Cu cateva luni inaintea aderarii la Uniunea Europeana, economia romaneasca se confrunta cu o scadere de competitivitate. Segmentul privat este inca insuficient dezvoltat si pregatit pentru a putea face fata concurentei de pe piata unica. Astfel, una
Cu cateva luni inaintea aderarii la Uniunea Europeana, economia romaneasca se confrunta cu o scadere de competitivitate. Segmentul privat este inca insuficient dezvoltat si pregatit pentru a putea face fata concurentei de pe piata unica. Astfel, una dintre problemele centrale pe care guvernantii trebuie sa o rezolve dupa 1 ianuarie 2007 este sa aduca economia nationala la un nivel de competitivitate comparabil cu cel al statelor din Uniunea Europeana.
Astazi, din nefericire, Romania se afla departe de acest obiectiv, clasandu-se pe locul 68 in lume din punct de vedere al competitivitatii economice, in coborare fata de anul trecut. Economia romaneasca sufera la capitolul macroeconomie, unde este clasata pe locul 97, in conditiile in care, de exemplu, Bulgaria se afla pe locul 35. In acest context, anii urmatori vor fi hotaratori din punctul de vedere al evolutiei economiei nationale pe piata europeana si al capacitatii companiilor romanesti de a concura cu cele din spatiul comunitar.
Pentru a inversa trendul descendent al competitivitatii economice, avem nevoie de restructurare in ceea ce priveste alocarea resurselor, astfel incat banii publici sa fie folositi pentru cresterea calitatii, iar produsele si serviciile romanesti sa poata concura pe o piata unica si foarte aspra cum este cea a Uniunii Europene.
In tara noastra exista, in prezent, un numar restrans de companii care produc valoare adaugata mare in PIB. Primele 25 de companii private din Romania acopera aproximativ un sfert din PIB. Aceste companii se adreseaza, insa, in exclusivitate doar pietei interne. Astfel, pentru a-si creste cifra de afaceri si, implicit, contributia la PIB, aceste companii trebuie sa-si dezvolte mult mai mult capacitatea de a patrunde atat in zona europeana, cat si in zonele invecinate Romaniei.
Pana in prezent, Romania nu a creat un cadru "biologic" pentru integrarea economiei nationale in economia europeana. Din pacate, nu avem inca un model care sa raspunda nevoilor pe care economia nationala le va avea odata depasit momentul festiv 1 ianuarie 2007. In Romania sunt putine companii private care sa sustina pe termen mediu si lung cresterea economica. Intreprinderile mici si mijlocii sunt foarte slab reprezentante in dinamica economica.
Din aceasta cauza, autoritatile trebuie sa sustina, in perioada imediat urmatoare, diversificarea segmentelor de activitate si cresterea de competitivitate la nivelul IMM-urilor, astfel incat aceasta componenta a capitalului privat sa contribuie tot mai mult la formarea PIB. Statul trebuie sa incurajeze implicarea intreprinzatorilor mici si mijlocii in agricultura.
Daca agricultura va beneficia pe viitor de investitii adecvate, acest domeniu, inca subdezvoltat, poate constitui o resursa foarte valoroasa pentru dezvoltarea economiei romanesti, datorita potentialului agricol enorm de care dispune tara noastra. Vremea buna, cu ploi si soare la momentele oportune, nu iti da si utilaje agricole si nu-ti construieste drumuri.
Pe de alta parte, daca Guvernul va continua subventionarea de catre Guvern a companiilor care inregistreaza pierderi si care nu pot fi restructurate reprezinta o eroare, care afecteaza competitivitatea domeniului economic. Sustinerea artificiala a acestora de catre statul roman trebuie sa inceteze.
Din cauza consumului in expansiune, a cresterilor salariale si a politicilor bugetare defectuoase la care apeleaza Guvernul Tariceanu, exista amenintarea unui curent inflationist puternic, dupa 1 ianuarie 2007. Pentru a combate acest risc, autoritatile trebuie sa acorde o atentie deosebita coordonarii politicilor fiscal-bugetare cu cele comerciale, restructurarii cheltuielilor publice si finantarii proceselor de cercetare si inovare. In absenta unor masuri coerente de reforma in domeniul educatiei, sau in sistemul de sanatate, integrarea Romaniei in comunitatea europeana va fi un proces indelungat si foarte anevoios.
Competitivitatea nu inseamna doar tehnologie de varf si forta de munca bine calificata. Competitivitatea tine de o suma de factori care pornesc de la stabilitate, performanta si eficienta pe o piata tot mai exigenta. Reformele structurale trebuie sa continue, astfel incat economia romaneasca sa devina, in cel mai scurt timp posibil, un exemplu de succes si nu un subiect de batjocura europeana.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.