Mostenitorii industriasilor Nicolae Malaxa si Max Auschnit vor sa investeasca cele 1,1 miliarde lei aferente bunurilor confiscate de regimul comunist in dezvoltarea de afaceri
Pentru uzinele Faur, Republica si Combinatul Siderurgic Resita, con

Mostenitorii industriasilor Nicolae Malaxa si Max Auschnit vor sa investeasca cele 1,1 miliarde lei aferente bunurilor confiscate de regimul comunist in dezvoltarea de afaceri
Pentru uzinele Faur, Republica si Combinatul Siderurgic Resita, confiscate in perioada regimului comunist, mostenitorii industriasilor Nicolae Malaxa si Max Auschnit au primit titluri de despagubire in valoare cumulata de peste un miliard de lei noi ce vor fi transformate in actiuni la Fondul Proprietatea. Parte din acesti bani ar urma, potrivit lui Steven Auschnit, fiul fostului proprietar al Combinatul Siderurgic Resita, sa fie folositi in dezvoltarea unei afaceri in Romania. El a precizat ca are experienta in domeniu, dobandita in calitate de administrator si, ulterior, consultant la o firma din SUA prezenta pe piata productiei de ambalaje. Firma a fost infiintata in 1952 de familia sa si are o cifra anuala de afaceri de 170 milioane dolari.
Mostenitorii lui Nicolae Malaxa au primit de la stat cele mai multe titluri de despagubire, in valoare de aproape un miliard de lei noi, aferente participatiilor pe care industriasul le avea la intreprinderile bucurestene si la Combinatul Siderurgic Resita. Alte titluri de despagubire, in valoare de 37,3 milioane lei, au fost acordate mostenitorilor lui Max Auschnit, pentru cota-parte din actiunile pe care acesta le detinea la fostele Uzine si Domenii Resita.

Proprietarii nu vor titluri

Cu toate ca mostenitorii celor doi industriasi nu au adoptat inca o pozitie publica privind acceptarea sau nu a rezultatului evaluarii bunurilor confiscate de regimul comunist, aceasta nu inseamna ca procesul este perfect transparent. Cel putin asa considera reprezentantii Asociatiei Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat, care s-au aratat ieri sceptici in privinta corectitudinii cu care le vor fi evaluate si retrocedate bunurile. "Oamenii nu au incredere nici in Guvern, nici in Fondul Proprietatea", a afirmat Maria Theodoru, citata de Mediafax. De cealalta parte a baricadei, presedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea, Alexandru Paunescu, a aratat ca evaluarea bunurilor este realizata de membrii Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania, fara ca FP sa se implice in chestiune.
Potrivit Mariei Theodoru, persoanele pe care le reprezinta prefera sa primeasca bunuri, respectiv cladiri sau terenuri, in schimbul proprietatilor confiscate in regimul comunist, si nu actiuni. Insa, unele proprietati au fost vandute oamenilor politici, a spus Theodoru, dand ca exemplu senatorul Corneliu Vadim Tudor, ai carui frati au achizitionat, la preturi reduse, vile revendicate de proprietari situate in zona Cotroceni. La randul sau, presedintele Asociatiei pentru Proprietatea Privata, Laurentiu Popovici, a afirmat ca functionarea Fondului Proprietatea este deocamdata "blocata politic".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.