Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, intr-o emisiune televizata, ca, dupa 1 ianuarie 2007, se va produce o regrupare la nivelul actualei coalitii guvernamentale, pentru ca sunt partide din arcul de la putere pentru care ramanerea in gu

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, intr-o emisiune televizata, ca, dupa 1 ianuarie 2007, se va produce o regrupare la nivelul actualei coalitii guvernamentale, pentru ca sunt partide din arcul de la putere pentru care ramanerea in guvernare este paguboasa.
Seful statului a dat astfel exemplul Partidului Conservator care, "cu toate eforturile, nu reuseste sa iasa din marja de 1-2% in conditiile in care sta la guvernare".
"Imi este greu sa cred ca partidul se va sacrifica pe altarul unei guvernari care va deveni relativ dificila in primele luni de dupa intrarea in UE. Este posibil atunci sa se mearga cu un guvern minoritar", a spus presedintele. In opinia sa, ar fi o eroare daca se mentine guvernul la aceste dimensiuni.
Varianta emisa de presedinte ar fi un guvern minoritar restructurat, ceea ce inseamna un guvern adus la dimensiunile normale ale unui guvern european cu 14-15 portofolii.
"Este posibil sa se faca o reasezare a guvernului care sa depaseasca o simpla reducere numerica si realocare de atributiuni. Este posibil ca insusi premierul sa constate ca urmeaza un alt drum greu si este in practica democratica desemnarea unui nou premier care sa formeze un nou guvern. Este posibil, dar asta tine de premier, si nu de mine. Eu pot doar sa sugerez care ar fi solutia cea mai buna pentru tara", a precizat Traian Basescu.
Presedintele a subliniat ca, in mod cert, nimeni nu este de neinlocuit, de la presedinte si pana la prim-ministru si orice om politic.
Cat priveste posibilitatea organizarii alegerilor anticipate, seful statului a opinat ca, decat "sa ne taram inca doi ani", mai bine organizam anticipate pentru ca ne trebuie un guvern puternic.
"Nu renunt la nimic. Doar ma pliez tactic pe prioritatile momentului pentru ca nu pot sa raman ancorat intr-o singura idee, ca sa vorbesc singur", a spus presedintele referindu-se la faptul ca ideea organizarii de alegeri anticipate ar fi fost necesara, in opinia sa, inca din primul sau an de mandat.
Cat priveste alegerile pentru europarlamentari, Traian Basescu a aratat ca "este deja rusinos" ca nu am fost capabili sa ii avem odata cu intrarea in UE.
"Suntem in penibila situatie in care intram in UE, dar nu avem drept de vot in Parlamentul European, pentru ca nu am fost capabili sa organizam alegeri pentru europarlamentari. Puteam sa facem acest lucru in aceasta toamna sau la inceputul lunii decembrie. O tara care se respecta nu intra doar cu presedintele si cu primul-ministru in Consiliul European si cu un comisar, ci si cu forta ei de vot", a explicat seful statului.
Traian Basescu si-a exprimat insa speranta ca acest lucru va fi realizat, probabil, la primavara, cel mai tarziu aprilie-mai.
"Va trebui sa facem alegeri pentru Parlamentul European si chiar nu vad de ce nu am discuta si posibilitatea sa facem si alegeri anticipate atunci. Dar, repet, presedintele doar poate propune, se poate intelege cu guvernul. Nu poate impune", a subliniat presedintele.

Sa traiti "putin mai bine"!
Presedintele Basescu a avertizat ca integrarea in Uniunea Europeana nu va aduce imediat cresteri spectaculoase de salarii. "Trebuie sa avem grija sa ne mentinem stabilitatea macroeconomica. Salariile nu pot sa creasca nici cu 30%, nici cu 50%, numai pentru ca am intrat in UE. Trebuie sa mentinem corelatia cu cresterea economica, care este consistenta in Romania, dar aceasta crestere consistenta nu ne permite o majorare de salarii mai mare de 10-11%, maxim 14%", a declarat seful statului. El a explicat ca, in acest fel, se vor asigura acoperirea inflatiei si majorarea salariilor, in sume nete, cu procentul corespunzator de crestere a produsului intern brut, de circa 6-7%. "Diferenta (nivelului de trai - n.r.) va fi aceeasi care a fost intre 2005 si 2006, putin mai bine. Putin mai bine, doar putin, pentru ca nimic nu se schimba", a spus Traian Basescu. El sustine ca intrarea in Uniunea Europeana este ca intrarea intr-un restaurant de 5 stele: te asezi la masa cu oameni foarte bine imbracati, problema este sa stii sa comanzi doar de cati bani ai in buzunar.
"Nu este ca atunci cand intri in bodega. In bodega intri si, daca nu ai cu ce plati, te scot chelnerii in suturi. In restaurantul de 5 stele comanzi, si daca nu ai cu ce plati nu te scoate nimeni din restaurant, dar te dispretuiesc toti cei cu care esti la masa. Acest lucru se poate intampla cu o tara nechibzuit administrata dupa ce intra in UE", a explicat Basescu.
"In acest restaurant de 5 stele trebuie sa comanzi atat cat poti plati", a subliniat Basescu.

"Interfete cu papion"
Traian Basescu a declarat ca se teme de crearea acelei "interfete cu papion" in jurul guvernului. "Nu mai este brutalul Mitrea care dadea cu pumnul, nu mai este Serban Mihailescu, nu mai este Hrebenciuc care le aranja pe toate, dar avem o elita cu aparenta europeana care se asaza, avand papion, care se constituie intr-o interfata, intr-un alt tip, mult mai fin, de influenta a deciziei politice", a spus presedintele. In schimb, seful statului i-a avertizat pe cei care cred ca se poate face asa ceva "purtand papion european" ca se insala.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.