Volumele intrate pe piata de capital au ridicat lichiditatea bursiera la 91,9 milioane de lei, fiind plasata pe locul trei in topul lichiditatii din acest an. Comparativ cu sedinta precedenta, cand lichiditatea a fost de 51,6 milioane de lei, rulajel

Volumele intrate pe piata de capital au ridicat lichiditatea bursiera la 91,9 milioane de lei, fiind plasata pe locul trei in topul lichiditatii din acest an. Comparativ cu sedinta precedenta, cand lichiditatea a fost de 51,6 milioane de lei, rulajele din piata au avut o crestere 43,8%. Anul acesta, cel mai mare rulaj a fost de 209 milioane lei, raportat in 17 ianuarie, urmat de lichiditatea din 30 iunie, de 161 milioane lei. Luna trecuta, media zilnica de tranzactionare a fost de 32,4 milioane lei. "Piata a urmat trendul ascendent din ultimele zile, inregistrand intrari masive de capital. In plus, se pare ca Bursa isi continua evolutia ciclica, inregistrand cresteri in lunile de toamna si in primele luni ale anului, in timp ce in lunile de vara piata trece printr-o perioada de consolidare", a declarat Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta KTD Invest.
Actiunile listate la Bursa de Valori s-au scumpit cu 1,83% fata de sedinta de luni, in timp ce cele mai lichide companii, evidentiate cu ajutorul indicelui BET, au inchis sedinta in crestere cu 1,72%.

Maxim istoric la SIF Transilvania

In sedinta de ieri, SIF Transilvania a atins un nou maxim istoric, de 2,51 lei. Societatea a atins ultimul maxim in data de 8 februarie, cand actiunile SIF au inchis la un pret de 2,46 lei. SIF Transilvania a inchis sedinta in stagnare, la un rulaj ridicat, de 10,03 milioane de lei.
Societatile de investitii au inceput ziua pe cresteri semnificative, inchizand sedinta cu o apreciere la nivelul indicelui
BET-FI, de 0,72%. "Au fost volume mari de tranzactionare, piata fiind dominata de cumparatori. Este posibil ca investitorii sa fi intrat pe SIF in urma unor zvonuri din piata, conform carora s-ar putea ridica pragul de detinere la SIF, insa este foarte riscant pentru jucatori sa investeasca in urma unor zvonuri, mai ales ca nu se stie nimic oficial", a mai precizat Panait. Totodata, acesta a precizat ca, avand in vedere ca in UE nu este permisa limitarea la detineri, sunt sanse ca pragul sa fie ridicat, "Pragul ar putea fi ridicat, insa acest lucru nu se va intampla imediat dupa integrare. Nu este o prioritate pentru autoritati", a explicat presedintele KTD.

Peste 55,6 mil., rulajele pe SIF

Un procent de 60,5% din lichiditatea din piata reprezinta tranzactiile cu SIF, in valoare totala de 55,6 milioane de lei. Cea mai tranzactionata societate a fost SIF Moldova, cu 15,9 milioane de lei, societatea inchizand la un pret de 2,53 lei, in crestere cu 0,79% fata de sedinta precedenta. Cea mai buna evolutie au avut-o actiunile SIF Muntenia, care s-au apreciat cu 1,79%, la un rulaj total de 11,09 milioane de lei. Tot pe o lichiditate ridicata, SIF Oltenia a avut o sedinta de consolidare, inchizand la un pret de 2,95 lei/titlu, in crestere usoara de 0,34%. Volumul de tranzactionare cu SIF Oltenia s-a ridicat la 13,03 milioane de lei.

Panait: Urmeaza sedinte de consolidare

Piata a fost influentata de entuziasmul de pe SIF, astfel ca majoritatea companiilor au avut volume ridicate de tranzactionare, insotite de aprecieri.
Au fost transferuri pe volume bune cu Petrom la o lichiditate de 9,7 milioane de lei, plasandu-se pe locul cinci in topul celor mai tranzactionate. La inchiderea sedintei, Petrom a adus investitorilor un castig de 2,61% fata de sedinta precedenta. Rompetrol, in schimb, a scazut cu 0,99%, contrar evolutiei emitentilor lichizi, la un rulaj total de 2,4 milioane de lei.
Bancile listate au continuat si in sedinta de ieri sa aduca profit investitorilor, astfel ca, la inchiderea sedintei, BRD a avut cea mai mare crestere din sectorul bancar, de 3,26%.
Volume bune au fost si pe Banca Transilvania, de 9,45 milioane de lei. Banca a inchis la un pret de 1,13 lei/actiune, in crestere cu 1,8% fata de sedinta de luni. Si Banca Comerciala Carpatica a avut o zi buna, inchizand cu o apreciere de 0,92%.
"Dupa cresterile din ultimele sedinte si tendinta de echilibru de la finalul sedintei de ieri, ma astept ca piata sa intre intr-o perioada de consolidare, pentru ca apoi sa inceapa din nou sa creasca", a explicat Iulian Panait.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.