Rusia a anuntat ca va impune sanctiuni Georgiei, desi cei patru ofiteri de armata rusi arestati de Georgia sub acuzatia de spionaj au fost eliberati. Moscova a precizat ca au fost suspendate toate legaturile de transport si postale cu Georgia si de a

Rusia a anuntat ca va impune sanctiuni Georgiei, desi cei patru ofiteri de armata rusi arestati de Georgia sub acuzatia de spionaj au fost eliberati. Moscova a precizat ca au fost suspendate toate legaturile de transport si postale cu Georgia si de asemenea ca au fost blocate toate transferurile bancare catre Georgia. Ambasadorul Rusiei in Marea Britanie, Yuri Fedotov, a declarat ca eliberarea celor patru ofiteri rusi nu rezolva problema ingrijorarii Moscovei in privinta politicii externe a Georgiei. Oficialul rus e de parere ca, prin decizia de a-i eli-bera pe ofiterii rusi, Georgia a incercat sa rezolve "gafa" pe care a facut-o dar a subliniat ca aceasta masura nu rezolva problema de fond privind politica si atitudinea Georgiei, problema stabilitatii in Caucaz si mai ales a sudului Caucazului. Presedintele Georgiei, Mihail Saakashvili, a declarat ca tara sa doreste sa fie tratata ca un egal de Rusia si sa imbunatateasca relatiile bilaterale."Mesajul Georgiei catre marele nostru vecin Rusia e ca s-a ajuns prea departe. Vrem relatii bune, constructive. Vrem dialog. Dar nu vom accepta sa fim tratati ca o regiune inferioara a vreunui imperiu care, in mintile unor politicieni, e pe care sa renasca", a declarat presedintele Georgiei.

Efectele sanctiunilor
Sanctiunile anuntate de Moscova vor afecta serios Georgia, care e dependenta de Rusia din multe puncte de vedere. Taierea legaturilor de transport inseamna ca mii de georgieni aflati la munca in Rusia nu se vor putea intoarce acasa si nici nu vor putea trimite acasa ajutoarele banesti de care familiile lor depind.Se estimeaza ca cel putin o jumatate de milion de georgieni- o zecime din populatia apta de munca- sunt in Rusia.Presedintele Georgiei spune ca populatia e obitnuita cu greutatile economice si ca va face fata actualei situatii.Dar Rusia are un alt as in maneca, mult mai puternic- energia. Iarna trecuta, Georgia a ramas in frig si intuneric dupa o serie de explozii misterioase la conductele energetice care leaga tara de Rusia.Georgia este complet dependenta de rezervele energetice ale Rusiei si au aparut deja avertismente ca multe zone ale Georgiei vor ramane fara lumina si caldura daca criza diplomatica nu e rezolvata rapid.

Washingtonul a criticat atitudinea Moscovei
Statele Unite ale Americii au atras atentia autoritatilor ruse asupra "discursului inflamabil" in raporturile cu Georgia si au salutat predarea catre Rusia a celor patru ofiteri rusi arestati de Tbilisi pentru spionaj militar. "Salutam masura luata de Guvernul georgian pentru eliberarea celor patru cetateni rusi arestati saptamana trecuta", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, Tom Casey. Pe de alta parte, secretarul de Stat adjunct insarcinat cu afaceri europene si euro-asiatice, Dan Fried, a criticat modul in care presedintele rus Vladimir Putin a gestionat criza in relatiile cu Georgia, subliniind ca Washingtonul ar prefera sa se evite "orice politica distructiva". "Este important de a indica clar ca, in opinia noastra, discursurile inflamabile, sanctiunile, amenintarile - tot ceea ce este provocator - nu ajuta", a adaugat Dan Fried.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.