Seul. Recomandarea Consiliului va fi inaintata, la sfarsitul lunii pentru vot Adunarii Generale a ONU. Pentru a fi ales, candidatul are nevoie de sustinerea a cel putin 9 dintre cei 15 membri. De asemenea, este obligatoriu, ca nici unul dintre reprezentantii Statelor Unite, Rusiei, Chinei, Frantei si Marii Britanii sa nu se opuna. Ban a obtinut 14 voturi, si s-a situat, astfel, pe cea mai buna pozitie, dintre cei sapte candidati, pentru postul de secretar general. Mai multi ambasadori la ONU, in special cel chinez ,au insistat ca succesorul lui Annan sa fie un asiatic. Mandatul lui Kofi Annan va expira la 31 decembrie, anul curent. In varsta de 62 de ani, Ban Ki-moon este un diplomat de cariera care probabil nu va avea nici un fel de surprize neplacute in candidatura pentru functia de secretar general al ONU. Unii spun ca nu este un diplomat suficient de agresiv si ca Organizatia Natiunilor Unite are nevoie de un candidat mai cunoscut care sa conduca ONU in vremuri dificile.Dar tarile puternice din Consiliul de Securitate, si mai ales Statele Unite ale Americii, nu impartasesc acest punct de vedere.Aceste tari prefera un administrator eficient, de talie mondiala, mai degraba decat o celebritate si ministrul de externe sud-coreean pare a fi exact ceea ce cauta.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.