Rusia va lua "masurile adecvate" in cazul in care Polonia va desfasura pe teritoriul ei elemente de aparare antiracheta americane sau ale NATO, a declarat, ieri, purtatorul de cuvant al diplomatiei ruse, Mihail Kaminin, citat de Rompres. "Aceasta nou
Rusia va lua "masurile adecvate" in cazul in care Polonia va desfasura pe teritoriul ei elemente de aparare antiracheta americane sau ale NATO, a declarat, ieri, purtatorul de cuvant al diplomatiei ruse, Mihail Kaminin, citat de Rompres. "Aceasta noua situatie va cere in mod obiectiv din partea noastra masuri adecvate, deoarece noi nu putem conta in acest domeniu pe declaratiile care spun ca apararea antiracheta a SUA si NATO in Europa nu este dusa impotriva Rusiei", a afirmat responsabilul rus. "Vom ramane critici fata de astfel de proiecte. Acestea pot avea o influenta negativa asupra stabilitatii strategice, securitatii regionale si a relatiilor dintre state", a subliniat Kaminin. Declaratiile purtatorului de cuvant al Ministerului de Externe de la Moscova intervin in contextul in care seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov este asteptat, astazi, in Polonia, intr-o vizita de doua zile dedicata acestei probleme, dar si subiectului aprovizionarii cu energie a Europei. La inceputul lunii septembrie, seful Statului Major al armatei ruse, generalul Iuri Baluevski, a denuntat amenintarea reprezentata de sistemul american de aparare antiracheta pentru echilibrul fortelor in lume, avertizand Washingtonul in legatura cu ceea ce el a numit o noua cursa a inarmarii. "Suntem profund convinsi ca realizarea proiectelor americane ar putea duce la desfasurarea, langa frontiera rusa, a unor sisteme ce risca sa bulverseze echilibrul dintre mijloacele strategice ale armatei ruse si americane", preciza responsabilul rus la acea vreme. Sistemul american antiracheta este compus dintr-o retea de sateliti de alerta, din radare avand ca misiune detectarea unei eventuale rachete inamice, dintr-un centru de comandament situat in Colorado si din rachete de interceptie in Alaska si la baza aeraina Vandenberg din California, aminteste Rompres. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.