Teatru - Casatoria
De Gogol
Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, sala Izvor, ora 19.00
Distributia: Andreea Bibiri, Irina Petrescu, Mariana Mihut, Cornel Scripcaru, Razvan Vasilescu
Regia: Yuri Kordonsky
Prima varianta a

Teatru - Casatoria
De Gogol
Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, sala Izvor, ora 19.00
Distributia: Andreea Bibiri, Irina Petrescu, Mariana Mihut, Cornel Scripcaru, Razvan Vasilescu
Regia: Yuri Kordonsky
Prima varianta a piesei "Casatoria" dateaza din 1833. Varianta nu l-a multumit pe autor, de aceea Gogol nu s-a grabit sa o predea teatrului, mai ales ca din anul 1835, incepe sa scrie o noua comedie, "Revizorul". La insistentele actorului Sepkin, prelucreaza "Casatoria", schimband locul actiunii - initial aceasta se desfasura la tara, personajele fiind mici mosieri. Gogol a mutat actiunea la St. Petersburg, unde avem de-a face cu mica burghezie, functionari si negustori. esenta piesei ramane insa aceeasi: o fata batrana n-ar vrea sa scape nici un pretendent, dar in final ii pierde pe toti. In aceasta noua varianta, autorul a introdus doua personaje principale: Podkolesin si Kocikariov. Lectura publica a "Casatoriei" a avut loc in 4 mai 1835 la Moscova. Dupa un an , piesa a suferit inca o serie de schimbari, mai ales la nivelul replicilor, iar Gogol a pregatit-o pentru publicare abia in anul 1842. In acelasi an, comedia s-a jucat la St. Petersburg, iar un an mai tarziu, la Moscova. Critica vremii nu a fost multumita de jocul actorilor, dar marele critic rus, Bielinski, a scris despre fiecare personaj in parte si a evidentiat valoarea estetica si sociala a comediei. Probabil "de vina" a fost forma neobisnuita a comediei, absenta intrigii cu care era familiarizat publicul si desfasurarea lenta a evenimentelor. In suferintele lui Podkolesin se regasesc probabil elemente autobiografice.

Documentar TV - Supercopoii
Viasat Explorer, ora 22.00
Acest captivant documentar in serial foloseste reconstituiri de inalta calitate pentru a spune povestea a patru crime celebre, din punctul de vedere al oamenilor care au acceptat provocarea de a le elucida si de a aduce criminalii in fata Justitiei. Ne concentram asupra artei si stiintei procesului detectivistic si asupra rolului acestor detectivi exceptionali, care trebuie sa patrunda in mintea criminalilor, indivizi adesea geniali, dar dezaxati si intelegandu-i, sa-i prinda.

Filmul serii la TV - Stigmata
Statele Unite ale Americii, 1999, thriller
Pro Cinema, ora 22.00
Distributia:
Patricia Arquette, Gabriel Byrne
Regia: Rupert Wainwright
O tanara aparent obisnuita - coafeza in Pittsburg - e victima unor fapte stranii. Acestea fie ca ii provoaca fetei sangerarea incheieturilor de la maini, facadu- i pe doctori sa presupuna ca e o tentativa de sinucidere, fie ca o fac sa vorbeasca o limba straveche, necunoscuta sau sa scrie lucruri bizare pe pereti, fie ca ii pun adesea viata in pericol. Intalnirea tinerei Frankie cu un preot, trimis de Vatican, pentru a investiga miracolul, un pasionat cercetator al adevarului despre minuni, o va ajuta sa supravietuiasca. Prin puterea credintei, preotul va infrunta fortele ce au pus stapanire pe fata. Tonul solemn al filmului, rigoarea interpretarii dau gravitate si sobrietate acestei pelicule, ce prezinta intr- o maniera incitanta o serie de probleme legate de cinismul mistic.

Concert - Orchestra de Camera Radio (Debut de stagiune)
Sala Radio, ora 19.00
Dirijor: Horia Andreescu. La pian, Dan Grigore.
In program, creatii semnate de W. A. Mozart:
- Simfonia nr. 28 in do major, K 200
- Concertul nr. 23 in la major pentru pian si orchestra, K 488
- Simfonia nr. 35 in re major "Haffner", K 385

Hai la film! - Lucas, spaima furnicilor
Statele Unite ale Americii, 2006, film de animatie
Cu: Zach Tyler
Regia: John A. Davis
Lucas Nickle este un baietel foarte curios. Intr-o zi, pe peluza din fata casei, el gaseste un musuroi de furnici. Tot studiind-l si stropindu-l, el se micsoreaza ca Alice si ajunge de dimensiunea unei vietuitoare din musuroi. Inauntru el trebuie sa invete sa se faca inteles, sa-si faca prieteni si sa-si ceara scuze..


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.