Presedintele Basescu se gandeste sa-i propuna pe Petre Roman, presedintele Fortei Democrate, sau pe Vasile Puscas, deputat PSD, pentru locul pe care Romania il va primi in Comisia Europeana. Informatia nu a fost confirmata oficial inca, dar adeverire

Presedintele Basescu se gandeste sa-i propuna pe Petre Roman, presedintele Fortei Democrate, sau pe Vasile Puscas, deputat PSD, pentru locul pe care Romania il va primi in Comisia Europeana. Informatia nu a fost confirmata oficial inca, dar adeverirea ei ar putea provoca noi tensiuni in interiorul coalitiei de guvernamant.
"In discutii ale presedintelui, de la Palatul Cotroceni, s-a avansat ipoteza ca deputatul PSD de Cluj Vasile Puscas, pentru care seful statului are o deosebita consideratie, sa ajunga pe lista de trei nume propuse de Romania pentru ocuparea functiei de comisar european", a declarat un parlamentar agentiei Mediafax. Pe langa Puscas, Basescu analizeaza si varianta Petre Roman, in urma impacarii dintre cei doi. Competitia pentru adjudecarea postului de comisar a devenit din ce in ce mai stransa, insa rolul de arbitru ii va reveni, de data aceasta, premierului Tariceanu. Acesta urmeaza sa trimita la Bruxelles o lista cu trei nume, din care seful Comisiei Europene, Durao Barroso, il va alege pe cel preferat. Se pare ca cel care va fi propus de PNL este secretarul de stat din Ministerul Integrarii, Leonard Orban. PD oscileaza inca intre Anca Boagiu, Monica Macovei si Sorin Frunzaverde.
Acesta din urma are sanse mai mici, deoarece PD il prefera in fruntea listei partidului pentru alegerile europarlamentare.

Tariceanu are ultimul cuvant

In schimb, Vasile Puscas, fostul negociator-sef al Romaniei cu UE, ar putea fi sustinut atat de PSD, cat si de presedintie.
El este unul dintre cei trei politicieni a caror candidatura este discutata de conducerea social-democratilor, alaturi de deputatul Adrian Severin si senatorul Cristian Diaconescu. Severin a fost ministru de externe in guvernul Ciorbea si presedinte al Adunarii Parlamentare a OSCE. Diaconescu are si el experienta necesara postului, indeplinind anterior functia de secretar de stat la Ministerul de Externe si ministru de Justitie. Este mai probabila o candidatura a lui Puscas, sustinut atat de PSD, cat si de presedintie.
Liderul FDR, Petre Roman, s-a declarat onorat de posibila sa nominalizare si a precizat ca "nu am contribuit in nici un fel la aparitia numelui meu pe aceasta lista de propuneri". Situatia este complicata si mai mult de pretentiile UDMR, care il sustine pe Gyorgy Frunda. Cum ultimul cuvant il va avea totusi primul-ministru, este putin probabil ca un partid sau altul sa-si impuna candidatul fara negocieri.
De altfel, principalul obstacol in calea lui Basescu de a numi un alt pesedist intr-o functie importanta este tocmai faptul ca decizia nu-i apartine in mod direct.
Deja Tariceanu a anuntat ca nominalizarea unui candidat pentru CE intra in atributiile sale, dar a lasat sa se inteleaga ca este dispus la consultari cu celelalte partide pe marginea acestui subiect.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.