Exporturile exprimate in preturi FOB (preturi la frontiera tarii exportatoare) s-au cifrat la 16,88 miliarde euro, pe primele 8 luni ale anului, in crestere cu 17,3 la suta fata de nivelul inregistrat in aceeasi perioada din 2005, informeaza INS. Cea
Exporturile exprimate in preturi FOB (preturi la frontiera tarii exportatoare) s-au cifrat la 16,88 miliarde euro, pe primele 8 luni ale anului, in crestere cu 17,3 la suta fata de nivelul inregistrat in aceeasi perioada din 2005, informeaza INS. Cea mai mare pondere in volumul exporturilor o detine grupa de produse masini si dispozitive mecanice, masini, urmata de articolele de imbracaminte si materiile textile, produsele metalurgice, produsele minerale, mijloacele si materialele de transport, incaltaminte si articole similare. Principalul partener la export il reprezinta tarile UE, cu 67,1% din total, in crestere cu 16,4%.
Importurile CIF (preturi la frontiera tarii importatoare), pe primele opt luni, au atins valoarea de 25,32 miliarde euro, mai mult cu 25,2% decat anul trecut, se arata in raportul INS. Si la capitolul importuri, cea mai mare pondere o detin masinile si dispozitivele mecanice, urmate de produsele minerale (minereuri, titei, produse petroliere, minereuri, carbuni, ciment, sare) mijloacele si materialele de transport - 10,9 la suta, produsele metalurgice, articole de imbracaminte si materii textile si produse ale industriei chimice si ale industriilor conexe.
Ca si la export, principalul partener la import al Romaniei il reprezinta blocul UE. Importurile din tarile membre UE au crescut in perioada 1 ianuarie - 31 august 2006 cu 24,7 la suta, avand o pondere de 62,1 la suta in total importuri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.