Expertii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) au refuzat, "de frica", timp de doua saptamani, sa conduca licitatiile organizate de AVAS, dupa ce unui angajat al institutiei i-a fost desfacut contractul de munca pentru luare de mita. "A fost suficient sa dau afara un salariat ca dupa aceea foarte multi angajati s-au trezit, dar din pacate s-a produs si efectul invers", a declarat, pentru Mediafax, presedintele AVAS, Razvan Orasanu. Intrebat care este motivul pentru care salariatii AVAS au refuzat sa participe la licitatii, Orasanu a afirmat: "De frica, dar nu neaparat ca au facut ei sau colegul lor ceva ilegal. Efectul a fost, insa, blocarea acestei activitati pentru doua saptamani".
La jumatatea lunii septembrie AVAS a desfacut contractul de munca unuia dintre angajati, Carmen Cruceru, dupa ce Academia Catavencu a relatat ca reprezentantul institutiei a primit mita 500 de euro pentru facilitarea castigarii unei licitatii. Presedintele AVAS a adaugat ca, in luna noiembrie, va elabora un cod etic ca act aditional la contractul de munca. "In viitor, un salariat AVAS va fi dat afara nu neaparat ca a luat spaga, ci pentru ca nu se comporta in mod etic", a spus Orasanu. El a mai precizat ca incepand de joi, 5 octombrie, membrii comisiilor de licitatii vor fi numiti de catre directorul general al Directiei Generale Executari Silite si Licitatii din cadrul institutiei, de pe o lista aleatorie. "Vor fi alesi oameni care nu se inteleg unii cu altii, pentru a evita acest gen de situatii", a explicat presedintele AVAS.Orasanu a declarat ca reprezentantii Corpului de control al presedintelui AVAS au finalizat raportul privind licitatiile organizate in perioada 1-15 septembrie, cand a fost sesizat si cazul Cruceru, in baza caruia vor fi luate unele masuri, precum diminuarea substantiala a salarialui unui director din cadrul Directiei Generale Executari Silite si Licitatii, Mircea Negoita, si mutarea a trei - patru persoane de la executari silite la alte departamente.
Consilierii juridici la control
Pe de alta parte, seful AVAS a anuntat ca Autoritatea va initia un control privind activitatea celor 12 consilieri juridici din teritoriu ai institutiei. Controlul va fi efectuat de catre corpul de control al presedintelui AVAS si va fi initiat "de urgenta", a spus Orasanu. In luna septembrie, consilierul juridic al AVAS in zona Bacau, Dan Dimitrie Hauca, a fost audiat de catre procurorii anticoruptie, pentru luare de mita.
Corpul de control al presedintelui AVAS a initiat o ancheta in legatura cu presupusa luare de mita, iar Hauca a fost destituit din functie. AVAS este reprezentata in teritoriu de 12 consilieri juridici, care au ca principala atributie reprezentarea institutiei in fata instantelor de judecata. (A.G.C.)