27.000 de mineri din zona Maramuresului au fost nevoiti sa paraseasca locurile de munca din subteran. Majoritatea a ales sa plece la munca in strainatate, altii s-au "reconvertit" si au ajuns zidari, lacatusi sau tamplari. Cativa ortaci au avut curaj
27.000 de mineri din zona Maramuresului au fost nevoiti sa paraseasca locurile de munca din subteran. Majoritatea a ales sa plece la munca in strainatate, altii s-au "reconvertit" si au ajuns zidari, lacatusi sau tamplari. Cativa ortaci au avut curajul insa sa intre in lumea afacerilor si simt, in prezent, gustul succesului.
Acestia sunt proprietarii pensiunilor din zona, care au ajuns sa se planga nu de concurenta, ci de lipsa acesteia. "Pana in anul 1992 am lucrat la mina Boldus, din Cavnic, ultimii cinci ani in subteran, la compartimentul Topo", povesteste Costin Gavrila, proprietarul pensiunii Amethyst din Surdesti. Afacerea lui, care se dezvolta acum prin intermediul proiectelor cu cofinantare europeana, a pornit de la o pasiune: cea pentru florile de mina. si de la o speranta: ca muzeul de mineralogie din Baia Mare va reusi sa atraga la fel de multi turisti, circa 22.000, ca expozitia Saint-Marie-aux-Mines, un mic orasel din Alsacia, ceea ce pentru proprietarii de pensiuni inseamna prosperitate. "Dupa deschiderea acestei expozitii a avut de castigat intreaga zona, care s-a umplut de pensiuni si hoteluri. Pe perioada expozitiei se organizeaza excursii in vechile mine de argint. Ajungand acolo, in anul 1993, mi-a venit ideea modificarii casei personale in pensiune", spune Costin Gavrila, care nu a renuntat la ideea ca se pot amenaja si la noi locuri in mina care sa poata fi vizitate. Pentru ca exista cerere, iar zona are ce arata la acest capitol, in special la florile de mina.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.