Presedintele Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu s-au ciondanit ieri, in vazul tuturor, la dezbaterea organizata de Ministerul Administratiei si Internelor pe tema descentralizarii administratiei publice. Seful Executivului a solicitat in di
Presedintele Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu s-au ciondanit ieri, in vazul tuturor, la dezbaterea organizata de Ministerul Administratiei si Internelor pe tema descentralizarii administratiei publice. Seful Executivului a solicitat in discursul sau ca descentralizarea sa nu devina "subiect de meci politic intre diversi actori de pe scena politica sau intre diverse institutii". Imediat, Basescu l-a intrerupt precizand: "Domnule prim-ministru, eu voi continua sa o sustin public (n.r.-descentralizarea) si dupa ce ies de aici". Tariceanu a replicat: "Nu la dumneavoastra m-am referit, pentru ca vorbim in acelasi sens". La finalul discursului premierului, Basescu a intervenit: "Domnule prim-ministru, cred ca este foarte in regula sa fim prudenti, dar nu prudenti dincolo de limite care practic incetinesc procesul". La plecare, seful statului i-a comunicat premierului ca asteapta prima revocare din functie a unui ministru pentru neprezentarea planului de descentralizare a activitatilor administrative, aratand ca exista ministri care nu raspund prompt acestei solicitari. "Sunt ministri care nu raspund atat de prompt, asa cum ar trebui, la solicitarea pe care ati facut-o de a prezenta un program de descentralizare a activitatilor. Astept prima revocare din functie a unui ministru pentru ca nu a venit cu planul de descentralizare a activitatilor", i s-a adresat Basescu primului-ministru. Presedintele l-a contrazis pe premier si cand acesta le-a atras atentia primarilor sa-si preia noile responsabilitati, adaugand ca descentralizarea nu inseamna si transferul de competente. "Transferam responsabilitate si resurse, dar competentele nu pot fi transferate, ci trebuie create", a subliniat Tariceanu. Basescu i-a aparat pe primari, precizand: "Nu vreau sa parem in contradictie, dar la nivelul primariilor se cunosc lucrurile mai bine decat la nivel central".
La fel ca in vremea comunistilor
Presedintele a tinut sa arate in discursul sau ca nu sunt deosebiri foarte mari intre mecanismele de coordonare, comparativ cu cele de dinainte de Revolutie, exemplificand cu situatia din educatie si agricultura, unde s-a pastrat acelasi sistem de subordonare a inspectoratelor si directiilor judetene fata de autoritatea centrala. El a sustinut ca descentralizarea este necesara si trebuie terminata cat mai curand posibil. "Avem progresul extraordinar al introducerii democratiei, dar nivelul de descentralizare este foarte apropiat de ce aveam inainte de 1989. Aveam inainte inspectorat scolar, subordonat ministrului Educatiei, avem si acum, aveam Directia agricola judeteana, avem si acum, cu aceeasi subordonare catre Ministerul Agriculturii, si asa mai departe", a aratat seful statului. "Statul, in principalele lui axe, functioneaza pe aceleasi principii. Dincolo de o Constitutie democratica si de alegeri libere, practic, apropierea deciziei de comunitate nu s-a produs in ultimii 16 ani", a apreciat seful statului. Directiile descentralizate, structurile ministerelor au, in opinia presedintelui, acelasi reflex: "ele lucreaza pentru ministere si nu pentru comunitatile locale". "Cred ca este mai bine, in sensul gestionarii banilor, sa facem aceasta descentralizare, decat sa lasam Guvernul sa controleze totul pana in ultimul catun", a precizat Basescu.
O chestiune de vointa politica
"In opinia mea, descentralizarea este un lucru esential in modernizarea statului roman. Aceasta inseamna apropierea deciziei de comunitate si implicarea comunitatii in decizie. Acest lucru este strict o chestiune de vointa politica", a adaugat Basescu. Pentru reusita descentralizarii sunt necesare doua lucruri - resurse umane si resurse materiale, a mai spus presedintele. El a admis ca descentralizarea nu garanteaza o mai buna asistenta sanitara, sau o mai buna performanta a educatiei, dar este mult mai credibila din punct de vedere al apropierii deciziei de nevoile comunitatii, care poate hotari prin alesii sai care sunt necesitatile reale. "Marea problema a descentralizarii tine de inteligenta cu care descentralizarea din mediul rural va putea fi sustinuta", a mai spus Basescu. El a insisitat ca procesul poate fi demarat pana la sfarsitul anului, cel putin in ceea ce priveste sanatatea si educatia, astfel incat deciziile sa poata fi cuprinse in proiectul de buget pe 2007: "Cred ca este posibil ca intr-o luna sa se puna la punct procesul de descentralizare si bugetul sa reflecte aceasta, daca Guvernul o va accepta".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.